:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Започна кандидатстването за евростипендии

Кандидатстването за европейски стипендии за успех и за специални постижения за зимния семестър на академичната 2017/18 г. вече е в ход, съобщиха от просветното министерство. Желаещите могат да подават формулярите си до 14 януари 2018 г. на адрес http://eurostipendii.mon.bg.

Стипендиите за успех са 150 лв. месечно и се изплащат за петте месеца от семестъра. Такива могат да получават само студентите от приоритетни професионални направления, каквито са педагогиката, инженерните науки, металургията, архитектурата и др. Стипендията за специални постижения е еднократна - 300 лв. Един студент може да получи до три такива стипендии в рамките на един семестър, като условието е да се обучава в редовна форма независимо от специалността. Евростипендиите се дават без значение дали студентите взимат стипендии и от държавния бюджет.

Миналата есен интересът към европейските стипендии спадна леко - нераздадени останаха около 1000 стипендии за успех и близо 7000 за специални постижения. През втория семестър обаче младежите, получили европейска помощ за образованието си, се увеличиха - 9594 студенти взеха стипендии за висок успех, а 8373 - за специални постижения.

Предишните кампании показват, че най-много стипендии за успех получават студентите в специалностите педагогика, комуникационна и компютърна техника и информатика и компютърни науки. Кандидат-икономистите пък са лидери по брой получени стипендиите за специални постижения. Анкета между 4000 доброволци преди време показа, че най-много студенти (28%) са използвали стипендията си за плащане на университетските такси, следвани от тези, които са си купили с парите учебници и учебни помагала (19%). Евростипендиите се ползват още за закупуване на компютър, за лични нужди, а най-малко - за пътувания и спестявания.
873
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД