:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 560
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БДЖ орязва още влакове с новото си разписание

От превозвача се оправдават със започналите сериозни ремонти по жп мрежата
СНИМКА: БГНЕС
<Неозаглавен>
Новото разписание на българските железници, което влезе в сила от неделя, незабавно предизвика остри критики. Протест срещу промените отправиха от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт и от "Железниците днес". Според тях с разписанието се нарушава правото на свободно придвижване на гражданите, а стотици хиляди пътуващи ще бъдат неприятно изненадани точно по празниците със съкращения на влаковете в цялата страна.

От БДЖ се оправдаха, че са направили възможното корекциите в маршрутите заради планираните мащабни ремонти по жп трасетата да са минимални. Обемът на превозите ще се запази. В цялата страна ще се движат общо 583 влака - 18 международни, 77 бързи, 143 пътнически и 345 крайградски пътнически. Предвижда се в участъците с най-голям брой пътници в работни дни влаковете да бъдат на по-чести интервали.

"Железниците днес" обаче дават пример с пътуването до Пловдив, което според тях ще трае малко над 6 часа. Освен това в графика няма нито един директен влак към София, Пловдив или Варна от градове като Велико Търново, Габрово, Монтана, Хасково и др. Няма да се възстанови и спреният експрес "Чайка", за който бе обещано, че ще се движи ежедневно, още преди година и половина. Част от сегашните връзки на Централна гара София от северното, западното и южното направление до Гара Искър ще бъдат ликвидирани. Няколкото влака по маршрута София - Банкя са съкратени до едва 4 на ден.

Според новото разписание в сутрешните часове влаковете по линията Перник - София ще се движат на интервал от 20 минути, а в по-късните часове - през 40 минути. По линията Лакатник - Своге - София сутрин движението ще е на интервал от 30 минути, а вечер в обратното направление - на всеки 60 минути. За Пловдив - Асеновград няма да има промяна и движението ще е на интервал от 60 минути.

Няма да има съществени промени за директния влак от Истанбул за София, както и за връзката София - Крайова, която се осъществява със сутрешния влак София - Видин и обедния Видин - София, уверяват от БДЖ. В летния сезон - от юни до октомври,ще продължи да върви и сезонният влак Солун - София - Солун. Той ще тръгва от София в петък вечерта и ще пристига в Солун в събота сутринта, а в обратната посока тръгва от Солун в неделя вечерта и пристига в София в понеделник сутрин. Само през лятото ще се движат и директните вагони от София за Букурещ, а през останалото време ще се налага пътниците да се прекачват на гара Русе на мотриса до румънската столица.

ОГРАНИЧЕНИЯ

До 21 декември ще продължат въведените временни промени в движението на всички влакове, които пътуват в участъка между София и Перник. Това се налага заради ремонтните дейности по железния път между спирка "Метал" и гара Драгичево, съобщиха от НКЖИ. За клиентите на железниците ще бъде осигурен превоз с автобуси между Перник и Драгичево. На 12, 13 и 14 декември превозът с автобуси ще се извършва между Перник и Владая. Международният бърз влак от София за Солун ще продължава да тръгва по-рано от редовния си график и ще пътува по обиколен маршрут през гарите Разменна и Храбърско.

3
1832
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
11 Декември 2017 05:19
Експрес "Чайка" - под 5 часа път Бургас-София - си отиде с лошия социализъм.
Б@си европейската държава в 21 век!
Б@си умишленото съсипване! Б@си грабежа!
11 Декември 2017 14:33
Преди няколко години бяха обещали, че до 2018 ще достигнат скоростта на влаковете, превозващи пътници, от 70- те години на миналия век. Ама замълчаха, май няма да стане- сега се движат доста по- бавно.
11 Декември 2017 14:40
ще достигнат скоростта на влаковете, превозващи пътници, от 70- те години на миналия век.

Няма как, защото пътуването с влак и пътуването с бедеже са две принципно различни неща.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД