:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЦИК се сблъска с омбудсмана заради електронното гласуване

Според Мая Манолова демонстрациите трябваше да се направят в реален избирателен район, не в хотел
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Пробният е-вот се проведе публично на 12 декември м.г. в столичен хотел.
Задочен скандал избухна между Централната избирателна комисия (ЦИК) и омбудсмана Мая Манолова заради трите симулации на дистанционно електронно гласуване, проведени от изборната администрация в средата на декември 2017 г. Това беше първият етап от готвеното от дълго време въвеждане на реално действаща система за е-вот. Законът изисква тя да е готова до евроизборите през 2019 г.

Симулациите бяха проведени в един и същи ден пред публика в столичен хотел. Седмица след демонстрацията Манолова прати критично становище до ЦИК, в което определи работата му като "имитация". Изборните чиновници мълчаха до вчера, когато й пратиха писмо, в което я упрекнаха, че не е присъствала на симулирания вот, за да добие непосредствена представа.

В становището си омбудсманът отбеляза, че според Изборния кодекс единствената разлика между симулациите и експерименталното дистанционно гласуване (което е следващият етап на проекта) е, че при симулацията се гласува за измислени партии и коалиции, а експериментите се провеждат на реални избори, но резултатите не се зачитат. "Смятам, че за да не бъде симулацията само имитация, същата следва да се извърши в реален изборен район и сред реални избиратели, като включва всички елементи на изборния процес, започвайки от регистрацията на избирателя", посочи Манолова. Иначе симулацията не била нищо повече от форма на присъствено машинно гласуване, с което не се изпълнявала целта на закона. Омбудсманът предупреди, че различните етапи на проекта трябва да бъдат изпълнени така, че "да демонстрират и да гарантират надеждността на дистанционното електронно гласуване, а не да послужат като основания за отмяната му от законодателя".

В писмото си членовете на ЦИК напомниха на Манолова, че са я поканили на миналогодишното събитие. "Присъствието ви на симулациите щеше да ви даде възможност, както на другите участници, да придобиете непосредствена представа за възможните начини на провеждане на дистанционно електронно гласуване, включително позитивите и негативите при различните способи за организиране на дистанционно електронно гласуване", изтъкват изборните чиновници. След което се впускат в странен анализ на демонстрацията: "Симулирането е подход за анализиране на системи, които са прекалено комплексни за теоретично тълкуване. Етимологията (от гръцки etymon - истинско, действително значение, и logos - дума) на думата "симулация" е привидност, преструвка, а процесът по симулиране означава наподобявам нещо, преструвам се". По конкретните критики на Манолова казват единствено, че при извършването на симулациите им се налагало да се съобразяват не само с Изборния кодекс, но и със Закона за електронната идентификация, определящ реда, по който бива разпознаван електронно избирателят при регистрация и гласуване.
Снимка: БГНЕС
Мая Манолова
2
1243
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
05 Януари 2018 08:13
Прекалено внимание се обръща на тъпите селски пръчки, които правят скандали само за да се шуми за тях в медиите.
05 Януари 2018 10:35
омбудсмана Мая Манолова

това ще да е така оспорвания "трети пол".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД