:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 516
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

8 години след крайния срок проблемите с боклука остават в още 4 региона

Пазарджик обяви частично бедствено положение
СНИМКА: БГНЕС
***
Четири региона у нас пренесоха в новата година старите си проблеми с боклука. Дупница, Благоевград и Бяла все още остават без регионални депа за смет, каквито изисква Еврокомисията. От община Пазарджик пък, където новоизграденото депо не може да заработи заради липса на легитимен оператор, дори обявиха бедствено положение. В началото на 2018 г. равносметката е следната - от планираните 55 регионални системи за управление на отпадъците са изградени и въведени в експлоатация 51.

България пое ангажимент да закрие всички стари общински депа за боклук, които не отговарят на европейските екоизисквания, в края на 2009 г. Цели осем години обаче ЕК очаква без резултат изпълнение на обещанието. Така съгласно евродиректива от 1 януари 2018 г. (когато изтече гратисният период за закриването на проблемните депа) работа спират 113-те ни общински сметища, неотговарящи на нормите. Вчера от Министерството на екологията потвърдиха пред БНР, че районните инспекции по опазване на околната среда вече са издали заповеди за затваряне на сметищата.

По данни на МОСВ до 31 декември м.г. са оставали за закриване 17 сметища на територията на Дупница, Благоевград и Бяла. В тези райони все още не са изградени нужните регионални депа. За тях правителството даде възможност да депонират битовите си отпадъци в съседни регионални системи, които отговарят на изискванията, до изграждане на техните собствени.

В Пазарджик новите правила за събирането и извозването на сметта доведоха до криза. В навечерието на Нова година кметът Тодор Павлов обяви частично бедствено положение в общината, което позволява на градоначалниците да сключват директен договор с фирма, която да стане временен оператор на депото. Причината е, че новото регионално депо все още няма оператор, тъй като процедурата за неговия избор се обжалва. От Комисията за защита на конкуренцията излязоха с решение за предварително изпълнение на договора с избрания оператор, но то може да се обжалва пред съда до 5 януари. Засега бедственото положение е за една седмица - до 5 януари, с опция да се удължи до месец.

Кметът на Пазарджик призова кметовете на останалите 8 общини в Пазарджишко също да обявят бедствено положение, защото проблемът засяга цялата област. "Като се задръстят камионите от боклук, къде ще го хвърлят - пред техните общини ли?", попита преди дни Попов. Той припомни, че санкциите ще бъдат многократно по-големи от обезпечаването на тази услуга, защото индивидуалната глоба започва от 20 хил. лв. нагоре.

Европейските изисквания хващат неподготвени и други градове в региона като Пещера, Септември и Велинград. Подобни проблеми от 1 януари т.г. имат и общини като Кочериново, Рила, Бобошево и Симитли в област Благоевград, които вече са без сметища.





1027
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД