:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 483
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НАП ще отказва данъчни облекчения при просрочен дълг към хазната

2018 г. не носи резки промени в налозите, а повече запушване на пробойни
Снимка: Юлиян Савчев
Финансовият министър Владислав Горанов предложи минимални промени в данъчното облагане за тази година.
2018 г. започна без резки промени в налозите. По-голямата част от новите разпоредби в данъчните закони, които влязоха в сила от 1 януари, целят прецизиране на текстове и запушване на пробойни при облагането.

Единственото увеличение на данъчни ставки е при акциза на цигарите. То обаче е предизвестено от графика, който България се ангажира да спазва, за да догони минималните за Европейския съюз нива. В резултат на повишението на акциза този път за разлика от други години повече ще поскъпнат цигарите родно производство вместо вносните. Средното увеличение за кутия български цигари ще бъде около 15 стотинки, докато повечето вносни марки ще запазят цената си. Със сигурност ще поскъпне наргилето. Тази мода в пушенето досега бе извън акцизното облагане, но от 1 януари вече е със ставка 152 лв. на килограм. Затяга се и контролът върху доставките на цигари и други акцизни стоки чрез куриер или пощенски пратки, като изпращачите се задължават да подписват деклариции, че са платили дължимите налози и стоките са с бандерол.

Парламентът не прие искането на Министерството на финансите да се премахне 5% отстъпка върху данъка за довнасяне при подаване на данъчната декларация по електронен път и плащане на пълния размер на налога по-рано от общовалидния срок. Максималната сума на отстъпката обаче бе свита двойно - от 1000 на 500 лв.

Без промяна остава срокът за подаване на данъчната декларация за доходите, придобити през 2017 г. - 30 април. За първи път се дава възможност в декларацията за доходите от 2017 г. да се посочват и необлагаеми доходи от наследство, дарение, завет или имущество с възстановено право на собственост. Декларирането им обаче не е задължително.

Една от данъчните новости е промяна, приета още през 2016 г., която обаче за първи път ще се приложи за доходите от 2017 г. Това е ограничението да се ползват данъчни облекчения, ако човек има просрочени задължения към хазната. НАП ще отказва отстъпки на всеки, който има неплатени в срок данъци, осигуровки, такси или глоби, наложени от различни държавни ведомства и общински служби. Затова, преди да подадете годишната си данъчна декларация, проверете в личната си данъчно-осигурителна сметка от сайта на НАП какви просрочия имате и ги изплатете, съветват от агенцията. Защото дори неплатена глоба от КАТ може да лиши човек от възможността да ползва данъчно облекчение за дете, да намали облагаемия си доход с разходите за доброволно осигуряване и застраховане и дори да приспадне личните си вноски за осигурителен стаж. Заради просрочени публични задължения ще се отказва ползването на 50% намаление на данъка за хора с увреждания, както и облекчения за деца с увреждания. Няма да се признават разходите за дарения, а младите семейства с ипотека ще загубят правото да намалят данъчните основи с лихвите по заема.

Промени в Закона за ДДС в сила от 1 януари също запушват някои пробойни в облагането с този данък.Срокът за задължителната регистрация е съкратен до 7 дни от достигането на оборот от 50 000 лв. Старата разпоредба бе 14 дни след приключване на месеца, в който е достигнат прагът, което на практика даваше възможност фирмите да се бавят повече от месец. Въведената от тази година мярка да се запечатват временно обекти, ако се установи, че не издават касови бележки, вече ще може да се прилага и когато тези обекти се стопанисват от трето лице.



1307
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД