:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 456
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Чужденци ще пребивават продължително у нас срещу доброволен труд

Чужди граждани ще могат да се сдобият с разрешение за продължително пребиваване в България, стига да бъдат готови да се ангажират с "дългосрочно доброволчество" у нас. Това означава да сключат писмен договор с лице, което организира подобна дейност, и да й посветят минимум 30 дни годишно. Издаването на разрешителни се определя по ред, установен с правилника за прилагане на Закона за чужденците. Тези новости се съдържат в проекта на Закон за доброволчеството, внесен в парламента от ГЕРБ и "Обединени патриоти". С него се въвеждат разпоредбите на евродиректива, засягаща приема на граждани от трети страни с цел образование, безвъзмездно обучение или доброволческа дейност.

За да бъде сключен въпросният договор, кандидатът за доброволец трябва да представи документ, че разполага с образование или квалификация, ако такива се изискват за съответната доброволческа дейност, както и удостоверение за медицински преглед, свидетелство за съдимост и др. Договорът трябва да има срок, да съдържа описание на доброволческата дейност, възможности за възстановяване на определени разходи, условия за изменение и прекратяване. Възможно е и краткосрочно доброволчество, по-малко от 30 дни на година.

Доброволците имат право на подходящ инструктаж или обучение и на безопасни условия на труд. Организациите, за които работят, трябва да ги застраховат, ако има риск за живота или здравето им, както и да им възстановяват разходи, когато това е предвидено в договор. Те ще им изплащат пътни, дневни и квартирни пари, ако работата се извършва извън населеното място. Дължат им също и документ за извършените доброволчески дейности и преминатите обучения. Доброволецът е длъжен да изпълнява възложените му задачи, да участва в обучителни програми, да не търси финансова изгода и да пази чуждото имущество.

Предвидена е възможност доброволческите организации да поемат здравните вноски на доброволците, ако не са осигурени на друго основание, посочено в Закона за здравното осигуряване. Осигурителният доход, на базата на който ще се изчислява осигуровката, трябва да е поне половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица. От тази привилегия ще могат да се възползват само "дългосрочните" доброволци.

Проектозаконът дава възможност на адвокатите да оказват безплатна професионална помощ на доброволците, но само при случаи, които пряко засягат тяхната дейност. Законът сега предвижда безвъзмездно съдействие само по отношение на лица, които имат право на издръжка или са материално затруднени, както и на роднини, близки или други юристи.
3
1873
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
01 Януари 2018 18:46
Демек роби.
02 Януари 2018 00:08
От Венецуела питат кога точно да идват.
Питат само дали в България има свински джолан.

На фона на галопиращата във Венецуела хиперинфлация местното социалистическо правителство взе решение в последния ден на 2017 г. за шесто за годината повишение на минималната заплата и пенсията.

Минималната заплата бе увеличена с 40% до 797 510 боливара, обяви президентът Николас Мадуро, цитиран от DPA. По официален курс това биха били 79 000 долара. Според онлайн портала Dolar Today обаче същинската стойност възлиза на едва седем долара.

Инфлацията във Венецуела е с голямо отстояние най-високата в света. Правителството в Каракас не публикува от години официални данни за поскъпването. Международният валутен фонд пък прогнозира за 2018 г. инфлация в страната от 2350 на сто.

Междувременно Колумбия изпрати 50 тона свински джолан за Венецуела, където липсата на това месо, задължително за новогодишните празници, предизвика протести през последните дни, предаде AFP.
02 Януари 2018 01:52
Страната на победилата мафия Колумбия оказва хуманитарна помощ на страната на победилио социализъм Венецуела.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД