:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 212
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Полът като вулкан и цунами

Бойко Ламбовски
Обвиненията в сексуален тормоз, съответните признания и покаяния преминават през медиите на света като електронно цунами. И понеже огромна маса читатели и съответните им снабдители знаят кое буди гъдел, а кое - скука, те мажат щедро с жълта боичка цунамито, така че дори не смогваме да видим какво има под него, какво иде зад него и от какви дълбини тръгва.

Сигурен съм, че Уайнстийн ще остане в историята - ако не като продуцент, то като първата емблема на публичния морален обществен линч за арогантно поведение на доминиращ мъжкар. Другите подобни случаи - режисьор обарвал един къде-си, Доминик Кан натискал н'ам кога си, френски шеф снимал подчинени с камера под полите, високопоставен служител на Шведската академия устройвал литературни четения и кандардисвал служителки за сексуслуги чрез служебно положение - това е воистина интересен потоп с небиблейски,но много сериозни културно-исторически последствияНещо в стереотипите на междуполовите ни отношения се променя с почти светкавични за цивилизацията темпове. За добро или за лошо? - ще попитате. Вярвам да е за добро. Но не ми е ни по възможностите, ни по вашите, да го знаем със сигурност. Ние, човеците, като примати и млекопитаещи, все още сме силно зависими от животинската си природа, твърдят антрополози и биолози. А понеже повечето от нас гледат научнопопулярни предавания, пък някои сме наблюдавали и животински популации в селски дворове, то знаем как стои въпросът с пола и размножението там. Има доминиращи мъжкари, които се ползват на воля от достъпните наоколо самки, и има мъжкари, които се стремят да станат доминиращи, за да правят същото. Както със самките, така и с храната, разбира се. Първите бият вторите и ги гонят далеко от "дамите", а вторите, пък и "третите" - има такива, дебнат първите да се разсеят, за да се уредят с възпроизвеждане на собствените гени.

Инстинкт понеже, нищо лично - би рекъл някой недоминиращ петел, ако можеше да заговори като герой на Марио Пузо.

Този тип поведение, свързано с обладаването на власт в стадото примати, или в каквото и да било стадо, е било част от човешките социокултурни стереотипи за дълъг период от време. Вероятно помните как се оказа след генетично изследване на огромни маси хора в днешна Азия, че над десет милиона потомци на Чингиз хан населяват Земята. Това означава не само, че Чингиз хан, като върховен повелител, е имал правото да се съвкуплява и размножава на воля, а и че това право е било ограничено или отказано на по-низшестоящи от него представители на мъжкия пол. Подобно явление е и прочутото jus primae noctis (лат.) - право на първата брачна нощ. При което феодалът, лидерът, е имал право пръв да легне с новобрачната, преди да я остави на законния й жених. Между другото, с такова право се е ползвал не само европейският аристократ, но и вождове и шамани на племена в други части на света, за което пише още известният съратник на Маркс - Ф. Енгелс. И като споменахме класиците на политикономиката и комунизма, нека кажем и това, че ролята на половете днес търпиреволюционни промени.Не знам как би коментирал днес бедният, макар и крайно радикален мислител Ото Вайнингер, автор на прочутото изследване "Пол и характер", ако можеше да види скандалите с Уайнстийн и сие. Вайнингер се занимава с мъжкия и женския пол и ги поляризира философски до крайност. Ето що пише той за жената: "Жената се нагажда към мъжа, както калъфът към скъпоценностите. Неговите възгледи стават нейни възгледи, неговите симпатии - нейни симпатии, неговите антипатии - нейни антипатии. Всяка негова дума става за нея събитие - толкова значително, колкото по-силно й действа той в полов смисъл. Жената изцяло се прониква от възгледите на мъжа и нейния идеен живот се пропива от чужди за нея елементи."

Ще кажете - Вайнингер се е самоубил едва на 23, той е неуравновесен и чудат, макар Витгенщайн да го смята за гений. Но разказът на Антон П. Чехов - "Душечка", е художествена и убедителна илюстрация на тезата на Вайнингер; около този разказ неслучайно се е вихрила могъща полемика.

Някъде мярнах, че Комисията за човешки права на Ню Йорк е издала списък на различните съществуващи полове днес, чието незачитане заплашва незачелите ги с огромни глоби. Там чисто мъжкият и чисто женският пол са малцинство. В списъка фигурират 31 пола. Вайнингер сигурно би почесал могъщия си еврейски лоб, ако прочетеше този списък. В него има gender bender, Hijra, Drag Queen, Two Spirit (термин, използван от американските индианци), gender gifted, pangender и т.н. Всичко това е малка част от новите полове.

Вероятно е нормално новите правила и стереотипи да идват от най-развитите икономически и политически части на света. И автономията на отделната личност,особено в нейните политически и сексуални особености,да е охранявана все по-строго. Нищо лошо не виждам в това. Но виждам опасност в друго - светът е безкрайно шарен и частите му реагират различно на новите норми. Така се получава, че докато едни се грижат за правата на 18-ия пол, примерно, други от първия трепят втория с ножове и камъни.

Светът е голям и милиарди хора живеят в сложни разновидности между горните крайности. И бъдещето ми се вижда забулено като вулканичен връх след изригване - вкл. в джендърен смисъл.
7
4626
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
27 Ноември 2017 19:50
Само знам, че всичко това не беше проблем преди година-две.
Защо точно СЕГА?
Надделява усещането, че "режисьори" целят нещо.
Затова трябва да сме нащрек, и да се опираме на доказани морални репери.
28 Ноември 2017 07:36
А при птиците...

Песента е звуков нотариален акт и показва на другите мъжки от същия вид да стоят далеч от тази територия. Настина песента му привлича женската, но мъжкият не го осъзнава, и когато за пръв път мадамата навлезе в неговата територия, той я напада като съперник и я прогонва. Само че женската упорито продължава да влиза в неговия имот.

След няколко прогонвания женската започва да обяснява на ергена, че е дама, а не негов противник. И най-често момата възприема т. нар. инфантилно поведение - почва да се прави на малко, което е беззащитно. Женската трепка с крила, отваря човка и проси храна. При което мъжкият почва да я храни.
28 Ноември 2017 08:13
Има доминиращи мъжкари, които се ползват на воля от достъпните наоколо самки, и има мъжкари, които се стремят да станат доминиращи, за да правят същото. Както със самките, така и с храната, разбира се. Първите бият вторите и ги гонят далеко от "дамите", а вторите, пък и "третите" - има такива, дебнат първите да се разсеят, за да се уредят с възпроизвеждане на собствените гени.

Освен стадни животни има и други, които живеят самостоятелно и се срещат само за чифтосване: мечки, лисици, язовци и т.н. Някои птици, например лебедите, са моногамни и при тях партньорът е за цял живот. Няма да споменавам някои хищници (лъвовете), които убиват чуждите малки за да се чифтосат с майката.
Затова не можем да пренасяме животинските отношения директно към човешкото общество, защото ако беше така все още щеше да властва правото на силния, а по-слабите членове на обществото щяха да са обречени на гладна смърт.
Вайнингер се занимава с мъжкия и женския пол и ги поляризира философски до крайност. Ето що пише той за жената: "Жената се нагажда към мъжа, както калъфът към скъпоценностите. Неговите възгледи стават нейни възгледи, неговите симпатии - нейни симпатии, неговите антипатии - нейни антипатии. Всяка негова дума става за нея събитие - толкова значително, колкото по-силно й действа той в полов смисъл. Жената изцяло се прониква от възгледите на мъжа и нейния идеен живот се пропива от чужди за нея елементи."
Ще кажете - Вайнингер се е самоубил едва на 23, той е неуравновесен и чудат, макар Витгенщайн да го смята за гений. Но разказът на Антон П. Чехов - "Душечка", е художествена и убедителна илюстрация на тезата на Вайнингер; около този разказ неслучайно се е вихрила могъща полемика.

Самоубил се е човекът, как няма да се самоубие след като вероятно е разбрал, че характерите на дамите, които се е опитвал да ухажва не се вписвали във философските му възгледи.

А милата Олга Семьоновна е само един тип женски характер сред многото такива. Тя поне доброволно се е нагаждала към съпрузите си, докато много тиранични мъже насила обезличават жените си за да ги направят техни покорни робини. Този тип мъжко поведение в развитите общества има успех само върху слаби жени, по-силните рано или късно се измъкват.

28 Ноември 2017 09:35
Затова не можем да пренасяме животинските отношения директно към човешкото общество, защото ако беше така все още щеше да властва правото на силния, а по-слабите членове на обществото щяха да са обречени на гладна смърт.


Така например по време на съвкуплението женската богомолка първо обезглавява, а после изяжда мъжкия. Къде сте видели при хората такова поведение? Там е точно обратното!
28 Ноември 2017 09:48
Първо го изяжда, а после...
30 Ноември 2017 15:49
Затова не можем да пренасяме животинските отношения директно към човешкото общество, защото ако беше така все още щеше да властва правото на силния, а по-слабите членове на обществото щяха да са обречени на гладна смърт.

Това добре! Съгласен съм.
При тях има, обаче, два пола!!!
Нещастна работа, нали?! Никакво разнообразие.
Докато американецът му е фанал цаката!
И сега...Сега се сещам за емблематичния финал на оня виц:
– Пе...си, сър!!!
01 Декември 2017 17:06
Не знам дали ви прави впечатление, но общественото мнение активно се настройва срещу НОРМАЛНИТЕ човешки между-полови отношения.
Изкарват се "кирливи ризи" на политици, журналисти, известни на обществото хора.
И‌ всички те са съгрешили в отношенията си с противоположния пол.
Демек, да пощипнеш колежката, да я пляснеш по дъ-то, е грешно.
А педерастията и лесбийството се толерира, няма негативни коментари за ПРОТИВО-ЕСТЕСТВЕНИТЕ взаимоотношения.
Даже напротив, активно се лобира и рекламира такова.
Съвсем скоро ще стане незаконно да се любиш с жена си.
Добре, че моето поколение си изживя спокойно младините.
Да му мислят подрастващите.
Или педераст (лесбийка), или порицание от обществото.
Няма средно положение.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД