:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 244
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Злоупотребите със СРС може да стигнат и до премиера

Да бъде инициирано независимо от главния прокурор разследване дали и как се злоупотребява със следенето и подслушването, поиска шефът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков. Той обяви вчера, че главният прокурор Сотир Цацаров е издал заповед, която забранява на членовете на контролиращата институция да се запознават с доказателства от прилаганите СРС-та. Работещите в контролния орган са "поставени в по-неблагоприятно положение от обвиняемите и подсъдимите", каза Рашков пред БНР. Нареждането на главния прокурор се изпълнява и от ДАНС, които вече отказали достъп до три случая. Членове на парламентарната комисия за контрол на СРС-тата коментираха пред "Сега", че като шеф на бюрото Рашков има право да поиска писмено създаването на подобна анкетна комисия. Засега обаче такова писмо в парламента няма. "Чуваме дума срещу дума, ако има допуснати нарушения, този въпрос трябва да се изясни докрай", каза депутат от опозицията.

Миналата седмица Бойко Рашков беше изслушан в парламента, където направи тревожни разкрития за прикриване на злоупотреби в използването на СРС-та. По време на откритото заседание Рашков влезе в спор с главния прокурор Сотир Цацаров, ръководството на ДАНС и службата за следене и подслушване ДАТО, които отрекоха обвиненията. От ГЕРБ директно обвиниха Рашков в "нечист опит за внушения". Затова е и вероятно управляващото мнозинство да парира опита за създаване на анкетна комисия в парламента. Рашков обаче е готов да търси за съдействие и премиера Бойко Борисов.

Вчера шефът на контролиращия орган изрази съжаление, че изслушването му в парламента не е било закрито. "Тогава бих могъл да цитирам. Тогава реално участието на главния прокурор нямаше да се изчерпи с три "не-та": "Няма политици, няма магистрати, няма журналисти", обясни Рашков. Той повтори, че има нерегламентирано използване на СРС-та срещу политически лица. И опроверга твърдението на главния прокурор Сотир Цацаров, че не са били подслушвани магистрати. Рашков определи като неверни думите, че 8000 разрешения за СРС не са били прилагани, т.е. че въпреки полученото разрешение не е имало подслушване. Когато съдия нареди, то е задължително за изпълнение, обясни той.
1
1351
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
10 Декември 2017 19:01
.
" От ГЕРБ директно обвиниха Рашков в "нечист опит за внушения".
.
Кенефа в Банкя, да го опишеш,
Кенефа в Банкя, да го разровиш,
Разровиш ли го, ще мирише на "Бич може",
а пуснеш ли тоалетното казанче, ще припява :
" Ти си го избра, ти си го избра...."
.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД