:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Банско предизвика разрив в кабинета

Борисов спря опит на Патриотите да прокарат разширение на ски зоната
СНИМКА: Петко Цветков, "Фейсбук"
Протестиращите не бяха много, но явно бяха забелязани.
Тайно и без обществено обсъждане двамата вицепремиери на "Обединени патриоти" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов се опитаха да прокарат разширение на ски зоната в Банско в полза на концесионера "Юлен". Това предизвика остър спор между коалиционните партньори, докато отговорният министър за решението - Нено Димов, тактически отсъстваше от заседанието. След като еколозите обвиниха кабинета, че прави "огромен подарък" на "Юлен" и пред МС се събра група граждани на протест, Борисов нареди въпросът да се отложи с една седмица или повече, за да се публикуват открито всички материали по решението, да се поканят отново екоорганизациите, а Нено Димов да се яви пред колегите си и да защити предложението, става ясно от разпространена стенограма от заседанието.

Според коалицията "За да остане природа в България" вчера е трябвало да се одобрят промени в концесионния договор, с които територията на концесията да се увеличи десетократно - от 99.5 ха на близо 1000 ха, срещу едва 30% увеличение на концесионното плащане. Според МОСВ всичко се прави в буферната зона, но според "За да остане природа в България" се излиза много извън нея. Вицепремиерът Валери Симеонов пък представя нещата в друга светлина: "Ние в момента не даваме решение да се прави каквото и да било, ние разширяваме предмета на концесията и увеличаваме минимум два пъти концесионната такса".

Решението е вкарано като допълнителна точка 29 на вчерашното заседание, потвърди се от разпространената часове по-късно стенограма. От нея е видно, че Симеонов и Каракачанов подлагат на огромна преса колегите си да приемат промяната, наричайки опонентите на идеята рекетьори и обиждайки се на Борисов, че се подчинява на "прокопиевци". Премиерът резонно повдига въпроса защо се прави промяна в договора, преди да е приет планът за управление на Пирин. "Всички сме казали в предизборните си програми, и това, което сме говорили, че сме за втори лифт, но при ясни процедури и без нито метър гора или земя да бъде харизана за други цели", посочва той на колегите си.

"Да не забравяме, че Пирин е в ЮНЕСКО и трябва да видим разширяването допълнително на буферната зона какво влияние ще има и там", коментира и министърът на туризма Николина Ангелкова, която напомня, че подобни промени трябва да се съгласуват със световната организация. Тъй като неколкократно на заседанието се изтъква, че казусът е само между държава и концесионер и няма място за обжалване, вицепремиерът Томислав Дончев настоява всички процедури да се изпипат и с Ангелкова обясняват на колегите си, че всеки може да обжалва, а съдът преценява дали е заинтересована страна.

В крайна сметка Борисов успява да издейства отсрочка на решението за следващо заседание. "Аз не мога да разбера какъв е проблемът да изчакаме една седмица да си дойде министърът като за начало. През това време всичко да се качи на сайт, за да е спазена процедура за публичност. Казват, че не е качена. И да използваме тази една седмица, господин Симеонов, Каракачанов, министрите, заместник-министрите, които са по туризъм, екология - да се изговори още веднъж, да се поканят тези неправителствени организации и кажете ясно: "Излиза ли се от зоната? Не се излиза. Какъв подарък е това, като не е подарък?". Тогава вече с този аргумент ще го вкараме другата седмица или когато всички проблемни детайли са изчистени между двете страни. Това е най-важното нещо. Не искам съмнения и обвинения за подаръци! Четири години! Министърът на екологията имаше време да направи това и точно него да го няма, да си го защитава, не ми се вижда нормално", възмущава се той. Двете му вицета обаче остават неубедени - Симеонов гласува против отлагането, а Каракачанов се въздържа. Ведомството на Нено Димов обаче веднага пусна цялата документация по въпроса на сайта си.

СМЕТКИ

"Юлен" плаща нищожните 324 318.59 лв. годишно за ски зоната в Банско, става ясно от доклада за 2016 г. на комисията за текущ контрол на сключените концесионни договори към министъра на околната среда. Докладът е приет вчера на правителственото заседание. В него се изтъква още, че при "извършените проверки на място не са констатирани нарушения на концесионните договори", въпреки че от години е известно, че "Юлен" ползва 60% повече територия в Банско от описаното в договора и не плаща за това.
17
4418
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
06 Декември 2017 20:57
На тези двамцата "патриоти" ще им трябва доста време, докато усвоят тънкостите в банкянските номера.
06 Декември 2017 21:00
"Да не забравяме, че Пирин е в ЮНЕСКО и трябва да видим разширяването допълнително на буферната зона какво влияние ще има и там", коментира и министърът на туризма Николина Ангелкова

ЮНЕСКО е ф Париж, мифло, там нема как да сечете дървета и да дигате лифт.
06 Декември 2017 21:03
Преди седмица "минира управляващата коалиция", сега "разрив в кабинета". Много, много дренки ще има.
06 Декември 2017 21:05
Много, много дренки ще има.

глей дан'са запечеш от ноо дренки.
06 Декември 2017 21:53
"Юлен" плаща нищожните 324 318.59 лв. годишно за ски зоната в Банско

...
Така. Ако днес се продадат 500 карти за по 50 лв за прословутия лифт...
значи, че за 15 дни вноската е платена...
ЕГА ТИ ПЕЧАЛБИТЕ!!!
07 Декември 2017 02:04
ЮНЕСКО е ф Париж, мифло, там нема как да сечете дървета и да дигате лифт.


Обаче могат да разширят буферната зона - де е виждал Париж таквизи буфоразширенци.
07 Декември 2017 06:14
След тази поредна наглост на правителството, скрило се зад айдуците-патреоти, почвам неотклонно да следя сайта на
"За да остане природа в България"
http://forthenature.org/

Няма да им дадем природата, тя е най-беззащитна
За останалото ние сме си виномни с нашата липса на солидарност
07 Декември 2017 08:15
Наскоро един от форумците обясняваше как новия лифт не е директно свързан с разширение на ски зоната, а е нещо неясно в далечното бъдеще.
07 Декември 2017 08:24
Концесията на Юлен /досегашната/ е един безкраен низ от скандали, лъжи, неизпълнеия и недоплащания, предизвикани от концесионера. Изсичат повече, отколкото им е разрешено, плащат за по-малка площ , отколкото ползват. Пускат лифтовете, когато им е кеф. /За безобразията им на Витоша - отделен разговор!!!/
Е добре, питам аз, дори да се докаже, че разширяването на зоната е обосновано, общественонеобходимо и природосъобразно, какъв е мотивът тази концесия пак да се дава на доказано некоректни типове, каквито са шефвете на ПИБ-Юлен-Витоша ски?!?
Как точно са мотивирани Каракачанов и Симеонов?
07 Декември 2017 08:27
Как точно са мотивирани Каракачанов и Симеонов?


07 Декември 2017 10:02
Ми откакто финикийците са открили...нали знаете какво... този начин на мотивиране е най.разпространен
07 Декември 2017 10:34
wreckage06 Декември 2017 21:00
"Да не забравяме, че Пирин е в ЮНЕСКО и трябва да видим разширяването допълнително на буферната зона какво влияние ще има и там", коментира и министърът на туризма Николина Ангелкова

ЮНЕСКО е ф Париж, мифло, там нема как да сечете дървета и да дигате лифт.
07 Декември 2017 11:18
Как точно са мотивирани Каракачанов и Симеонов?

И какво общо има с туризма и околната среда тюфлека, т.нар. министър на отбраната?
07 Декември 2017 11:38
Територията на концесията да се увеличи десетократно - от 99.5 ха на близо 1000 ха, срещу едва 30% увеличение на концесионното плащане

Таа година за кво ще събираме пари в рамките на "Българската Коледа"?
07 Декември 2017 11:52
Банско е доста наболяла тема на всички и има някакво яко зацикляне по въпроса. Решението за строеж само в туристическат зона е идеалният вариант, но хората дори не се опитват да го осъзнаят.
07 Декември 2017 12:06
И какво общо има с туризма и околната среда тюфлека, т.нар. министър на отбраната?

Просто послушен. ББ го бута напред за да не понася негативите ТОЙ.
На няколко пъти се пробваха да прегазят съпротивата..., че Цецо, че Цецка..., но като видят батака дават заден, щото си пазят международното реноме.
Сега има нови тепегьози, готови да се жертват, а за международното не им пука.
07 Декември 2017 19:17
Борисов спря опит на Патриотите да прокарат разширение на ски зоната
Не, това не са "Патриоти" - а "Скиори"!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД