:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 185
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Политиците спъват е-управлението според 1/3 от българите

Дигитализирането на услугите на държавната и общинската администрация ще се случи, ако политиците и останалите институции проявят воля и желание. Такъв е един от основните изводи в проучване на "Галъп интернешънъл" за бъдещето на електронното управление у нас. Близо 30 на сто от анкетираните са заявили, че политиците и държавата са ключови за въвеждането му. Едва 2 на сто смятат, че водещ фактор за това е финансирането, а 7 на сто са на мнение, че предпоставка е въвеждането на добра правна мярка. Обществото е склонно да даде кредит на доверие на политиката за въвеждане на електронното управление, се казва още в изследването.

Основната надежда на гражданите е, че ако администрацията започне да предоставя повече услуги онлайн, това ще им донесе облекчения. Близо 80 на сто от запитаните са оптимисти, че ще отпадне необходимостта от документи на хартиен носител. 75 на сто считат, че административното обслужване по-скоро ще се подобри. Около 60 на сто са оптимисти, че целта за намаляване на административната тежест за бизнеса ще бъде реализирана, а близо 50 на сто са убедени в пълното въвеждане на т.нар. служебно начало от институциите. Същевременно е налице скептицизъм, че корупцията в администрацията ще намалее в резултат от реализацията на политиките за е-управление. Общественото мнение е раздвоено и по отношение на вероятността от въвеждане на електронно дистанционно гласуване - по около 48% от запитаните.

Едва около 5 на сто от пълнолетните българи, или около 250 хиляди души, предпочитат да взаимодействат по електронен път с администрацията, личи от данните . Мнозинството от тях са на възраст между 25 и 36 години, с висше образование и с по-благоприятна житейска перспектива. Над 80 на сто от пълнолетните българи все още залагат основно на контакт "на гише" с различните администрации.



883
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД