:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 408
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ООН очаква София да се заеме с бежанската криза в Европа

Около 258 млн. души по света са били принудени да напуснат домовете си
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Около 258 млн. души по света са били принудени да напуснат домовете си, се казва в доклад на ООН.
Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) поиска от българското председателство на ЕС да се заеме активно с решаването на проблемите, свързани с предоставянето на убежище. Това се казва в препоръки, които ВКБООН отправя към българското председателство на ЕС, което започва на 1 януари 2018 г. Те са качени на сайта на агенцията на ООН, която настоява страната ни приоритетно да се ангажира с два сериозни проблема при предоставянето на убежище - изготвяне на по-добра оценка на необходимостта от закрила и насърчаване на по-голяма солидарност и споделяне на отговорност сред държавите - членки на ЕС.

"Това е критичен момент. Нуждаем се от силно председателство, което ще проправи път към добре управлявана система за предоставяне на убежище в ЕС, включително повече солидарност между държавите - членки на ЕС", каза Паскал Моро, която оглавява бюрото на ВКБООН за Европа.

Службата на ООН за бежанците препоръчва на председателството да фокусира вниманието си върху бързи и ефективни процедури за достъп до международна закрила на хората, които търсят убежище в ЕС. Призовава се също реформираната Дъблинска система да съдържа механизъм за солидарност между страните членки при преразпределянето на кандидатите за убежище, който да може да бъде задействан бързо при необходимост. Според ВКБООН, за да е успешна тази система, трябва да бъде осигурено участието на всички държави.

Ролята, която имат ЕС и държавите членки в глобален мащаб, също се подчертава в препоръките. Отправен е призив да се увеличат безопасните и законни пътища към Европа за бежанците, както и да се окаже голяма подкрепа за приемането на Глобалния договор за бежанците през 2018 г.

В препоръките си ВКБООН настоява страните да бъдат подготвени при непредвидени ситуации да реагират по-ефективно по отношение на пристигащите и да създадат системи за по-добра защита на децата бежанци. Подчертава се също така необходимостта от по-големи инвестиции за интеграцията на бежанците в Европа.

СЪДБИ

Около 258 млн. души или 3.4% от цялото население на Земята, не живеят в страната, в която са се родили, се казва в Доклад за международната миграция, изготвен от Департамента по икономически и социални въпроси към ООН и цитиран от информационните агенции. За по-малко от 17 години броят на напусналите домовете си се е увеличил с рекордните 49%.
18
2452
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
19 Декември 2017 19:47
призив да се увеличат безопасните и законни пътища към Европа за бежанците, както и да се окаже голяма подкрепа за приемането на Глобалния договор за бежанците през 2018 г.


Ония "горе" създават нови раси, смесват народи както се прави с говеда, подложили са ни на дисгеника! Скоро очаквам и ГМО хора да създадат, не се съмнявам че мислят по въпроса.
19 Декември 2017 20:14
Найс, а?!
Създават проблеми, и очакват България да ги разреши...
19 Декември 2017 20:29
Бежанските кризи трябва да се предотвратяват, да се помага на хората на място, а не да се местят. Празно място в Европа няма. Безработни и ощетени хора си имаме свои предостатъчно, десетки милиони, и ще стават все повече с технологичното развитие.
Европа и САЩ да инвестират в бедните страни, вместо да ги изсмукват.
19 Декември 2017 21:26
Европа и САЩ да инвестират в бедните страни, вместо да ги изсмукват.

Точно това и правят- инвестират и после прибират. Колкото и каквото могат.
19 Декември 2017 21:26
*
19 Декември 2017 21:31
Да не си кривим душата, ООН очаква не Бг, а Баце да се заеме. И не само в Европа, а на целия глобус.
19 Декември 2017 21:55
Ей, сега ще видите как се залюдяват и населват
обезлюдените стотици български села.

Как китните ни български села се оживяват от
човеци на чужди раси!
(колегата по-горе е споменал за "кръстоските" на гените)

Прочее, за какво мислите, са си говорили на "четири очи"
Тереза Мей и Борисов?!
Ако не, да понапълнят нещастната ни държава
с чуждоземците покрай "брекзита" им,

и заради първото място в света по усмъртяване на
собственото си население и оставащото
много, много ... празно място!

И наистина докога тези "отгоре" ще създават световни проблеми
на хората и ще ги "гонят" от родните им места.
И ще създават хаос след хаос. Негодници ненаситни.

19 Декември 2017 22:00
Боже, тези ще ни натпълнят с бежанци. Ако ББ се съгласи на това трябва да увисне на въжето.
20 Декември 2017 01:10
Ей туй Бойчо само се чуди как да си запали сам гащите начи.. Ние в наща митрополия например може да вземем няколко братчета ей тъй за разнообразие, но и други колеги от братсвото няма да се откажат от свежо имигрантско, тъй че ние от сме за! А и ще потекът реки от дарения, но не питайте какво ще ги правим.. Мир вам
20 Декември 2017 04:45
да се заеме с бежанската криза


Който зорлем е създал "бежанската" криза, той и да да се заеме с нея, а не да ни натрисат на нас "решаването" на отвъдлоквено подкокоросаното и платено нашествието на мюсюлмани в Европа. Докога все ние докъде Виена ще решаваме проблемите, създадени от полуострова, наречен Западна Европа
*
20 Декември 2017 08:26
Службата на ООН за бежанците препоръчва на председателството да фокусира вниманието си върху бързи и ефективни процедури за достъп до международна закрила на хората, които търсят убежище в ЕС.

Демек, ниакви спънки и прием на кьораво и сакато у нас.
Препоръките требе да се спазват, иначе ще има "цветя".
20 Декември 2017 08:28
А УСА нема ли да се "присъедини" към препоръките ?
Или те са друга планета.
20 Декември 2017 08:33
Аристо! Ситуацията е била същата в годините когато България е падала под турско робство.Страната е била обезлюдена от цяла поредица от неблагоприятни случки.Чумна епидемия на две вълни...слаби реколти ...глад...войни.И на всичкото отгоре напълно неадеквантно правителство начело със слабоумен и доверчив цар.Не че ако беше по умен нещо повече можеше да направи тъй като не е било възможно да се събере войска поради липсата на хора.
20 Декември 2017 08:44
Ситуацията е била същата в годините когато България е падала под турско робство.Страната е била обезлюдена от цяла поредица от неблагоприятни случки.Чумна епидемия на две вълни...слаби реколти ...глад...войни.И на всичкото отгоре напълно неадеквантно правителство начело със слабоумен и доверчив цар. Не че ако беше по умен нещо повече можеше да направи тъй като не е било възможно да се събере войска поради липсата на хора.

Точно така е било. И някъде бях видял, че тогава хората искали да стават монаси - а не войници. Пък сега религията е отстъпила на музиката и филмите..
20 Декември 2017 09:02
Ми то решението е просто и логично:
Първо, ясно се дефинира кога един човек може да се счита за бежанец и кога - просто за икономически емигрант.
Второ - съседните на държавата - източник на бежанци, приемат и настаняват бежанците в изградени за целта бежански лагери. Други страни не са длъжни да правят това!
Трето - създава се фонд към ООН, с вноски от държавите, за набавяне на храна, завивки и неща от първа необходимост за бежанците.
Четвърто - след приключване на конфликта, предизвикал бежанските премествания, бежанците са длъжни да се върнат обратно по родните си места.
20 Декември 2017 09:27
Сгугню
20 Декември 2017 09:02
Първо, ясно се дефинира кога един човек може да се счита за бежанец и кога - просто за икономически емигрант.
...............
Четвърто - след приключване на конфликта, предизвикал бежанските премествания, бежанците са длъжни да се върнат обратно по родните си места.
.
.
.
ХОРА!!!! Тази сутрин неизвестен хакер е "разбил" акаунта на Сгугню, иначе не намирам обяснение за разумните и коректни предложения, понеже тук "оригиналът" пише само простотии!
20 Декември 2017 10:29
ООН очаква София да се заеме с бежанската криза в Европа
Само Динко да се оправи покрай Биг Брадър - и се заемаме!

ООН ..
20 Декември 2017 11:31
И кога най после някой ще нарече тези "бежанци" или " мигранти" със истинските им имена? Никакви бежанци или мигранти не са тия а са си чисти завоеватели само дето този път не носят саби а само по един гол .... ! И със него също така бързо и ефективно ще ни завладеят!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД