:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът ще даде 1195 стипендии на даровити ученици

1.8 млн. лв. за 1195 стипендии за талантливи ученици планира да отпусне кабинетът през 2018 г., става ясно от проектопрограмата на правителството за мерките на закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища. Въпреки заглавието на програмата в текста й никъде не се споменават учениците от частните училища, а до редакционното приключване на броя Министерството на културата не отговори на въпросите на "Сега".

По програмата се отпускат месечни стипендии и еднократни финансови помощи за деца с изявени дарби в изкуството, науката и спорта. В първите две области учениците трябва да са класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национално или международно равнище. В областта на спорта пък следва да са заели 1-во, 2-ро и 3-то място на олимпийски игри, световно, европейско или балканско първенство или първо място на финали на държавно индивидуално първенство. Eднократното финансово подпомагане е в размер до 195 лв. и е за подпомагане на обучението в курсове по изкуства, наука и спорт, за участие на деца в пленери, обучителни и тренировъчни лагери, в национални и международни конкурси, олимпиади и спортни състезания. Стипендиите пък се предоставят за 12 месеца в размер на 135 лв. месечно.

Прогнозният брой на децата е съобразен с практиката през последните години и с анализа от представянето на учениците на различните национални и международни конкурси, олимпиади и състезания в областта на изкуството, науката и спорта, се посочва в проекта. Според него се очаква през 2018 г. да бъдат дадени 1162 стипендии на ученици, заели призови места в олимпиади и състезания, 33 еднократни финансови подпомагания, както и още 821 стипендии, останали нераздадени през 2017 г. Планираните за целта суми са съответно 1.132 млн. лв. и 661 хил. лв.



ОБХВАТ

Над 40 са националните конкурси в сферата на културата и изкуствата, организирани от културното, просветното и спортното ведомство и др., призьорите от които ще получат награди. Сред тях са националният фолклорен "Орфеево изворче" - Стара Загора, ученическият конкурс по актьорско майсторство в Пловдив, конкурсът за танцьори "Златна гега" в Котел и др. Международните състезания по изкуства са 9. В областта на науката пък посочените състезания и олимпиади, които могат да донесат стипендия на първенците, са над 50 на брой - тук са пролетните математически състезания, националните олимпиади по математика, информатика, география, информационни технологии и др.
1004
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД