:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутатите не хванаха вяра на Бойко Рашков за подслушването

Шефът на бюрото за контрол над СРС отрече да е говорил за масови нарушения
Снимка: Юлиян Савчев
Рашков и Цацаров отново си размениха реплики с леден тон.
Със скандали и размяна на обвинения мина повторното изслушване в парламента на Бойко Рашков, председател на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС). Депутатите от мнозинството в комисиите по вътрешна сигурност и надзор над спецслужбите видимо взеха страната на опонента на Рашков - главния прокурор Сотир Цацаров.

Като мотив за препитването бяха изтъкнати "отправените твърдения за тежки нарушения на Закона за СРС". Преди две седмици Рашков обяви от парламентарната трибуна, че в подслушванията царят пълен произвол и беззаконие. Той обвини за това прокуратурата, ДАНС и агенцията за подслушване ДАТО и обяви, че те пречат на проверките му.

Изслушването започна със спречкване между Рашков и Димитър Лазаров от ГЕРБ. Шефът на бюрото обяви, че поканата си е получил предния ден след края на работното време, което му попречило да се подготви. "Разбирам, че една такава малка институция, която изтъкна недостатъци в дейността на други органи, които са утвърдени от много по-отдавна, имат своята тежест, а ние - мънички, можем да бъдем призовавани тук от 6 ч вечерта за другия ден", язвително коментира Рашков. И допълни, че е много странно, че на бюрото му се налага да се отчита три пъти в един месец.

Лазаров ядосано отвърна, че заседанието на двете комисии не е свикано, за да бъде слушан за пореден път годишният отчет на контролния орган. "Продължават медийните твърдения, че има незаконно масово подслушване на политици, журналисти и граждани. Срещаме се, за да се изясни това", посочи депутатът.

Рашков учудено отвърна, че не знаел защо непрекъснато се говори за масово подслушване. "Става въпрос за редакторски анонс в една или две телевизии, който се поде в медиите. Не мога да командвам телевизията. Ако можех, щях да ги изкомандвам, но не мога", каза язвително той и отхвърли обвиненията, че политиканства с цел да си спечели нов мандат начело на бюрото.

Рашков за пореден път подчерта, че със СРС се злоупотребява. "Имаме множество констатации за нарушаване на човешките права в нашата страна. Не съм добър по математиката, може да съм сгрешил - да кажем 9-10%, но това подлежи на доказване много лесно", посочи той и извади справка с инициали, шегувайки се, че присъствието на ДАНС гарантира, че няма да има теч на информация от Народното събрание.

Тук се намеси депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, който се поинтересува за какво става въпрос. "Човек трябва да може да приема шегата и да я разбира, това е признак на интелигентност", отвърна му Рашков. Манев обиден вдигна скандал и напусна залата.

На обвиненията, че политизира фактите, които изнесе за злоупотребите с подслушването, Рашков обясни, че проверките на бюрото рядко съвпадали с настоящото управление на дадена политическа сила. Той даде редица примери с нарушения, установени при проверки по времето на Бойко Борисов, Пламен Орешарски и дори служебния премиер Марин Райков. "Съвсем не свързвам нарушенията с конкретни министър-председатели", застрахова се Рашков, след като соцдепутатът Красимир Янков го попита дали премиерите не са отговорни.

Изслушването завърши със схватка между него и Сотир Цацаров. "Да се спекулира, че главният прокурор е блокирал достъпа на бюрото до веществени доказателства, е, меко казано, неистина", заяви Цацаров. Той посочи, че само е възпроизвел разпоредба от Наказателно-процесуалния кодекс, когато е издал указание на бюрото да не му се предоставят доказателства. Главният прокурор заяви, че Рашков едва сега възроптал срещу указанието му. "Моля, да не се живее със самочувствието, че на сигналите на председателя на бюрото трябва да реагира главният прокурор. Законът не е такъв. Всеки сигнал отива в компетентната прокуратура и тя се произнася с постановление", каза Цацаров.



АРБИТЪР

"В това, което чух, нямаше абсолютно нищо, което да е конкретно, а в публичното пространство се създаде внушение за масово подслушване", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той цитира медийна публикация, в която се споменава изявлението на Рашков за хиляди нарушения със СРС. "Не става дума за хиляди нарушения, защото самите лица, които се наблюдават годишно, в момента са сведени до под 3000", ядосано контрира председателят на бюрото.
2
1365
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
21 Декември 2017 20:07
Тук се намеси депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, който се поинтересува за какво става въпрос. "Човек трябва да може да приема шегата и да я разбира, това е признак на интелигентност", отвърна му Рашков. Манев обиден вдигна скандал и напусна залата.

22 Декември 2017 11:11
Бойко Рашков - пенсионер !!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД