:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 455
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Цялата власт се зае да рекламира новото строителство в Пирин

Община Банско бърза с плана за разширяване на ски зоната
СНИМКА: БГНЕС
На многолюдни шествия в София в края на миналата година природозащитници протестираха в защита на Пирин. Нов протест ще има на 4 януари.
Управляващите вкупом се заеха да рекламират разширяването на ски зоната над Банско и планирания втори кабинков лифт. Само броени дни след като на 28 декември правителството одобри промените в стария план за управление на Национален парк "Пирин", в подкрепа на новото строителство се включиха политици от ГЕРБ, министри, бившият президент Росен Плевнелиев и дори еврокомисарката по регионалното развитие Корина Крецу. В същото време с многолюдни шествия в София на 28 и 29 декември природозащитници протестираха срещу решението.

Промените в плана за управление на Пирин бяха приети на последното за миналата година заседание на Министерския съвет. Те минаха като извънредна точка, внесена лично от премиера Бойко Борисов. Успоредно с тях бе приета и втора точка, с която се възлага на министъра на околната среда и водите при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на втора кабинкова линия в ски зона Банско да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че то да бъде реализирано възможно най-бързо.

Само два дни по-късно бе обявено, че община Банско започва да разработва устройствен план за разширяването на ски зоната, който ще премине през екологична оценка и оценка за съответствие. Инвестиционните намерения за проекти също ще бъдат подложени на оценки, обеща на специален брифинг в Банско екоминистърът Нено Димов. Той за пореден път подчерта, че се дава право за изграждане само на спортна инфраструктура и прилежащи съоръжения. Предвидени са обаче и нови водохващания вероятно заради острата нужда от все повече снежни оръдия.

Веднага след заседанието вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов от "Обединени патриоти" изказаха благодарност на премиера. Заради техните настоявания за спешно решение през декември имаше сериозно напрежение в управляващата коалиция. Симеонов подчерта, че предстои по същия начин да се подходи и към другите планински курорти в Стара планина, Родопите и Витоша. Министърът на туризма се включи от Банско в благодарностите заедно с еврокомисаря по регионално развитие Корина Крецу. Оказа се, че коледната ваканция на Крецу по случайност съвпада с решението на кабинета. "Решение ще позволи на Банско да се развие. А за мен като ресорен еврокомисар е важно регионите да се развиват", заяви тя. Не стана ясно в какво си качество еврокомисарят коментира решение, което е вътрешен проблем на страната ни и срещу което има остра съпротива.

Всички ние сме "ЗА" Банско - Европейски град на спорта за 2017 г. и най-добрия ски курорт в Югоизточна Европа, написа във "Фейсбук" страницата си зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Постът бе придружен с обща снимка на Росен Плевнелиев, еврокомисарите Мария Габриел и Корина Крецу, кмета на Банско Георги Икономов.

Междувременно природозащитници обявиха, че ще атакуват в съда решението веднага щом бъде публикувано. Те ще организират нови протести, включително по време на европредседателството. Те твърдят, че противно на уверенията на Нено Димов за строителство се отварят 48% от територията на Национален парк "Пирин". Това е първа стъпка в исканите от концесионера на парка 312 км ски писти и 113 км нови ски съоръжения. С тези промени ще бъдат и узаконени извършваните досега нарушения на територията на Националния парк", се казва в съобщението на организаторите на протеста.

От коалиция "За да остане природа в България" напомниха, че кабинетът е взел това решение въпреки внесените над 1000 писмени становища в защита на парка от отделни граждани и неправителствени организации. "Така Министерският съвет, вместо да е страж на върховенството на закона и да поиска разследване на нарушенията в Националния парк, стана част от корупцията, която царува в България. Прегази европейското и националното законодателство, като прескочи Закона за защитените територии и Европейската директива за природни местообитания", смятат еколозите.

Кметът на Банско Георги Икономов призна, че ще има сеч, но се опита да омаловажи този факт. Според него за изграждането на втория лифт ще бъдат изсечени "повече от 80 -100 дървета". За първия лифт например били изсечени 2 хил. куб. метра дървесина, а годишният прираст на дървесината бил 80 хил. куб. метра. Той заяви, че "няма да бъде изсечено нито едно дърво в повече", без да уточни дали говори само за новия лифт и дали подминава пораженията от другите готвени съоръжения.
6
1973
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
02 Януари 2018 10:28
На многолюдни шествия в София в края на миналата година природозащитници протестираха в защита на Пирин

Досрамяло ги е да пишат "многохилядни", защото швейцарците са малко стиснати и не плащат за по-големи масовки .
02 Януари 2018 11:51
Крантата също скромно премълча, че сервитьорите ще ги вкарват от Укрсйна и Молдова, да не би да им увеличат заплатите на местните.
02 Януари 2018 12:10
Не мога да си представа Бай Мюмюн и Бай Реджеп да режат с бензинопилите , а на метри от тях да се спускат скиори и скейбордисти.
Въпросните Мюмюн и Реджеп дават своя "принос" в обезлесяването там, където никой не ги гледа, а горския и кмета са от нащО партия.
02 Януари 2018 12:27
Щом Мюмюн криминалствува, значи и Юлян трябва да криминалства... Голема логика.

А и да ти кажса можеше цялата власт да озапти Мюмюн, вместо да рекламира разпищолинеят Юлян.
02 Януари 2018 12:41
.
" Успоредно с тях бе приета и втора точка, с която се възлага на министъра на околната среда и водите при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на втора кабинкова линия в ски зона Банско да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че то да бъде реализирано възможно най-бързо."
.
Успоредно с тях бе приета и втора точка, с която се възлага на министъра на околната среда и водите да се предприемат спешно всички мерки за узаконяване на беззаконието.
.
02 Януари 2018 13:31
Успоредно с тях бе приета и втора точка, с която се възлага на министъра на околната среда и водите да се предприемат спешно всички мерки за узаконяване на беззаконието.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД