:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 158
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бунтовници убиха бившия президент на Йемен

Израел заплаши Сирия с удари, ако там бъдат разположени ирански бази
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Йеменските бунтовници хути ликвидираха бившия президент Салех, чиито верни сили в последните дни успяха да превземат значителна част от столицата Сана.
Бившият йеменски президент Али Абдула Салех е бил убит вчера, след като проиранските шиитски бунтовници хути са обстрелвали колата му в столицата Сана. Това съобщиха както медии на хутите, така и източници на саудитската телевизия "Ал Арабия". Предишни съобщения гласяха, че Салех е загинал, след като бунтовниците са атакували резиденцията му и са взривили дома му. Малко след това социалните мрежи в Йемен започнаха да разпространяват снимки на тялото на мъж, който прилича на Салех. По-късно обаче синът на президента каза, че има информация, че баща му e бил ранен и е взет в плен от бунтовниците хути от движението "Ансар Аллах", съобщи телевизионният канал "Скай нюз Арабия", цитирайки собствени източници. Силите на някогашния президент, управлявал 22 години обединен Йемен (а преди това още 12 години Северен Йемен) до 2012 г., бяха съюзници с подкрепяните от Иран хути, воюващи с ръководената от Саудитска Арабия коалиция и със сегашния президент Абд Рабу Мансур Хади. Преди броени дни обаче Салех се отцепи от хутите и започна преговори с опозицията, след като между него и бунтовниците се породиха спорове как да управляват територията, която контролират. Салех предложи на Хади и Саудитска Арабия да обърне "нова страница" в отношенията с тях, ако блокадата на страната бъде преустановена, и в резултат шиитските бунтовници го обвиниха в "преврат". Саудитска Арабия приветства Салех. Телевизия "Ал Джазира" цитира базирани в Сана активисти, според които към понеделник след обяд хутите са отвоювали от силите на Али Салех по-голямата част от овладяната от тях територия в столицата.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заплаши сирийския президент Башар Асад с нанасяне на удар по неговата страна, ако Дамаск даде съгласие за разполагане на ирански бази на сирийска земя, съобщи междувременно в. "Уолстрийт джърнъл", като се позова на неназовани израелски представители. Предупреждението към сирийския лидер според изданието показва, че Израел е готов да се откаже от неутралната си позиция, към която се придържаше от началото на въоръжения конфликт в Сирия. Вестникът отбелязва също, че посланието е изпратено преди ракетния удар, нанесен според сирийски медии от Израел в събота по контролирана от иранците база близо до Дамаск.

РАЗНОГЛАСИЯ

Миналия месец палестинският лидер Махмуд Абас спешно посети Саудитска Арабия и е обсъдил с престолонаследника принц Мохамед Салман неговия план за Близкия изток, който може да облагодетелства най-вече Израел, както никога досега, разкри в. "Ню Йорк таймс", цитирайки редица свои източници. Планът предвижда палестинците да получат своята така бленувана държава, но това ще стане за сметка на части от Западния бряг, които ще останат под контрола на израелците, а Източен Ерусалим няма да е столица на палестинската държава. Палестинските бежанци също така няма да имат право да се завърнат по родните места, както и техните наследници. Признаване на Ерусалим за столица на Израел от американския президент Доналд Тръмп ще насърчи фанатизма и насилието и няма да е от полза за мирния процес между израелци и палестинци, заявиха от Арабската лига и от Йордания.



 Али Абдула Салех
1
1287
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
05 Декември 2017 09:24
Боже, какъв ужас с тая вода! Казват, че всичко в Йемен започнало с това, че им намаляла водата. А Израел не смее да върне Голанските възвишения на Сирия пак затова- който контролира (спре или пресуши) р. Йордан и притоците и ( от Голан са 20), може да остави Израел без прясна вода.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД