:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 330
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Поскъпването на водата е било леко "орязано" в последния момент

Снимка: БГНЕС
КЕВР леко ограничи поскъпването на водата в последния момент, а омбудсманът Мая Манолова обяви, че заслугата е нейна. В деня на взимането на решението протест организира и БСП. На снимката:Председателят на КЕВР Иван Иванов пристига на едно от заседанията на комисията.
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е коригирала в последния момент цените си за ВиК услугите в 14 области на страната. Миналия петък регулаторът реши увеличението за тях да достигне до 20%, но след публикуването на решението се оказа, че стойностите са по-ниски.

В резултат от януари водата в София поскъпва с 8.9% вместо обявените по-рано 9.3%, във Враца повишението е 11% вместо 13 на сто. В Ямбол повишението е 17.9% вместо предвидените по-рано 20 на сто. Там поскъпването ще влезе в сила, след като новата пречиствателна станция в града бъде пусната в експлоатация. Корекции има и за другите области, но на места то е минимално. В Перник ще плащат повече с 4.9% вместо с 5.7%, в Русе - с 5.7% вместо с 6.3%, в Силистра - 6.4% вместо 6.6% и др.

Заслугата за тези минимални корекции тези дни си приписа омбудсманът Мая Манолова, която обяви, че след нейно настояване от последната седмица комисията е направила корекции. Всъщност обаче регулаторът може и прави преизчисления на цените до окончателното вземане и публикуване на решението. Пред в. "Сега" миналия петък от КЕВР заявиха, че одобрените цени се различават с предварително коментираните минимално и на практика съществена разлика няма. А опитът показва, че минимално разминаване в предвидените и одобрените стойности е имало и при тока, газа, парното и водата. В повечето случаи обаче то е било несъществено.

Вчера от КЕВР обявиха, че цените на парното, горещата вода и тока няма да се променят поне до 1 април. "В рамките на отоплителния сезон няма да има промяна нито на цената на парното отопление, нито на цената на електрическата енергия", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов. Причината за "замразяването" им е в това, че "Булгаргаз" е на път да получи повишение на цената с малко под 3%. По закон цената на газа се отразява на парното, топлата вода и тока, произвеждан от комбинирани централи, само ако разликата е над 5 на сто.

Иванов коментира, че ако "ситуацията позволява", цените ще останат без промяна и след 1 април. Миналата пролет КЕВР одобри близо 30% поскъпване на газа, което повлече след себе си и цените на топлата вода и тока. Така средното увеличение на топлото в страната бе 22.14%, а столичната "Топлофикация" вдигна цените с 22.75 на сто.

В предпоследния работен ден за годината - 28 декември, КЕВР ще реши за новата цена на газа за първото тримесечие на годината. Очаква се тя да бъде повишена с около 3%. От обществения доставчик "Булгаргаз" обаче заявиха, че това ще доведе до загуби в размер на около 4 милиона лева. На този етап от КЕВР не са склонни да одобрят по-голямо поскъпване.
901
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД