:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,885,894
Активни 60
Страници 3,180
За един ден 1,302,066

МВР е твърде богато, за да си събира глобите

Половин година от КАТ мълчат по предложението на частните съдебни изпълнители те да събират глобите от нарушителите по пътищата
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Глобите нямат ефект, ако остават само на хартия.
Ако глобите на КАТ се събират, това ще изиграе добра превантивна роля, шофьорите ще станат по-внимателни. В един момент може да се окаже, че няма нужда от толкова катаджии и камери. Може би затова от МВР вече половин година не отговарят на предложението на Камарата на частните съдебни изпълнители те да се захванат със събирането на част от глобите - най-тежките случаи като брой глоби и размер на сумата по тях. Това предположение направи преди дни частен съдебен изпълнител (ЧСИ). Звучи като шега, но може би има и голяма доза истина. Защото няма никакво разумно обяснение на реакцията на МВР, т.е. за липсата на реакция. Оттам не са отговорили нито с "да", нито с "не", просто мълчат.

На 30 май т.г. от Камарата на ЧСИ пишат до премиера Бойко Борисов и министъра на финансите и този на вътрешните работи - Владислав Горанов и Валентин Радев. В писмото се обяснява, че се обръщат към правителството във връзка с действията му срещу войната по пътищата. "Постигането на поставените от вас цели за съжаление не са само въпрос на действията на администрацията и на изпълнителната власт, а и на нивото на обществена зрялост и уважение към закона. Нашият опит показва, че сред причините за високата честота на катастрофи с жертви и пострадали ечувството за безнаказаностНякои шофьори смятат, че могат да си позволят да не спазват правилата, защото дори след наложени санкции глобите не се събират ефективно", пише председателят на камарата Георги Дичев. И допълва, че камарата работи с държавната и общинската администрация. Като всяка година частното съдебно изпълнение събира в полза на държавата и общините над 110 млн. лв. С това освен фискален резултат се постига и превенция. ЧСИ дава за сравнение събраното от държавните съдебни изпълнители - за 2016 г. то е едва 6.7 млн. лв.

От ЧСИ обясняват още, че когато държавните изпълнители или НАП събират вземания, държавата прави разходи, които в крайна сметка се поемат и от добросъвестните данъкоплатци. Партньорството с ЧСИ няма да струва нищо на бюджета, защото разходите ще се покриват само от нарушителите. Освен товавсяка такса на изпълнителя може да бъде атакуванав съда. На този принцип частните съдебни изпълнители работят и със съдебната власт. (От камарата наскоро разказаха за странната тенденцията съдебната власт да им възлага все по-малко случаи. За сравнение - за първите шест месеца на тази година има 5200 дела в полза на съдилищата, а през 2016 г. са били 16 000. Въпреки това събраната сума се увеличава - 800 000 за половин година, при 1.1 млн. лева за цялата минала година.)

От финансовото министерство дават зелена светлина на идеята. За да бъде осъществена тя, няма нужда от законодателни промени. Просто от КАТ трябва да започнат да възлагат вземанията на частните съдебни изпълнители. За година и половина КАТ имат 65 млн. лв. несъбрани глоби. От НАП не винаги успяват да намерят ресурс за тези вземания и двугодишната давност изтича много бързо. Така нарушителите се отървават на практика без санкции. И готови за нови нарушения. През юли зам.финансовият министър Кирил Ананиев пише до Дичев, че няма законови пречки частните съдебни изпълнители да събират глобите, наложени от КАТ. Но преценката е на МВР. "Използването на законовата възможност и друг орган по принудително изпълнение да събира публични вземания, освен публичните изпълнители при НАП, ще създаде предпоставки за подобряване на събираемостта, в тома число и на по-малките по размер дългове, каквито са глобите. Навременното изпълнение ще доведе до засилване на превенцията спрямо нарушителите и до тяхното превъзпитание към спазване на установения правен ред", завършва Ананиев.

От ЧСИ разказват, че общините, които използват услугите им, събират много добре задълженията си и дори се стига до намаляване на броя на изпълнителните дела, т.е. длъжниците плащат доброволно. Явно КАТ няма такива амбиции. Или се страхува от обществения отзвук при цялото демонизиране на частното съдебно изпълнение. Макар че частните съдебни изпълнители не произведат длъжници, те попадат такива при тях. Т.е. ако ЧСИ събират глобите на КАТ, изобщо не е нужно санкционираните да се занимават с тях, стига просто да си плащат.НАКАЗАНИЯ

От началото на годината са образувани 61 дисциплинарни производства срещу ЧСИ. От тях 26 са по искане на Съвета на камарата, 27 по искане на министъра на правосъдието и 8 по искане на двата органа. През 2017 г. са приключили 35 дисциплинарни производства, при които са наложени 18 глоби, 5 порицания, 2 предупреждения за временно лишаване от правоспособност, а трима са лишени от правоспособност.

Последна дума по дисциплинарните дела на частните съдебни изпълнители има Върховният касационен съд. От делата, които могат да бъдат намерени в електронното му деловодство, могат да се видят и част от казусите, които през годините са завършили с наказание за изпълнителите.

Така например ЧСИ е наказан с предупреждение за временно лишаване от правоспособност заради нарушаване на етичните правила с неправилно събиране на такси. Изпълнителят начислил обикновени такси за 835.70 лв. и отделно дължимата пропорционална такса от 134.09 лв. Задължението на длъжника е било 798.45 лв.

Друг частен съдебен изпълнител е глобен с 1000 лв. за това, че не е спрял изпълнително дело, след като длъжникът е починал. Вместо това, без изрично искане от взискателя, ЧСИ конституирал наследниците му като длъжници.В ОЧАКВАНЕ

През октомври от Министерството на правосъдието отговориха на "Сега", че изчисляват за колко места за нотариуси и за частни съдебни изпълнители да бъде обявен конкурс. По закон на 10 000 жители се пада по един нотариус, а на 30 000 - един частен съдебен изпълнител, но поне по двама в район, за да се избегне монополно положение.

Затова се чакаха справки от НСИ и ГРАО за демографското състояние в страната. Проучваше се и дали са приключили всички процедури по обжалвания на резултатите от конкурсите, обявени през 2015 г. Броят на свободните места ще бъде уточнен след анализ на тези два компонента.

През 2015 г., по времето на правосъдния министър Христо Иванов, бяха обявени конкурси, които се чакаха повече от 6 г. И след тях обаче останаха незаети места. Тогава 44 юристи спечелиха места за частни съдебни изпълнители в 20 съдебни района. Бяха обявени 68 свободни места. Нито един от кандидатите за Бургас, Силистра и Стара Загора, където имаше по едно място, не издържа писмения и устния изпит. Така стана и с Монтана и Търговище, където имаше по две свободни места. Останаха 4 вакантни бройки в Хасково, по две в Благоевград, Кърджали и Ямбол и по една във Видин, Враца, Ловеч, Пловдив, Разград, Русе и Сливен.

След конкурса за нотариуси останаха 32 свободни места от обявените 111.
15
3678
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
19 Декември 2017 20:30
МВР зависи от законите, дето депутатите събрани от кол и въже са написали...
19 Декември 2017 20:50
Само тази "услуга" все още не е предадена на паралелната държава?!
19 Декември 2017 21:02
Защо в една Германия няма давност на глобите? Защо НАП не събира глобите? То МВР си е свършило работата - констатирало е нарушение и е връчило наказателно постановление. Сега да намери длъжника и да го води да се издължи ли? Ами калпави ви законите, господа депутати!
19 Декември 2017 21:37
Големите началници са нарушителите с много глоби...?
19 Декември 2017 22:12
Чси са свини.
Логично е МВР да го е гнус от тях....
19 Декември 2017 23:50
До автора (Сега): МВР не събира глоби, т'ва е работа на други ..., ама к'о да ти кажа повече, тролска ти работа!
20 Декември 2017 08:48
МВР са овластени да арестуват! Въпрос на законодателство е да им се разреши да го правят и за неплатени глоби. Не вярвам на тези цървули дето напоследък овладяха законодателната и изпълнителната че и отчасти и съдебната власт да им е много трудно да го направят.И да се закопаят за дълго.
20 Декември 2017 08:53
За година и половина КАТ имат 65 млн. лв. несъбрани глоби.


... и още два пъти по толкова прикрити санкции и глоби на чужди водачи на МПС !
Основно, пак гласят да плаща само Раята !
20 Декември 2017 09:40
Безумна статия. Как може рекетьори да събират глоби. Нормално е МВР да ги неглижира. Има си НАП за тази работа. С една проста поправчица и хоп, глобите се събират.
20 Декември 2017 09:51
статията е неква тъпота. мвр не събира глоби. отделно, че дори и авторката да няма юридическа грамотност, би трябвало чси-тата да имат. глобите и актовете са административни нарушения и за тях се прилага занн. а в занн си пише, че събирането става от нап. няма и дума за чси.

така че чси-тата трябва, ако много искат да захлебят, да врънкат нап, а не мвр.
20 Декември 2017 10:03
Изобщо не е случайно, че не се събират.
Глобите са лобистки така раздути, че ако се събират населението ще ревне и те ще паднат.
20 Декември 2017 10:23
Проблем на държавата е, че глобите се събират от ведомствата дето ги налагат, а не от НАП.
20 Декември 2017 12:54
МВР е твърде богато, за да си събира глобите

Туй голяма глупост ми се види.
Първо, не е работа на МВР да събира глобите. Има си НАП.
Второ, и да ги събира, те отиват в държавния бюджет, а не в бюджета на МВР.
Що да ги събира тогава?
20 Декември 2017 13:05
Голям вой да докопат кокала.
Като всяка година частното съдебно изпълнение събира в полза на държавата и общините над 110 млн. лв. С това освен фискален резултат се постига и превенция. ЧСИ дава за сравнение събраното от държавните съдебни изпълнители - за 2016 г. то е едва 6.7 млн. лв.


За да се прави обективно сравнение, трябват следните данни:
брой ЧСИ / брой държавни
образувани дела от ЧСИ / съответно от държавни
средна сума на делата
процент на делата които са събираеми
До тогава всичко е ПР
20 Декември 2017 16:36
Колега aldycrown, може би замисълът е, ако те спре катаджия, да може веднага /да е длъжен/ да те провери в масива на КАТ дали си глобяван и дали имаш невнесени глоби към КАТ.
И да те изпрати в НАП да си ги платиш, като междувременно колата ти е спряна от движение.
Това ще има много силен дисциплиниращ ефект.
Както е в развитите страни.
Нали така ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД