:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Таксиджии изнудват Столичната община да вдигне цените вместо тях

Малка група таксиметрови шофьори направиха абсурден протест пред Столичната община с искане тя да се намеси в тяхното ценообразуване и да вдигне цените. ''Това не е градски транспорт - не желаем да возим бабите и дядовците, които нямат пари. Това е транспорт, който е за хора с възможности. Ние сме частен бизнес, ние сме услуга лукс, която се нуждае от пари", заяви един от протестиращите пред Би Ти Ви.

Според шофьорите, организирани от синдикален съюз "Сила", минималната цена за километър пробег трябва да се вдигне на 1 лев през деня и 1.14 през нощта. Това е скок с 20 стотинки, защото в момента масово цените са около 0.77 -0.79 лв. дневна тарифа и 0.88 - 0.90 лв.- нощна.

Нищо не пречи на фирмите и сега да вдигат с колкото си искат тарифите до пределната цена, която е 1.30 лв. дневна и 1.60 лв. нощна. Тази такса е определена от Столичната община съгласно Закона за автомобилните превози през 2011 година. Превозвачите обаче явно не желаят свободна конкуренция, а искат общината да наложи нови тарифи вместо тях. От репортажа на Би Ти Ви се видя, че има и таксиметрови шофьори, които смятат, че цените в момента са нормални и не се налага да бъдат повишени.

''Смятам, че искането им за минимална тарифа от 1 лв. не е обосновано, защото всяка фирма и сега може да си сложи цена, каквато иска, стига да не надвишава горната граница, пък хората сами ще решат дали да се качат и возят на такси за 1 лв. или за 0.79 лв. на километър,'' коментира пред Нова тв общинският съветник Симеон Славчев от Група 5.

Таксиджиите се жалват и от патентния данък, който е 850 лв. на година. "В София има 6000 таксита и ако разделим данъка на дните в годината, ще се получи, че всяко такси плаща по 2.30 лв. на ден. Това е напълно поносимо", коментира Славчев.
1003
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД