:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,514,720
Активни 90
Страници 19,063
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Двоумене на зазоряване

Бойко Ламбовски
Не знам агнетата дали се смълчават*, ако усетят да ги обикаля вълк; вероятно. Може би сработва инстинкт, дал основа на чудната като мъдрост на оцеляването българска пословица: "Умно куче в мъгла не лае".

Знам обаче какво правят пилци и кокошки, когато ги нападне невестулка - гинат безславно и се бутат една в друга, докато кръволокът-лилипут ги хваща една по една и удушава. На такова събитие съм бил почти пряк свидетел в детството си, когато карах летата при баба и дядо на село. Почти пряк, защото и аз, както и старите хора, разбрахме за среднощната касапница едва на заранта. Та невестулката по потайна доба проникнала в курника, там умъртвила десетина кокошки, а пет-шест оцелели. Зверчето откъснало главата на петела и изчезнало с нея.

Това произшествие накара селяните да говорят възбудено и да го обсъждат с дни. Мен също развълнува сериозно и ме подтикна да задавам десетки въпроси,кой от кой по-фундаментален

Що за такъв страшен звяр е невестулката, защо петелът не я е накълвал?

Че нали напетият куражлия дори мене, малчуган още, но по-тежък от него поне три-четири пъти тогава, беше гонил из двора безстрашно? Пък сега едно такова дребно като катеричка животно да го надвие... Непонятно, невероятно.

А защо кокошките - толкова много, не са се обединили и не са дали отпор на ситното и зло създание? Тогава детските книжки бяха пълни с идеологически приказки от този тип, например как зайци, сърни и глигани се съюзяват, символизирайки онеправдавания пролетариат. И как вкупом надвиват хищника, лошия вълк, символизиращ чорбаджията изедник. Питах ли, питах. Мъчно ми беше, а и неясно.

Нека кажем, за който не знае, че невестулката е хищник дребен, но серт; извънредно чевръст и склонен към масови убийства. Телесно тя наистина изглежда незначителна - дори от лисицата е неколкократно по-малка. Това обаче я улеснява да се промъква в курници през много малки дупки. Нека упоменем и това, че кокошките в тъмното не виждат ("кокоша слепота" е оттам), а малката злобна гад е зорка и безмилостна.

Този текст обаче не е за невестулката, нито за агнетата и пилците. Донякъде можем да кажем, че е за отсъстващото куче. И после веднага да скочим от фермерския бит в политическия бестиарий - има защо.

Европа, разглеждана и като континент, и като ЕС - икономически и политически съюз на база споделени ценности, също е нещо като ферма. Можем с усмивка да я формулираме като курник във фермата на света - относително благополучна и привидно защитена. Идейната й платформа е една - обединение на основата на взаимната толерантност към раси, пол и вероизповедания, хуманизъм, и не на последно място икономически растеж, богатство, мир и здравословна консумация на благата, все повече и все по-разнообразни.

Защо тогава са й несгодите? Защо страна като Великобритания не разбра иска ли, или не иска в курника, и стои разкрачена като обществено мнение подобно селяк-махмурлия на напечена от слънцето нива? Защо се сбира "националистическият интернационал" като онзи преди няколко дни - що за оксиморон е изобщо подобно съчетание в началото на XXI век? Защо дори нашият министър председател заговори така: "Едни водят войните, едни ползват репарациите от петрола, а други (разбирай европейците, бел. на а.) ще се избием колко пари да дадем, кой колко мигранти да поеме..." Защо са призивите за оградена Европа по начина, по който се ограждаха двата основни политически лагера по време на Студената война?

Всъщност много преди ЕС други държавнически образувания и вождове са билипълни с глобализационни мераци -Александър Македонски, Рим, Чингис хан и т.н. Рим е особено показателен. В неравномерно развития свят изглежда важи следната закономерност - по-развитият пристига с легиони или галеони при по-неразвития и го прави своя периферия. За тази "привилегия" по-неразвитият плаща с нещо - я суровини, я жива трудова сила, я наемници, я и първото, и второто, и третото. После Развитият се развива дотам, че неща като войни в жежки блата и мразовити степи почват съвсем естествено да му се виждат голяма глупост. Къде по приятно захваща да му е да си боядисва ноктите, да играе театър или да развява туники във всички разцветки на дъгата. Неразвитият пък се развива дотам, че се научава как онзи си стяга легионите и дяла галеоните. И един ден Неразвитият пристига пред портите на Развития като Мехмед II пред Константинопол, за да викне на императора вътре: дойдох да ти взема главата. (Апропо, невестулката просто няма как да измъкне тежка кокошка през малките дупки на курника, затова е отнесла само главата на птицата, научих отпосле.)

Изобщо не твърдя, че ситуацията днес е като през Средновековието. Твърдя само, че курникът е бил пещера на тигри през Средновековието - те не са добри животни, а са кръволоци като невестулката, само че по-големи. Та и чувство на виновност витае из курника.

Но ако направиш обор за пилци или агнета на мястото на тигрите, защото наистина (ама съвсем наистина) е по-хуманно, то не значи, че хищниците наоколо автоматично ще се покрият с пера и вълна. Нито че няма да се появят такива хайвани, които вият: "Аз съм куче, аз ще ти пазя кошарата, само отвори портите!"

Ако си вече на степен пъстроцветие на пера и туники, а не виждаш ясно (кокоша слепота), направо ще се препарираш от колебание.

---

*Прочутият филм с Антъни Хопкинс с това название често служи за цитати и политоложки заигравки.
13
4361
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
18 Декември 2017 20:13
Защо тогава са й несгодите? Защо страна като Великобритания не разбра иска ли, или не иска в курника, и стои разкрачена като обществено мнение подобно селяк-махмурлия на напечена от слънцето нива? Защо се сбира "националистическият интернационал" като онзи преди няколко дни - що за оксиморон е изобщо подобно съчетание в началото на XXI век?

Защото някои европейци искат да живеят в собствен дом, който да не е курник, или кошара. Това лакомия ли е?
18 Декември 2017 20:27
"някои европейци" = високообразованите интелектуалци в Йоркшир, Мидландс и северен Уелс, м?
18 Декември 2017 20:32
Невестулката се е научила да строи курници, а после чак и да трепе кокошки, от човека ли, или просто човекът е по-неразвития в примера?
18 Декември 2017 20:45
"някои европейци" = високообразованите интелектуалци в Йоркшир, Мидландс и северен Уелс, м?

Защо, нискообразованите европейци нямат ли това право?
18 Декември 2017 20:53
SgtTroy
18 Дек 2017 20:27 "някои европейци" = високообразованите интелектуалци в Йоркшир, Мидландс и северен Уелс, м?
Сравняваме, разбира се, с Лондон - където няколко години подред , едно от най-популярните имена за новородено момче, беше Мохамад ..

Вече го коментирахме тукана, с Рекиджа (цитирам) .. Натисни тук

"Новородените са с име Мохамад! .. широкоскроени и космополитни хора!" .. бихме оценили веднага ние, интелектуалците от големите градове, не ли?

18 Декември 2017 20:54
Неска имаше разни матряли относно как не бива да се поставят на референдум комплексни въпроси с бинарен избор, ма да не отегчаваме аудиторията.

Краткият ми отговор е - кат достигнат автаркия, да си живеят в какъвто дом искат. Севернокорейците го правят и май не са особено нещастни
18 Декември 2017 20:57
SgtTroy 18 Дек 2017 20:54 Краткият ми отговор е - кат достигнат автаркия, да си живеят в какъвто дом искат.
Трябва да достигнеш автаркия!

Тогава имаш право да вземаш решения и да избираш!

До тогава - слушаш как ще се разберат Началниците ..

Така Франк Лойд Райт разбираше Демокрацията .. не ли?

SgtTroy
18 Декември 2017 21:00
SgtTroy, лорда от Подуяне....
18 Декември 2017 21:02
Седем абзаца за невестулката и седем за Британия.

За първите седем мога да кажа, че авторът е преплел порове, белки с невестулка, а за Британия какво преплита - не знам.
18 Декември 2017 21:19
Интересно, Ламбовски оприличил ЕС на курник....
На мен повече ми прилича на кочина, ама щом е курник, нека да е курник.
Ламбовски е специалист, доверявам му се.
18 Декември 2017 21:28
Всичко е точно, само ми липсва сравнението, че в Курника ЕС, сега пускат през широко отворени дупки рояци невестулки ли, порове ли, а и не малко тигри...

И ловът, късането на глави и пр. сюрпризи рано или късно ще започнат!!! Щото на улавите кокошки, пипка им е изпила междуушията, че даже и сами посрещат хищниците и им се предлагат.
18 Декември 2017 21:32
Гадни животинки са невестулките. В наше село се препитават със спирачните маркучи на колите.
И на мен не ми е думата за невестулки.
19 Декември 2017 15:37
Зазорява ли се вече!?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД