:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,308,176
Активни 92
Страници 20,973
За един ден 1,302,066

Може ли България да стане икономически тигър

Външният климат е отличен, но управляващите трябва да натиснат педала на ключовите реформи
Георги Ангелов
Преди две години редица местни, а и чуждестранни анализатори и институции твърдяха, че икономическият потенциал на България е много нисък. Те изтъкваха най-различни причини - от демографски проблеми до политическа нестабилност и липса на реформи. Но общото послание беше, че България не може да постигне растеж, по-висок от 1 - 2%. Някои дори прогнозираха икономически растеж, близък до нулата. Но реалността се оказа различна и с голямо забавяне днес същите скептични експерти вече прогнозират устойчив растеж от 3 - 4% за години напред.

През 2014 г. икономическият растеж на България беше доста слаб, близък до средното ниво за целия ЕС. За бедна страна това не е достатъчно, тъй като настигането по доходи и жизнен стандарт изисква икономиката да расте със скорост, по-висока от средната. През 2015 г. обаче България стигна топ 5 по икономически растеж, а през 2016 г. дори беше на второ място в целия ЕС (след Румъния). От прогнози за липса на икономически потенциал до второ място в ЕС по икономически растеж - не е лошо като постижение.

Тези факти са важни, защото показват, чевсъщност няма някакъв "таван", който да ограничава икономическия растежи да пречи темпото на развитие да се ускорява (дори и международни институции и рейтингови агенции да смятат, че такъв таван има). И това не се отнася само за България. Европейският съюз например вече повече от година отчита по-висок икономически растеж, отколкото САЩ, и очакванията са това да продължи. Кой би повярвал подобно нещо само преди 2 години, когато всички пишеха некролога на ЕС и единната валута?

Сега, в добрите времена за европейската и световната икономика, всичко е възможно. Условията са много благоприятни и позволяват да се постигнат чудеса. Въпросът е доколко устойчиви са такива постижения. Ирландия например отчете икономически растеж от 25% (двадесет и пет процента!) през 2015 г. Румъния отчете едно тримесечие от 8.6% икономически растеж през тази година. Като цяло сред новите страни членки растеж от 4 - 5% вече се приема за нещо нормално.

25% растеж в Ирландия, разбира се, не е нещо устойчиво - както постоянно обясняват и самите ирландци. Свръхрастежът се дължеше на затягането на правилата за укриване на данъци в офшорни центрове, след което дойде и решението на ЕС да накара Apple да плати 13 милиарда евро данъци за минали периоди. В резултат имаше преструктуриране на бизнес моделите и еднократно преместване на активи от офшорни зони в Ирландия. Това е пример за еднократен "счетоводен" растеж, при това неустойчив. Затова ирландските власти не разчитат на тези еднократни фактори, а се фокусират върху постигане на висок, но и стабилен растеж.

Има и други примери за висок, но неустойчив темп на растеж. Чешката централна банка например е все по-притеснена от бързото увеличение на домакинските заеми - и най-вече ипотечните кредити. Високият растеж на ипотечното кредитиране води до скокообразно поскъпване на имотите (най-бързото в Европа), а бързото покачване на цените води до още по-голям интерес за покупки с очакването за бързи и лесни печалби. Само че в пристъп на предизборен популизъм чешкият парламент отказа да даде правомощия на централната банка да се намеси и сега тя посяга към други мерки - като вдигане на лихвите, увеличаване на изискуемия капитал на банките, затягане на регулирането. А тъй като кредитирането продължава да расте бързо, ще има още подобни мерки.

Ускоряването на кредитирането притеснява и румънската централна банка, още повече че то е съпътствано от рязко увеличение на бюджетния дефицит. Местната валута също се обезцени неочаквано, а инфлацията се очаква да се ускори значително.Кредити, задлъжняване и бюджетни дефицитимогат за известно време да докарат икономиката до растеж над потенциала, но не е устойчиво една икономика да се движи само и единствено от потреблението. Централната банка най-вероятно ще вдигне лихвите още през януари 2018 г., а правителството ще сложи спирачка на разходите, за да не надвиши лимитите за бюджетния дефицит. ЕС също вече изпрати няколко сигнала към Румъния за растящите дефицити.

За момента България не е стигнала подобни крайности, но и ние вървим по този път - с известно забавяне. И у нас цените на имотите се устремиха нагоре след близо десетилетие на стагнация, което е свързано с повишение на покупките, растящо ипотечно кредитиране и увеличение на строителната активност. За радост все още нямаме ексцесии като преди кризата - когато кредитирането растеше с десетки проценти, а строителството и недвижимите имоти бяха стигнали неустойчиви нива. Но новите разрешителни за строеж, издадени през последните няколко тримесечия, са близко до предкризисните нива. Ипотечното кредитиране засега расте с умерени темпове, но се ускорява.

Преди година Румъния вдигна някои заплати в публичния сектор - например в образованието и здравеопазването, както и минималната заплата. В България, макар и със закъснение, се случва същото. Увеличават се възнагражденията в образованието, армията, полицията, минималната пенсия и заплата се вдигат, а за догодина се планира значително покачване на разходите за здравеопазване. В частния сектор заплатите също растат, особено в сектори, където има остър дефицит на квалифициран персонал. В този смисъл можем да очакваме, че и у нас ще има сериозен растеж на потреблението, както в Румъния.

Общо взето, това се случва в цяла Източна Европа - повишение на заплатите, оживление в кредитирането, растящо потребление и покачващи се цени на недвижимите имоти. И това не е лошо само по себе си, въпросът е в мярата. В някои страни развитието е стабилно, с умерени темпове и движено от реални фактори, но в други страни част от растежа е неустойчив. За устойчивост са нужни инвестиции, подобрение на бизнес средата, конкурентоспособност. Накратко - реформи.

С реформи може да има не просто по-висок, но и по-устойчив растеж.Какви реформи?Агенциите за кредитен рейтинг Фич и Стандард&Пуърс посочват пазара на труда, намаление на лошите кредити, влизане в "чакалнята на еврозоната", институционални реформи - в съдебната система, публичната администрация и държавните компании, както и подобряване на публичните услуги. Международният валутен фонд преди дни също даде своите идеи - подобрено образование и здравеопазване, съдебна реформа, членство в еврозоната, намаление на лошите кредити и т.н. Европейската комисия също ежегодно отправя препоръки към България за най-належащите реформи и те също покриват подобни сфери. Има и вътрешни документи, които също поставят цели - като програмата за намаление на административната тежест и националната програма за реформи.

Има достатъчно идеи, препоръки и стратегии за реформи. Има и изключително благоприятна икономическа среда в региона и по света. Сега е моментът да се настъпи педалът и да се забързат реформите. Така растежът може да се ускори, и то устойчиво.

СНИМКА: БГНЕС
Строителството отново е във възход. А ЕК даже предупреди, че в България цените на имотите растат прекалено бързо.
 Ръст на БВП на човек от населението, 2016 г., в %
43
6579
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
19 Декември 2017 19:24
Какъв икономически тигър бе моето момче? т.г. България е на последно място в Източна Европа по ръст. Икономически тигър е Румъния - 8.6% ръст. България - 3.9%

И никой не е предвиждал "устойчив растеж". Обратното - предвиждат затихване на ръста през следващите 2 години и връщане до нивата от 1-1.5%.
19 Декември 2017 20:00
България беше икономически тигър - между 44та и 89та.
19 Декември 2017 20:01
П.П. Не съм чел, кво е написал пак Ангелов, щото знам че пак лъже.
19 Декември 2017 20:22
Може по принцип, но не икономически, а плюшен.
19 Декември 2017 20:23
Може ли България да стане икономически тигър.

Не, не може.
Не и доката разчита само на евтина работна ръка.
19 Декември 2017 20:28
България треа да се стреми да стане икономическо малеби - като го ръчнеш да ти потъне ф него ръката.
19 Декември 2017 20:43
Има достатъчно идеи, препоръки и стратегии за реформи. Има и изключително благоприятна икономическа среда в региона и по света. Сега е моментът да се настъпи педалът и да се забързат реформите. Така растежът може да се ускори, и то устойчиво.

На такава икономика - такива "анализатори" !
19 Декември 2017 20:44
В телевизионните канали и газетите дойде времето на отгледани от тях и Сорос и нищо друго неработили по-старши и по-висши експерти и анализатори.
Е, какво друго освен медийно-книжен тигър може да стане мамковината с такива измислени политици и самоизмислени експерти и учЕни?!
19 Декември 2017 21:25
В телевизионните канали и газетите дойде времето на отгледани от тях и Сорос и нищо друго неработили по-старши и по-висши експерти и анализатори.
Отдавна имат друг работодател. Дори соросовите фондации избягаха от Татковината.
19 Декември 2017 21:28
И за къф чеп?
19 Декември 2017 21:32
А стига сте мрънкали,бе .
В бюджета на подобни НПО си има авансово купуване / по договор / на медийно пространство с отстъпка.
Сорос, Морос - търкаля си човеко.
19 Декември 2017 21:44
България беше икономически тигър - между 44та и 89та.

С неколко фалита. Борчове от милярди долари.
И златен резерв у Масква...
19 Декември 2017 21:52
И най-важното - без банани.
И без скачащи от отчаяние от блоковите площадки и ровещи по кофите , с невиждана престъпност и смъртност / първи в Европа / от времето хан Тервел дори.
19 Декември 2017 22:44
но управляващите трябва да натиснат педала на ключовите реформи

Не съм чел статията и не смятам да я чета.Само бих казал на авторът й, че трендът отдавна се обърна и ако ще има реформи, то ще са такива, че няма да харесат на работодателите му.
19 Декември 2017 23:34
соросоидно
19 Декември 2017 23:40
Язе като прозд индженерин да попитам експерта Соросов:
Ако семейният ми доход тази година е 10 000 лева и преди Коледа тегля едни 1000 лева бързи пари, значи ли това че съм постигнал растеж на доходите си от 10% на годишна база?
20 Декември 2017 00:40
Може ли България да стане икономически тигър?


Като нищо, може и книжен, като ги сигнем американците!

"Съединените щати са книжен тигър"
Мао
20 Декември 2017 06:49
"И най-важното - без банани. "

Бе, и тоалетната хартия беше кът, ама това за възвишените души в ОФ-клуба не е толкоз важно...
20 Декември 2017 07:15
неска редакцията е във форма

тука гошката ни чертае светло бъдеще с общи приказки в стил соц-политикономия.
а редакционен материал на 1-ва стр. ни разказва с цифри от бнб кво се случва с чуждестранните инвестиции .
20 Декември 2017 08:32
нe само можe . тя вeчe e . за някакви си дeсeтина години трикратeн БВП. нe тигър ами направо слон.
20 Декември 2017 08:44
Може ли България да стане икономически тигър

Може. Вече е бистришки тигър.
20 Декември 2017 08:46
нe само можe . тя вeчe e . за някакви си дeсeтина години трикратeн БВП. нe тигър ами направо слон.
Като дигнат цените на тока и водата, БВП-то ще скочи с още 50%. Пък ако ни хареса, може да го докарат до 100%. Такива са либерастките статистики.
20 Декември 2017 08:54
Тука са се събрали само песимисти и отрицатели. Няма да кажа хейтъри, защото уважавам българския език и не искам да го замърсявам допълнително.
20 Декември 2017 09:16
България можеше да стане икономически тигър, ако ѝ бяха приложили плана Маршал. Но ѝ приложиха смъртоносния Ран-Ът.
20 Декември 2017 09:16

С неколко фалита. Борчове от милярди долари

Няма такова нещо, Пинокио? Не лъжи! И си упощил да кажеш, колко години България храни още една по-голяма държава от нея с репарациите.
20 Декември 2017 09:42
нe тигър ами направо слон.Син кит!!!
Ама ще се намери някой да каже, че е червен кит, щото ДС искала да е червен.
20 Декември 2017 10:19
Само ако избесим българските хиени. На левия тротоар "левите", на десния - "десните". Предложих го още през 2001. Но тогава ме обвиниха че съм бил кръвожаден.
20 Декември 2017 10:22
Къф тигър.....,а УМРЯЛ тигър е България
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2066rank.html
20 Декември 2017 10:45
България може да стане икономически тигър в рамките на 2-3 години чрез въвеждане на високотехнологични производства, например на чисти горива и системи за тях.
Преминаване към производство и експорт на втечнен МОН газ например ще донесе приходи в размер на стотици милиарди евро.
Производство на Базалто-фибърни композити и развитие на шелфовата и икономическа Черноморска зона (40,000 км2) чрез изграждане на курортни и индустриални комплекси и магистрали върху плаващи острови от базалтов композит, ще донесе още толкова приходи.
https://fuels.alle.bg
https://shelf.alle.bg
https://basalt.alle.bg
20 Декември 2017 10:50
Сорос, Сорос, Сорос....
Идиот до идиота, мила моя майнольо, юнак до юнака.
20 Декември 2017 11:14
"Бе, и тоалетната хартия беше кът, ама това за възвишените души в ОФ-клуба не е толкоз важно...
"

Вярно, че тоалетната хартия беше кът. Обаче лигнин имаше, че и мекичък беше. По-късно почнаха да правят "г*зпапир" в Белово, ако не се лъжа.
20 Декември 2017 11:46
щурчо
19 Дек 2017 21:44


България беше икономически тигър - между 44та и 89та.

С неколко фалита. Борчове от милярди долари.
И златен резерв у Масква..


Тва са демократично-преходни митове и легенди. А днешните борчове са много по-големи от тия дето ги прилепихте на дедо Тодър. Комунистите имаха навик да смятат едни реални показатели - колко построени жилища, колко произведена стомана, домати, сирене и пр. Десет електроцентрали са построени само при бригадирското движение до 47ма. Без да броим останалото построено от бригадирското движение. А това което е построено след бригадирското движение ( и още не може да падне) си стои. Можеш да го видиш. През сегашната демокрация е допостроена София и е презастроено черноморието, щото единствения капиталистически отрасъл е евтиния туризъм, за сметка на осирането на природата. А построените сгради пак са много по-малко и по-некачествени от тия през комунизма. Остави другото, ама ще трябва и да бъдат съборени, щото простаците са осрали пейзажа и некой требва да чисти.

Да ти вадя ли пак и медалите на България от олимпиади преди 89та и след? Щото и тва са неопровержими аргументи за разлика от твоите митове и легенди.
20 Декември 2017 12:37
Bgman13

Тук има доста числа, които ни казват същото:
https://www.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No282.htm
20 Декември 2017 13:01
Може ли България да стане икономически тигър

Може ли мутренска България да стане икономически тигър?
Ето това е въпросА...
20 Декември 2017 15:27
Не, не може. Което не е беда, а регионална специфика. Не само БГ, нито една европейска страна не може да стане нов Тайван, или Южна Корея. Или Сингапур, или Малайзия. Нито плоски данъци, нито евтина работна ръка, нито електронна администрация, нито слугински власти, следващи пазарната идеология - нищо. По скоро Северна Корея ще стане тигър, отколкото България.

20 Декември 2017 16:09
С неколко фалита. Борчове от милярди долари.
И златен резерв у Масква..
Щурчо, ти знаеш ли какво значи фалит на държавата. Това значи да не може да си посреща разноските, да не плаща заплати. Точно тогава България не само си посрещаше разноските, а строеше много, ама страшно много. Аз съм живял 44 години в оная България, имам спомени някъде от 1949г. (помня смътрта на Г. Димитров например). Аз не зная един служащ, работник, селянин да не си е получавал заплата на време. Нито съм чул някой да се е оплакал, нито моята заплата е била спирана.
Ако и златният резерв е бил изнесен в СССР (а не в Русия), то е било да се изплатят някои задължения, защото за построяването на тези заводи, много от които западни, се искаха много, ама много пари. Обаче тогава ние произвеждахме злато (а не сега, както сме го подарили на тоз и онзи) и това злато бързо покриваше златния резерв. Ние от СССР сме получили такива аванти, че те наджвърлят многократно този златен резерв, дето постоянно се дъвче от седерунгелиете. Щурчо, Щурчо, не те знам колко си голям, ама мислите ти са като на необлизан пишлигар.
20 Декември 2017 16:37
За размисъл!
"Действително успяхме да закърпим около 4% ръст на БВП, който се счита за добър и така изглежда на пръв поглед.
Европа е направила 2%, но два европейски процента. Европа е прибавила към своя БВП "два пъти повече, отколкото ние сме прибавили с нашите около 4%.
Tези 4% затвърждават нашето положение на опашката на Европа, но и не само това - ние пропадаме все по-дълбоко и по-дълбоко. Ако се вземе БВП, който се произвежда у нас на човек от населението, и го сравним със средноевропейското равнище, разликата е катастрофална и смущаваща. Тази година българинът ще има около 7 хил. евро на човек от населението, а Европа – 30 хил. евро. Тези 4% върху нашите 7 хил. евро правят малко повече от 300 евро, но два европейски процента са 600 евро. Значи само за да не изоставаме ни трябват 8%, а за да почнем да ги догонваме ни трябват повече от 8%.
Като се има предвид, че дори Китай прави само 6.5%, надежда всяка оставете."


20 Декември 2017 16:49
Значи само за да не изоставаме ни трябват 8%, а за да почнем да ги догонваме ни трябват повече от 8%.


Виж СЕГА ... Нали знаеш ... Само кучето-водач се наслаждава на пейзажа. Това, дето изпълва кръгозора на последния във впряга е подопашникът на ... предпоследния.

Прочее, ние следва да догонваме ... Румъния. Щото, писал съм и преди тук, не е страшно да си последният в класацията. Все някой е. Страшно е ... разстоянието до предпоследния.

Румъния – страната с най-висок БВП в ЕС
14.11.2017 г., 18:31Румъния е отбелязала най-висок растеж на БВП през третото тримесечие на годината сред 28-те членки на Европейския съюз в сравнение със същия период на 2016 г. показват предварителни данни на Евростат. Ръстът, регистриран от страната, е от 8,6 на сто.

В сравнение със същото тримесечие на 2016 г. при отчитане на сезонните промени БВП е нараснал с 2,5 процента както в еврозоната, така и в 28-те.

След Румъния по растеж в периода юли-септември се нареждат Латвия с 6,2 на сто и Чехия и Полша с 5%.

Румъния води и в класацията за най-голямо увеличение на тримесечна основа с регистриран растеж от 2,6%. Тя е следвана от Латвия (1,5 процента) и Полша и Финландия (1,1 процента).

В България ръстът на икономиката през третото тримесечие е 0,9% спрямо предходните три месеца и 3,9% в сравнение със същия период на 2016 г.
та да ми изчислиш, колко растеж ни трябва, да не изтървем Румъния от ... поглед.

http://ercog76.nethouse.ru/static/img/0000/0004/9194/49194343.rtx3ogb8df.W665.JPG

20 Декември 2017 17:35

Може ли България да стане икономически тигър?
Виц, сарказъм, реторичен въпрос, оксиморон...

Не, американска соросоидна пропагандна дъвка, за ония 80% ивохристови дебили!

Лично аз не съм съгласен с проф. Иво Христов, смятам че дебилите са над 90%.
20 Декември 2017 17:39
Може ли България да стане икономически тигър?


Може, разбира се. Книжен (икономически) тигър *

----------
* Изразът, както и дефиницията, са въведени за пръв път в английския език през 1836 г. като директен превод на китайската фраза zhǐ lǎo hǔ (紙老虎 в творбата на Джон Дейвис The Chinese (Китайците): „Те (китайците) наричат шумните безобидни самохвалковци „книжни тигри“.
29 Декември 2017 08:53
Може ли България да стане икономически тигър, от "Отворено общество"
А то въпроса е не "дали" - а "как". По темпове на икономическо развитие - "икономически тигър" е била НРБ, с малката разлика, че в днешно време не държавата се занимава с "икономиката" - а "частната ръка на пазара". Както и на банкерите май не им е необходимо "икономическо развитие на държавата" - а печалба за тях самите.
29 Декември 2017 09:04
Само ако избесим българските хиени. На левия тротоар "левите", на десния - "десните". Предложих го още през 2001. Но тогава ме обвиниха че съм бил кръвожаден.


Не си, Док, не си. Даже католиците ще потвърдят, че не си. За да не проливат кръв, те изгарят на клада провинилите се, а ти предлагаш още по-безкръвното и безкислородно бесило. Хипоксия, кръвоспиране, няколко вертебробазиларни инцидента... Чисти ръце.

Честита ти Коледа, най-старий приятелю в този форум!
30 Декември 2017 09:19
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД