:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 544
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Забраната за плащане на нови лекарства остава засега

БСП ще сезира КС. Онкоболни депутати призоваха да не се отхвърля ветото, но мнозинството не ги чу
Снимки: Юлиян Савчев
Още преди началото на работния ден на парламента пред сградата имаше протест, който продължи и по време на дебатите. "Ще има гладни стачки по време на европредседателството. Ако смятат, че начинът да посрещнем европредседателството е с гладуващи хора по градинките, ние ще им ги осигурим", каза Аделина Банакиева, която участва в протеста. На другата сн. - Цветан Цветанов и Вежди Рашидов
Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текста от закона за бюджета на здравната каса, с който се налага мораториум върху плащането на нови иновативни лекарства през 2018 г. В дебата, съпровождан от протест пред НС, като аргументи влязоха и личните истории на онкоболни депутати. След като ветото не мина, от БСП обявиха, че ще сезират Конституционния съд, а протестиращи граждани заплашиха с гладни стачки.

Държавният глава върна спорния текст с аргумента, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Според НЗОК и депутатите от мнозинството повечето лекарства, които попадат под забраната, имат алтернатива, поета от касата, а за тези, които нямат, е осигурено финансиране по друга линия. Новите лекарства са за онкологични болести, астма, артрит, множествена склероза.

"В онкологията понятието алтернатива е нещо много относително. Когато се достигне до даден етап от еволюцията на пациента, много често няма алтернатива и на никого от вас не пожелавам да застане пред тази алтернатива и да бъде принуден да наведе глава и да няма възможност да има достъп до нов медикамент, който му дава теоретичната, но човешка възможност да я използва", отвърна Георги Михайлов от БСП, който е хематолог.

Хасан Адемов от ДПС призна, че самият той се е възползвал от иновативна терапия и предупреди колегите си, че никой не е застрахован. "Преди да натиснете копчето, трябва да си зададете много интересни и важни въпроси - дали един от вас няма да бъде следващият, който ще има нужда от иновативна терапия", каза той.

"Искам да заявя конфликт на интереси. Аз съм онкоболен. Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но има хора, които нямат", каза Стефан Данаилов от БСП, който рядко се появява в парламента и беше дошъл специално за дебата. "Обръщам се към вас като ваш приятел. Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки", каза той.

"Аз уважавам Стефан Данаилов, но бих казал, че в днешния дебат беше употребен. Баща ми почина от рак и не искам да се спекулира по тази тема. В днешния дебат можеше да излезе да говори и Вежди Рашидов, той също се е лекувал от рак. Можеше да поканим Йорданка Фандъкова, която също преодоля, но това, което и тя призовава, и всички, които минават по този път, е преди всичко профилактика и превенция", отвърна шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и неясно защо обясни, че благодарение на политиката на партията му са спестени над 400 човешки живота от войната по пътищата.

"Другарю Цветанов, съжалявам, аз мислех, че имате по-високо мнение за мен. Ако смятате, че някой може да докара Стефан Данаилов тук, в тази зала и да сподели някакви свои мисли, лъжете се. Аз съм болен човек. Така че много моля, грижете се за думите, които употребявате по отношение на мен и моите другари", отвърна Данаилов.

От своя страна Вежди Рашидов посочи, че с "болестите не е хубаво много да се заиграва". На всички ви е ясно, че и 100 млрд. да стане бюджетът, има проблем с изтичането на средства, допълни той.

Всичко това са случи пред погледите на група ученици от две столични училища, които бяха на посещение в парламента за запознаване с работата му.

"За" бюджета на касата, т.е. срещу ветото, бяха 126 народни представители, а 95 - "против". След като то не мина, от БСП обявиха, че като "последен шанс и надежда" за болните, които са засегнати от забраната за плащане на нови лекарства, ще сезират Конституционния съд. Мотивът е, че с мораториума се "отнемат и ограничават основни права на българските граждани, а именно правото на живот".





ЗАЩО КАСАТА НЕ ИСКА ДА ПЛАЩА

"Динамиката в навлизането и заплащането на иновативни лекарствени продукти няма аналог в другите направления на здравноосигурителните плащания, където максималният ръст на разходите достига около 6%", гласи докладът на бюджетната комисия в парламента, която също отхвърли ветото на президента. "Водещи производители на малък брой лекарства реализират увеличение в приходите си за една година в размер от 1 до над 10 млн. лв. - темпове на ръст в постъпленията по НЗОК, които не се отчитат дори и от водещи многопрофилни болници, където има хоспитализации на хиляди пациенти", пише още там.

Към края на 2017 г. в НЗОК са постъпили заявления за 32 нови молекули за 8599 пациенти на прогнозна стойност от 39 527 693 лева. "Само пет от тях са за 4 заболявания, за които до момента няма реимбурсирана терапия. Първите две са редки заболявания, за които касата по принцип не плаща. Другите две лекарства са за 1500 пациенти, на които ще бъде подсигурено лечение по линия на фармацевтичните компании", обясни шефът на комисията Менда Стоянова.

От касата твърдят, че макар на фона на 3.8 млрд. лв. бюджет 40 млн. лв. не са непосилни, това ще разбалансира бюджета и ще доведе до дефицити и актуализация. Освен това всяка година предвидените за нови лекарства средства успяват да надхвърлят очаквания прогнозен разход, без касата да е в състояние да наложи контрол над това дали най-скъпото лечение се изписва само на хора, които наистина се нуждаят от него.
 ---
1084
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД