:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 372
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Метаморфози

Всеки може да е чужденец някъде. И расист също

Във Виена сърби и хървати говорят срещу жените със забрадки, исляма и чужденците. Без да се притесняват, че и самите те са чужденци
Демонстрация в Австрия, в която чужденци протестираха срещу чужденци.
Национализмът, антисемитизмът и расизмът са широко разпространени идеологии - сред милионерите, както и сред бездомните, местните хора и мигрантите. Расистът в добре ушит костюм и с университетска диплома в джоба просто умее да изрази омразата си по-добре от бездомника. Широко разпространеното схващане, че бедните и слабо образованите са по-податливи на тази идеологии, не може да бъде доказано на практика. Това е просто едно от многобройните предубеждения срещу "онези долу". Наивен обаче е и разпространеният сред левите възглед, че мигрантите и малцинствата са естествени привърженици на отвореното и справедливо общество.

Някои германски турци се гневят на възхода на десния популизъм в Германия и клеймят провала на държавата в разкриването на убийствата, извършени от "Националсоциалистическото нелегално движение", но не казват и една критична дума срещу Ердоган и онова, което става в Турция. Някои румънци и българи, дошли на гурбет в Германия, с право се възмущават, че им плащат мизерни заплати и ги експлоатират, но в същото време недоволстват, че ромите от родните им страни също като тях си търсят късмета в чужбина. Някои руснаци се оплакват, че в Германия ги дискриминирали и същевременно се възмущават от присъствието на гастарбайтери от Централна Азия в Русия.

Както е известно, много често изключенията потвърждават правилото. "Познавам например един бездомен поляк, който редовно се мотае пиян на трамвайната спирка недалеч от жилището ми. Моите познания по полски се простират най-много до няколко ругатни и наздравици, но това е предостатъчно, за да го разбирам. Наскоро, когато на път за работа минах покрай него,



той навикваше една жена, че носела забрадка



Тя се извърна, поклати глава и самоуверено продължи нататък. Знам, че не е хубаво да се говорят лоши неща за един бездомник, само че от въпросния ден той не ми е вече особено симпатичен", коментира наблюдателят на "Дойче веле" Кръсто Лазаревич. Той е роден в Босна и Херцеговина, като дете бяга със семейството си в Германия. Днес живее в Берлин, работи като журналист и публикува в различни немскоезични медии.

"Мога да си представя, че в деня на независимостта на Полша същият този бездомник крачи заедно с 60 000 десни екстремисти във Варшава и крещи: "Цяла Полша ни припява, бежанците - вън", допълва той. Или пък призовава за "бяла Европа на братските нации". И докато се пъчи там и протестира срещу мюсюлманите и бежанците, каквито в Полша почти няма, десните екстремисти го подминават с презрение, защото е бездомен. Това, че самият ти си обект на дискриминация, не означава автоматично, че си по-добър човек, смята Лазаревич. "Мога и да продължа този списък, но мисля, че вече разбрахте какво имам предвид. Тези хора много си приличат. За тях е напълно в реда на нещата, когато хора от някое маргинализирано малцинство бъдат обиждани, заплашвани и изолирани. Но окажат ли се самите те в подобна неблагоприятна ситуация, започват силно да се оплакват от отношението към тях", припомня той.

Да не оценяваш хората според произхода им не означава обаче нито да ги демонизираш, нито пък да ги идеализираш. И едното, и другото е расизъм, макар второто да е уж плод на добри намерения. Конкретните случаи съдържат, разбира се, и разлики. Ако 18-годишен сириец идва в Германия и досега не е разбрал, че Хитлер е бил зъл демон, то трябва да се направи опит да му се обяснят нещата. Но ако 18-годишен германец не е успял да схване това независимо от всички часове по история, нещата явно са непоправими. Особено сложно става, когато ксенофоби бягат в чужбина и се срещат там с други ксенофоби. Прекалено абстрактно ли ви звучи? Ето още един пример. На демонстрация на дясноекстремистко движение във Виена чух да говорят на родния ми език. Много сърби и хървати участваха в тази демонстрация - протестираха срещу "бежанците", "ислямизацията" и какво ли не още. Сръбските националисти и хърватските националисти всъщност не се погаждат много. Освен ако не живеят във Виена и



не са подстрекавани да ругаят мюсюлманите и бежанците



Тогава вече могат да намерят общ език, та да излеят заедно омразата си срещу други. Не бяха ли тъкмо хората от бивша Югославия, които дойдоха в Австрия първо през 70-те като гастарбайтери, а после - през 90-те като бежанци?! Австрийските националисти не ги искаха тогава в страната си. Само че, откакто в Австрия вече има сирийци, старите бежанци - тези от Балканите - внезапно вече са добре приети, докато новите не са. И това важи, разбира се, само за "белите" бежанци от Балканите, но в никакъв случай за ромите.

Сърби, хървати, поляци и други хора от Централна и Източна Европа маршируват в Германия и Австрия заедно с хората, които само до неотдавна искаха да ги изхвърлят от страната. От войната в Сирия насам бежанците от Балканите стоят малко по-горе в общественото възприятие и са вече достатъчно "добри", за да участват в демонстрации срещу бежанците. Ако това е интеграция, здраве му кажи. Европейските националисти в различните страни са чудесно омрежени помежду си. Общите им врагове са бежанците и мюсюлманите. Независимо от това дали тях ги има, или ги няма в съответната страна. На стената в културния център на родния ми град имаше окачен надпис: "Всеки е чужденец извън родината си" - т.е. почти навсякъде. Чудесни думи, но би трябвало да добавя към тях и следното: И чужденците могат да са расисти - почти навсякъде.
21
4063
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
04 Декември 2017 20:00
Буламач някакъв. Евроатлантически.
04 Декември 2017 20:02
И защо редакцията е скрила автора? От неудобство, може би?
04 Декември 2017 20:12
Ако това е интеграция, здраве му кажи.

Точно това е интеграция. Или сърбите и хърватите трябва да се избиват, а Европа политкоректно да се пълни с етнически и религиозно чужди пришълци.
Браво на либералната журналистика. Не им харесва, че сърби и хървати се разбират и плачат за тези които ще ги унищожат като култура.
АШКОЛСУН
04 Декември 2017 20:14
Мдааааааааааа.............

И ся кво се оказва!?
Единствено ненавистта и омразата към Русия, Руснаците и Руското не само не се заклеймяват, но се въздигат като нравствен евро-атлантически стандарт и се поощряват, да не говорим за богатите възнаграждения на проповядващите ги.

Бидейки достатъчно обективен бих могъл спокойно да кажа, че такъв език на омразата към Русия, Руснаците и Руското, с който се сблъскваме днес, май не са си позволявали даже фашистките пропагандатори в Германия по време на 2СВ срещу СССР.

Иначе - змийчета, гущерчета, крокодилчета, прилепчета, жабчета, фереджета, людоеди (пр. Сирия) и пр. предизвикват умиление.
04 Декември 2017 20:34
Авторе, колко пияни поляци се врязаха с камиони и бусове, заради католическата вяра, в тълпи туристи? И колко нашенски цигани стреляха с Калашници в зали и дискотеки?
04 Декември 2017 20:45
НЕРВЕН 04 Дек 2017 20:34
Авторе, колко пияни поляци се врязаха с камиони и бусове, заради католическата вяра, в тълпи туристи?

Дали шляхтата е била пияна или не - не знам, но си участваха пълноценно в съсипването на Афганистан и Ирак. Дали са участвали пряко в избиването на хиляди цивилни няма значение - били са там като окупационна войска, което си е пряко участие.

Ся фърлих едно око - държали са се встрани от разсипването на Либия и Сирия - по-скоро са били агитка и мажоретки на основните агресори.


04 Декември 2017 20:52
в пълноценно в съсипването на Афганистан основен принос имаха руснаците..
04 Декември 2017 21:02
НЕРВЕН 04 Дек 2017 20:52
в пълноценно в съсипването на Афганистан основен принос имаха руснаците..



------
Anti-Soviet warrior puts his army on the road to peace: The Saudi businessman who recruited mujahedin now uses them for large-scale building projects in Sudan. Robert Fisk met him in Almatig
Monday 6 December 1993 00:02 GMT

OSAMA Bin Laden sat in his gold- fringed robe, guarded by the loyal Arab mujahedin who fought alongside him in Afghanistan. Bearded, taciturn figures - unarmed, but never more than a few yards from the man who recruited them, trained them and then dispatched them to destroy the Soviet army - they watched unsmiling as the Sudanese villagers of Almatig lined up to thank the Saudi businessman who is about to complete the highway linking their homes to Khartoum for the first time in history.

With his high cheekbones, narrow eyes and long brown robe, Mr Bin Laden looks every inch the mountain warrior of mujahedin legend.

http://www.independent.co.uk/news/world/anti-soviet-warrior-puts-his-army-on-the-road-to-peace-the-saudi-businessman-who-recruited-mujahedin-1465715.html
04 Декември 2017 21:30
От войната в Сирия насам бежанците от Балканите стоят малко по-горе в общественото възприятие и са вече достатъчно "добри", за да участват в демонстрации срещу бежанците. Ако това е интеграция, здраве му кажи.
04 Декември 2017 22:52
Някои румънци и българи, дошли на гурбет в Германия, с право се възмущават, че им плащат мизерни заплати и ги експлоатират, но в същото време недоволстват, че ромите от родните им страни също като тях си търсят късмета в чужбина


Едните работят,другите си търсят късмета,кво да откраднат или изпросят Автора е тъпо парче
04 Декември 2017 23:34
И аз със голямо удоволствие "благославям" на висок глас забрадените с фереджета по улиците и магазините и съпровождащите ги ниски и брадясали субекти с вид на жители на Факултето, барарар с цялата им пасмина отрочета - повечето от тях не разбират български.
Всеки има право на свободна изява на мнението си, или някой има нещо против това, а?!?
05 Декември 2017 01:28
Във Виена сърби и хървати


Във Виена сърбите и хърватите са си (почти) у дома - обща империя се пак - и е нормално точно сърбите да протестират срещу ислямските неонашественици в своята, макар и бивша, християнска империя. Ние на Балканите, пък и Европа докъде Виена все още помним едно-друго от европейската история.
05 Декември 2017 01:29
Освен ако не живеят във Виена и
не са подстрекавани да ругаят мюсюлманите и бежанците

Няма нужда от подстрекаване, авторе!
Мразим си ги безплатно, но не всички чужденци, а само определени, от които можеш да очакваш взрив по всяко време и навсякъде.
Викам ти "Авторе", щото не ти знам името, ама като ти чета написаното , се чудя що за автор си....
05 Декември 2017 09:13

И поради что са срамите да си напишете, че пак сте препечатвали от мулти-култи велето?

http://www.dw.com/en/my-europe-foreigners-can-be-racists-too/a-41444499


Младият сръбски Дичев е попрекалил с патоса.
И манипулациите.
"Мога да си представя, че в деня на независимостта на Полша същият този бездомник крачи заедно с 60 000 десни екстремисти във Варшава и крещи..."

Сериозен аргумент.
Тръпки ме побиват, какво ли още може да си представи младежът.
05 Декември 2017 09:40
Младият сръбски Дичев е попрекалил с патоса.


Босненец е, интересно от кого е бягал като дете - вероятно от сърби и хървати, нищо че е с християнско име.

коментира наблюдателят на "Дойче веле" Кръсто Лазаревич. Той е роден в Босна и Херцеговина, като дете бяга със семейството си в Германия.

05 Декември 2017 09:59

Босненец, нанайси (или - мало морген, казано на чист сърбонемски) - ако приемем, че под босненец в общия случай се разбира босненски мюсюлманин, а не просто произход от Босна като територия.

Съдейки по фамилията, поне баща му си е чист сърбин - за хърватите тази фамилия не е типична.
А съдейки по личното име, майка му може и македонка да излезе.
Чедо на назначенията от Югославската народна армия, примерно.

Krsto Lazarević lebt in Belgrad und arbeitet als für verschiedene deutschsprachige Medien.

https://www.freischreiber.de/profiles/krsto-lazarevic/

Кръсто Лазаревич живее в Белград и работи за различни немскоезични медии.

Същото и тук:
Krsto Lazarević lebt in Belgrad und arbeitet als für verschiedene deutschsprachige Medien.

http://www.ostpol.de/autoren/728-Krsto-Lazarevic
05 Декември 2017 10:04
Ами дразнят се източноевропейците в Западна Европа защото докато за тях важат законите и им искат документи, като за влизане в социалната система се изисква да си работил някъде, за други е достатъчно да се качат на лодките за да получат всякакви облаги наготово. Жилище, социал, всичко... Не могат да накарат нелегалните пръшълци да се хванат на работа. На всичкото отгоре повече от половината от тях нямат право на бежански статус, а са просто навлеци. Германия им плаща по 3000 да се отърве от тях доброволно, ми че те утре пак ще се домъкнат щом им се плаща да се махат. Останалите нямат никакво желание за интеграция и влачат със себе си средновековните си порядки и взривяват автобуси, мачкат хора и стрелят по тях.
Така, че са си заслужили напълно отношението към тях. Повечето хора ги мразят, макар че налаганата политическа коректност не им позволява да изразяват открито чувствата си, защото рискуват кариерата си.
05 Декември 2017 10:28
И докато се пъчи там и протестира срещу мюсюлманите и бежанците, каквито в Полша почти няма, десните екстремисти го подминават с презрение, защото е бездомен
Десните екстремисти, в Русия пък, баш на бездомни руснаци, сирачета , бедни старци искат да се помага!

Русский, помоги русскому | Русский Обозреватель
rus-obr.ru›Комментарии›21063
Грубо говоря, русский национализм выражается в простом лозунге: «Русский, помоги русскому».


Що не помагат приоритетно на пакистанци и еритрейци? А руснаците бездомни - да мрат от студ?
Щото са фашисти! ..

А "босненският бежанец" лазаревич, що ще във Виена? Нали има КОНВЕНЦИЯ ЗА БЕЖАНЦИТЕ и би трябвало СЕГА, по време на мира да е в родния си дом!
Ей пример - как - веднъж дошли - навлеците остават вечно..!
05 Декември 2017 17:58
Патагонец
05 Декември 2017 10:04

Патагонец, !

Статията шикалкави и се опитва чрез плитки манипулации да меша нещата, туряйки всичко в един кюп, а работата е пределно ясна.
05 Декември 2017 19:06
Ами да. Не ни натрапвайте на нас - лошите източноевропейци - мургавите навлеци.
Дръжте си ги там, на запада. Гушкайте се с тях.

Този идва направо с готово решение.

А, и не сърбите и хърватите говорят родния му език, а той техния.

Като общоевропейска ценност трябва да се въведе яденето на свинско.
05 Декември 2017 19:18
сандос 05 Дек 2017 19:06
Като общоевропейска ценност трябва да се въведе яденето на свинско.



------
То тая работа малко трудна.
Доколкото знам не само мюсюлманите се гнусят от свинското, но и на юдеите.
Я тукашните Евреи да кажат така ли е!
Щото само за мюсюлманите се говори, но не и за юдеите/евреите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД