:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,883,696
Активни 77
Страници 10,803
За един ден 1,302,066

"Юлен" показа постфактум проекта си за втори лифт

Протестите срещу правителството заради Банско продължават
Би Ти Ви
Идейният проект на "Юлен".
Няколко дни след като кабинетът на сляпо вдигна забраната за строителство върху огромни площи в Национален парк "Пирин", "Юлен" огласи намеренията си за втория лифт в Банско. Идейният проект за съоръжението беше представен в "Труд" и "24 часа". Според обясненията на концесионера началната станция на втората кабинка ще бъде до тази на първата. Оттам до междинна станция Чалин валог трасето ще бъде почти успоредно на сегашното и ще продължава до Шилигарника. Така потокът от туристи щял да се раздели и да не се съсредоточава само върху Бъндеришка поляна.

Трасето на новия лифт ще бъде 5.8 км, кабинките ще са десетместни, а капацитетът на съоръжението - 3000 души на час. "Юлен" твърди, че вариантът е избран след "многогодишни консултации и анализи за решаване на проблема". Те били възложени още преди 8 години на водещи производители на въжени линии, а заключението било "плод на инженери и проектанти, които са обследвали казуса на терен".

Скандалното в случая е, че въпросният идеен проект очевидно е бил налице, но държан далеч от документацията, с която екоминистърът Нено Димов се престори, че провежда обществено обсъждане на промените в плана за управление на парк "Пирин" и в концесионния договор на "Юлен". От публикуваните от него документи по казуса не личи с идейния проект да са разполагали и експертите от Висшия експертен екологичен съвет на МОСВ, които иначе дават зелена светлина на промените в плана.

Двете важни решения за Банско бяха приети от правителството между празниците с надеждата да минат без многолюдни протести, преди европейското внимание да се съсредоточи към София. С тях според коалицията "За да остане природа в България" строителството става допустима дейност на обща площ от 48% от парка, като тук влиза и най-голямото му богатство - столетните мурови и борови гори. Досега строителство беше разрешено едва на площ от 0.6% от парка. Промените в плана противоречат на Закона за защитените територии, според който в национални паркове се забранява всякакво строителство освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите и ремонт на съществуващите сгради, пътища и спортни съоръжения. Най-вероятно ще имаме и проблеми с Брюксел заради желанието на управляващите да възнаградят "Юлен" с евентуално ново строителство без конкурс.

"Юлен" твърди, че трасето на втората кабинка минава единствено през концесионна територия. Това обаче поражда недоумение защо тогава е наложително да се променя планът за управление. Концесионерът изчислява загубата на горски площи на 0.017% от парка и на "хвърчащ лист" - пред "Труд" и "24 часа", обещава за всяко изсечено дърво да засади пет нови. Всеобщото впечатление обаче е по-скоро обратното - че вторият лифт ще бъде впоследствие използван за оправдание да се правят нови писти, а покрай тях - и още хотели и пр. През празниците от Банско драматично размахваха снимки на опашки на долната станция на кабинковия лифт. Очевидци обаче твърдят, че такива е имало само на 31 декември, а през останалото време ситуацията е била нормална. Има съмнения и че "Юлен" нарочно не използва пълния капацитет на сегашния лифт.

Темата не е приключена - протестите на природозащитници в София продължават на 4 януари вечерта.РАЗРИВ

Банско продължава да е буреносен въпрос за управляващата коалиция. След сблъсъците между Бойко Борисов и вицепремиерите от "Обединени патриоти" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов (които в крайна сметка просто отложиха решението за по-удобен момент) сега с остро мнение по темата се включи Волен Сидеров. "Ние не сме влезли във властта, за да се занимаваме с плажове и лифтове", каза лидерът на "Атака" пред Би Ти Ви. "Вероятно става дума за пари - допусна той. - Ние не се съгласихме да участваме в тази коалиция заради лифтове, плажове или пързалки, а заради нещо по-сериозно и съществено - да вдигаме доходите на хората, да се борим с престъпността." Сидеров посъветва колегата си Симеонов и Борисов да се разберат като мъже.ПРОМЕНИТЕ

В действащия сега план строителството е забранено навсякъде извън зоната за сгради и съоръжения, която е с най-либерален режим на ползване. В промяната, внесена от община Банско и одобрена от правителството, се предлага да се разреши строителство на писти, въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура в зона III, отредена за туризъм (2.2% от парка). Елегантно - със замяната на една-единствена цифра, в таблицата с разрешените дейности по зони обаче потенциално строителство се добавя в още една зона с по-строг режим на защита, където не са разрешени даже спортни дейности - зона 2а (за опазване на горските екосистеми и отдих), която според природозащитници е 45% от парка. Без това да е упоменато изрично в разрешените дейности като текст, в таблицата се сменя една цифра, като вече в горската зона 2а се допуска "потенциално строителство". Докато старият план предвиждаше "доизграждане на одобрените ски писти, съоръжения и обекти съгласно утвърден ТУП на ски зона с център Банско и ОВОС към него от 2000 г.", в последния вариант този текст е заменен с нов - "строителство и разширение на ски писти, въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура в рамките на зона III-Зона за туризъм и в затворената от външните й граници зона IV-Зона на сгради и съоръжения".

Коментар на 9-а стр.
СНИМКА: БГНЕС
Протестите срещу решението на кабинета продължават и по време на европредседателството.
1795
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД