:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Над 20 души са жертвите на протестите в Иран

Стотици демонстранти срещу властта са арестувани
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Шести ден продължиха вчера протестите срещу властта в Техеран. Стотици иранци в десетки градове на страната въстанаха срещу управлението на президента Рохани. Над 20 души вече са жертви на стълкновенията между демонстрантите и силите за сигурност. Подробности - на стр. 8, коментар - на стр.12
Повече от 20 души вече са жертвите на протестите в Иран, които продължиха за шести ден вчера. Девет души са загинали в сблъсъци в понеделник между протестиращи и силите за сигурност в Иран, съобщи държавната телевизия в страната, цитирана от "Гардиън" и Би Би Си. 6 от жертвите са убити при опит да щурмуват полицейски участък в град Кахдериджан в областта на Исфахан в Централен Иран. В град Хомейнишахр в същата провинция загиналите са на 11 и 20 години, а в гр. Наджафабад е убит и представител на Революционната гвардия.

Само в Техеран задържаните за ден са над 100 души, съобщи заместник-губернаторът на града. Според агенция ИЛНА арестуваните в събота са били около 200, в неделя - около 150. Няма официални данни за арестуваните в други градове.

Безредиците са най-сериозните от оспорваните президентски избори през 2009 г., когато стотици хиляди излязоха по улиците след победата на Махмуд Ахмадинеджад. Те започнаха заради повишението на цените на тока и на храните, но придобиха и политически измерения - някои отправят призиви срещу президента Хасан Рохани и върховния водач аятолах Али Хаменей. В последните дни обаче в някои градове има и "контрапротести" в защита на управляващите.

"Вашингтон пост" отбелязва, че част от градовете, обхванати от протестите, са бастиони на средната класа в Иран, но в други водеща роля имат жители с различен социален статус.

Президентът Хасан Рохани заяви, че демонстрациите се дължат както на вътрешни проблеми, така и на чужда намеса. И той, и аятолах Хаменей отправиха критики към Израел и САЩ, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини властта в корупция и взе страната на демонстрантите с публикации в "Туитър". Израелският премиер Бенямин Нетаняху отрече страната му да има някаква роля в безредиците в Иран.



РЕАКЦИЯ

България наблюдава със загриженост последните развития в Иран, довели до загубата на човешки живот. Това се казва в позиция на Министерството на външните работи във връзка с размириците в страната, при които загинаха 20 души. Oтчитаме изявлението на президента Рохани, че гражданите имат право на мирни протести, и очакваме всички страни да се въздържат от насилие в дух на толерантност и уважаване на правото на събиране и изразяване на иранските граждани, допълват от външното ведомство.
8
2011
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
02 Януари 2018 21:13
Подарък от ЦРУ за чнг..
02 Януари 2018 22:50
Да бе, това да щурмуваш полицейски участък си е най-демократичното право на всеки, пожелал да протестира.
В САЩ всеки месец се щурмуват полицейски участъци, но там е демокрация, за разлика от Иран.
А стрелбата с автоматично оръжие срещу полицията си е просто част от мирното протестиране.
02 Януари 2018 22:51
Въпросът е ще приеме ли Пакистан да стане база за " опозицията" в Иран. Друг не виждам кой да се върже на ЦРУ в района. А без база в съседна държава сирийският вариант май е невъзможен.
02 Януари 2018 22:58
Над 20 души са жертвите на протестите в Иран

Иранският народ ни е много мил, но пребройте, ако обичате, и безследно изчезналите мирни граждани в Украйна през последните три години, пребройте също и ни съобщете колко са избитите украински мирни граждани с оръжия на украинската армия, за да може от сравнението да си представим ясно зверствата на иранския режим, сравнени с демократичната украинска хуманност.
03 Януари 2018 00:34
Амбасадата е виновата, американската, разбира се, нъл затуй нямало цветни революции у Вашингтонъ?
Ама кво като нямало амбасада в Иран, знайно е, че сички революции са от лукавия анкъл Сам, и както наскоро се установи най-паче Великата Октомврийска от Ноември '17.
Те затуй не и струваха на нея златните 100 лет.
03 Януари 2018 01:17
.........6 от жертвите са убити при опит да щурмуват полицейски участък в град Кахдериджан в областта на Исфахан в Централен Иран.


Да опитат да щурмуват полицейски участък в САЩ и да видим колко ще са убитите и арестуваните.
03 Януари 2018 09:27
Море и в Щатите щурмуваха участъци, когато беше оная истерия покрай гръмнатия по устав негър. Ама нали си имаха черен президент Хюсеин, не дадоха на полицията да отвърне подобаващо.
Същото беше още през 92 - ра в Ел Ей, тъкмо Клинтън се беше умъкнал на власт и много държеше да мине за защитник правата на де що има цветнокожи. Та ги оставиха да вилнеят цяла седмица.
Обаче ще ми се да видя сега при бай Дончо как ще стане тая работа, ако и после хилъристо - содомитите да ореват орталъка.
А за Иран...Восток дело тонкое. В тази страна от смъртта на Хомейни насам съществуват два центъра на властта, и всеки със свои силови структури. Та не е чудно да са вътрешни борби и мерене на силите.
Народът, то се знае винаги може да представи едно 50 - 60 човека за курбан докато си мисли, че се бори за нещо.
03 Януари 2018 09:58
Вероятно Андарил е прав...
С добавка, че американците както обикновено ръчкат...Подстрекават единия център да скочи на другия...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД