:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 225
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"ЛУКойл" ще спонсорира безсрочно баскетболния "Левски 2014"

По-стойностно нещо не е правено в българския спорт, обяви през сълзи треньорът Константин Папазов
СНИМКА: БГНЕС
Шефът на "ЛУКойл България" Валентин Златев пристига заедно с Тодор Стойков (вляво) и Константин Папазов (вдясно) в пресклуба на БТА, където вчера бе представена визията за партньорство между петролната компания и баскетболния "Левски 2014".
"ЛУКойл" ще подпомага безсрочно баскетболния "Левски 2014", обяви генералният директор на петролната компания Валентин Златев. "Не сме определяли период, защото ще развиваме този проект, докато можем с гордост да кажем, че сме постигнали това, за което сме се събрали", допълни той.

Златев добави, че проектът "Академик" вече е завършен и клубът от Правец може да се развива самостоятелно, като стане мястото, където да се обиграват млади баскетболисти.

"Чувстваме се длъжни към тези прекрасни млади момчета и искаме да им дадем шанс да играят повече, а не да седят на скамейката и да влизат за 3-4 минути, когато чужденците не са на терена - допълни Златев. - Не съветвам обаче другите тимове да подценяват "Академик", защото той скоро ще има нов спонсор и може да се бори пак за отличията."

Що се отнася до отношенията с "Левски 2014", той заяви че компанията ще бъде само спонсор на клуба, но "нормално е да има и участие в управлението, като директор ще е Тодор Стойков (б.р. - досегашният спортен шеф на "Академик")".

Златев директно обяви, че целта е била да се събира повече публика, каквато "Академик" така и не доживя в Правец, и разкри, че в четвъртък е получил писмо от фенклуба на "Левски", но само го описа като "трогателно". Той заяви, че не знае подробности около конфликта, довел до основаването от Константин Папазов на "Левски 2014", и оставил автентичния "Левски" (с президент Юлия Боянова) само с отбор от юноши.

"Нямам честта да познавам г-жа Боянова и не съм говорил с нея - отвърна той на въпрос дали е имало разговори за обединение на двата клуба. - Не съм вникнал в юридическите дебри на този казус, но и затова има време."

Златев допълни, че отношенията му с Папазов са били "да кажем, различни в различни периоди", но смята, че той е "уникална личност". "Когато през декември му поставих ребром въпроса: "Какъв искаш да си и в живота, и в клуба?", му прави чест, че избра да е треньор, а не директор или президент. Не може да се отрече безкрайната му любов към спорта и "Левски", както и безкрайната му енергия", посочи Златев.

Той обаче добави, че Папазов не е бетониран на поста, който ще зависи от резултатите и изпълнението на поставените цели, първата от които е титла, а след това пробив в някой от европейските клубни турнири.

Самият треньор не пропусна да пророни няколко сълзи и да благодари на съдбата и "ЛУКойл", че най-после е изпълнена мечтата му да ръководи финансово обезпечен отбор.

"Левски" е най-обичаното нещо и акумулира много любов. В социалните мрежи видях много негативизъм и много ме боли. Не сме направили нищо нередно, не сме нарушили наредбите на федерацията и няма сливане на клубове. Повярвайте ми, по-стойностно нещо не е правено в българския спорт, но може би трябва да минат 10 или 15 години, за да се усети ефектът - заяви Папазов. - Колкото до думите на шефове на други клубове, че се създава хегемон и се убива конкуренцията - ами от сезон 2003/04 "Академик" е спечелил 342 от изиграни 372 мача, така че по-голям хегемон няма как да станем. В двата клуба общо има 24-ма баскетболисти, от които 22-ма българи. Този проект е бъдещето на нашия баскетбол, защото ще даваме път на младите български баскетболисти."

Папазов обяви, че екипът му остава същият - Димитър Ангелов и Божидар Гьорев, а на играчите е казал, "без да е звучало заплашително", че 9 март (последният възможен ден за трансфери) е разделна дата, след която някои може и да не са в отбора.

Валентин Златев разкри и плановете за зала "Универсиада", чийто управител е Папазов и където "Левски 2014" играе мачовете си: "Доколкото знам, има сложен юридически статут. Но при всички положения ще положим максимални усилия и ще разчитаме на подкрепа от държавата и правителството, за да стане така, че да я възстановим във вид, който отговаря на европейските стандарти. И "Левски" да продължи да играе в зала, която отговаря на името и класата на отбора, и да радва феновете."
1107
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД