:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,425,496
Активни 148
Страници 22,481
За един ден 1,302,066

80% от чуждите инвестиции у нас са фирмени заеми

Задграничните купувачи на имоти са вложили по-малко от 10 млн. лева за десет месеца
Голямото изоставане в привличането на чужди инвестиции през тази година започва да се наваксва, но ръстът идва основно от поемането на дълг от българските предприятия. Това показват данните на БНБ към 1 ноември. Според тях чуждите инвестиции в българската икономика през първите десет месеца на годината са 855.5 млн. евро. Това е със 7%, или с 57.3 млн. евро, по-малко в сравнение със същия период на миналата година. В средата на годината сривът беше повече от 50%.

Остава обаче в сила тенденцията основните капиталовложения от чужбина да пристигат у нас под формата на заеми, отпуснати на български предприятия от техните компании майки,базирани в други държави. А това са средства, които рано или късно трябва да се връщат и в повечето случаи са показател за краткосрочни интереси. За първите десет месеца на годината размерът на този тип инвестиции е 678 млн. евро, което е 80% от всички привлечени капитали отвън. Наред с това чуждите инвеститори все по-често усвояват печалбата от българските си подразделения и прибират дивиденти - от началото на годината до 31 октомври реинвестираната печалба е едва 28 млн. евро.

В същото време данните за инвестициите в дялов капитал показват, че дългосрочните интереси към България от страна на задграничния бизнес намаляват. За десетте месеца чужди фирми са вложили в акции и дялове на наши предприятия само 149.6 млн. евро при 589.1 млн. евро година по-рано.

Най-много вложения в българската икономика идват от Холандия - 728.6 млн. евро, основно под формата на заеми. Холандия традиционно държи първото място като инвеститор, но причината е в либералния й данъчен режим, заради който компании от различни страни се регистрират там. На второ място се нарежда Швейцария - със 125.6 млн. евро също основно дългови инструменти, следвана от Германия със 26.2 млн. евро.

В същото време през първите десет месеца на годината Австрия и Белгия са изтеглили от България почти 100 млн. евро.

Продължава сривът на вложенията на чужденци в недвижими имоти у нас. За първите десет месеца в страната ни са влезли скромните 9.7 млн. евро от купувачи на имоти при 60.4 млн. година преди това. Руснаците продължават да са с най-голям дял - 52%, следвани от германците - 11.7%, и украинците - 11.3%.

В същото време все повече български инвеститори настъпват зад граница. По предварителни данни преките инвестиции в чужбина за януари - октомври 2017 г. нарастват с 255.2 млн. евро, при увеличение със 196.7 млн. евро година преди това.

7
2803
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
19 Декември 2017 20:32
80% от чуждите инвестиции у нас са фирмени заеми

При тази евтина работна ръка, заемите бързо и лесно се връщат.
19 Декември 2017 21:21
При тази евтина работна ръка, заемите бързо и лесно се връщат.

С песен на уста
19 Декември 2017 22:45
В същото време през първите десет месеца на годината Австрия и Белгия са изтеглили от България почти 100 млн. евро.

Продължава сривът на вложенията на чужденци в недвижими имоти у нас.

Пук?
Ех какви славни времена беха... как обясняваха в сие форум за цените дето можели само да растат... и сравнения даваха колко сме изостанали с цените от...... ех грубо нещо е реалността.
20 Декември 2017 07:20
качествен анализ върху цифри
за сравнение на качеството - общото празнословие на гошката от сосиете уверт в "наблюдател".
20 Декември 2017 09:38
В същото време все повече български инвеститори настъпват зад граница. По предварителни данни преките инвестиции в чужбина за януари - октомври 2017 г. нарастват с 255.2 млн. евро, при увеличение със 196.7 млн. евро година преди това.


От това следва ли, че и бълг арските инвеститори в чужбина, както чудждите у нас, изнасят печалбата си в България?
20 Декември 2017 16:59
Най-много вложения в българската икономика идват от Холандия - 728.6 млн. евро, основно под формата на заеми.

За кредита за крекинг инсталиция на Лукойл B.V. към Нефтохима ли иде реч?

На второ място се нарежда Швейцария - със 125.6 млн. евро също основно дългови инструменти
В Цуг беше седалището на Оманския фонд - 30% от акциите на КТБ. Самият Цветан Василев има къща в Швейцария, придобита с "дългови инструменти". Христо Бисеров също минава закрупен швейцарски инвиститор. Докоркото зная, седалището на Мултигруп още е във Вадуц.

За първите десет месеца в страната ни са влезли скромните 9.7 млн. евро от купувачи на имоти при 60.4 млн. година преди това

"Недвижимите брокери" се кълняха в бум на продажби, цени, звезди и "светло бъдеще", а па инвеститорите не им хванали вярата. Ако не са правили и "инвестиции" във фонд "безработица", ще трябва да им търсим парцели в Малашевци, че за Орландовци няма да имат пари.
20 Декември 2017 18:40
Т.н. чужди инвестиции са чиста проба не само приватизация, а и продажба на национално богатство, а сега дъвчат темата измами и корупция при приватизацията,което изглежда не засягало "чуждите инвестиции". Консигнацията за 25-30+ години почти същото напр. на Аерогара София- това било чуждестранна инвестиция!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД