:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България мина първа проверка за европредседателството с лек гаф

Да падне роумингът и на Балканите, призова шефът на Европарламента Антонио Таяни
Юлиян Савчев
Антонио Таяни гледа към преводачката на балкона, която не успя да преведе от италиански началото на речта му поради технически гаф.
Шпалир от институции - президент, премиер и парламент, посрещнаха председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и водената от него делегация в София за предстоящото българско европредседателство. Преди да похвали напредъка на България в областта на съдебната система и вътрешната сигурност, малък технически гаф в превода прекъсна тържествената реч на Таяни пред депутатите на родния му италиански език. "Навсякъде имаме същия проблем", продължи той на английски, пошегува се, че българският му е труден, и добави, че много българи говорели италиански език.

Именно заради тържественото посрещане на европейската делегация миналата седмица беше сменен парламентарният шеф Димитър Главчев, който беше бойкотиран от БСП. Вчера депутатите на левицата се включиха в аплаузите за Таяни, а Корнелия Нинова дори му връчи приветствие със заглавие "Повече социална Европа в интерес на хората". В словото си Таяни повтори, че България е изпълнила критериите за Шенген и Европейският парламент подкрепя членството й, макар това да е решение на всяка страна членка. Шефът на Европарламента специално обърна внимание на миграционната криза, похвали България за опазването на европейската граница, но препоръча да се промени системата на охрана. Държавите, които са по границата на Европа като България, Италия и Гърция, не могат и не трябва да бъдат оставени сами. Той припомни, че Европейският парламент вече е поел инициатива за реформата на регламента в Дъблин. "Системата за убежище се оказа неефикасна и съвсем неадекватна да отговори на миграционната криза. Това е нечестно и трябва да бъде незабавно сменено", каза още Таяни.

По време на срещите си с президента Радев и премиера Борисов председателят на Европарламента заяви, че институцията, която оглавява, ще помага на българското европредседателство. И при двете срещи той обърна внимание на присъединяването на Западните Балкани към европейската общност. А пред депутатите, където държа реч на извънредно парламентарно заседание, Таяни призова да падне и роумингът на Балканите, както това стана в държавите от ЕС. "Иначе рискуваме тероризмът и фундаментализмът да трансформират тези територии в зона за престъпна дейност", допълни той. Визитата му приключи с дискусия със студенти.

----Младежите на ДПС дариха книга за национализма--

Книжка на английски език "Национализъм в България" се опитаха да подарят на Антонио Таяни и европейските гости младежите на ДПС. Томчето от 40 стр. съдържа информация за партиите в "Обединените патриоти" - "Атака", НФСБ и ВМРО, биографии на лидерите им и снимки от националистически манифестации като Луков марш. На корицата на изданието е огън пред джамията "Баня Башъ" в София, където през 2014 г. "Атака" организира митинг.











1239
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД