:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 385
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фалирал бивш кандидат за Втора атомна бе продаден за 4.6 млрд. долара

СНИМКА: БГНЕС
В края на 2013 г. министърът на енергетиката в кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев бе на посещение в "Уестингхаус" в САЩ. Той разгледа реактора АР 1000, който компанията предлагаше на България. Сключен беше дори предварителен договор, но впоследствие "Уестингхаус" не прие да бъде инвеститор без ангажимент на държавата и се отказа.
Американският енергиен концерн "Уестингхаус електрик" ще бъде купен за 4.6 млрд. долара от канадския конгломерат "Брукфийлд бизнес партнърс". Сделката за изкупуване активите на компанията беше обявена в четвъртък. Това съобщава електронното издание на в. "Уолстрийт джърнъл", цитирано от Медиапул. Новият собственик обаче не е заявил, че ще продължи строителството на ядрени реактори. Според запознати "Брукфийлд" по-скоро планира да участва в обслужването на вече построени реактори и извеждането от експлоатация на остарели централи.

"Уестингхаус" е подразделение на японския конгломерат "Тошиба", който купи американската компания през 2006 г. за 5.4 млрд. долара с надежда да получи предложения за строителство на реактори в САЩ. Но през миналата година "Уестингхаус" бе обявен във фалит именно заради неуспешни инвестиции в атомната енергетика.

Японският концерн "Тошиба" започна да изпитва затруднения след отказа да се строят нови атомни обекти в Япония и намаляването на поръчките от чужбина. Това се случи след аварията в японската АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. Разходите на "Уестингхаус електрик" нараснаха и след като през 2015 г. тя придоби американската компания за ядрени реактори "Стоун енд Уебстър". Сделката доведе компанията до мащабни загуби. Освен това "Уестингхаус" трябваше да увеличи разходите за строителство на четири атомни реактора в американските щати Джорджия и Южна Каролина заради въведените повишени изисквания за безопасност.

"Уестингхаус" работи от дълги години в България по модернизацията на блоковете в Козлодуй. Тя бе и кандидат за Втора атомна, но конкурсът спечели "Атомстройекспорт". Скандал се разрази по времето на кабинета на Пламен Орешарски, когато бе подписан предварителен договор за строеж на 7-и блок в Козлодуй с американски реактор. През 2015 г., при втория кабинет на Борисов, "Уестингхаус" се отказа от проекта.
3
2031
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
05 Януари 2018 21:09
Уестингхаус не беше кандидат за "Втора атомна". Те предлагаха да й направят реакторите и си биха камшика, като тия им предложиха "руска" сделка.
06 Януари 2018 06:59
На Тошиба и се наложи да се раздели (продаде) с доста печелившо подразделение в сферата на електрониката, за да покрие загубите.
06 Януари 2018 09:56
Руският технологичен пробив:
Тяжёлые времена, последовавшие за распадом СССР, атомная промышленность сумела пережить относительно благополучно благодаря определённой специфике конструкции реакторов, построенных ранее в разных странах. Дело в том, что тепловыделяющие элементы, изготовляемые в России, пригодны для советских станций, и заменить их американскими нельзя. Это может создать условия для аварии. При этом выгаданное время не тратилось попусту, а использовалось для ведения принципиально новых проектов. Создавался энергоблок, работающий на быстрых нейтронах. Интересующиеся ядерной физикой могут самостоятельно найти материалы, иллюстрирующие действие этого устройства, но важно то, что ничего подобного нигде в мире сделать пока никто не смог. Компания из Франции Areva вроде бы близка к результату, но мешают многие технические проблемы, постоянно почему-то возникающие. У «Вестингауза» дела намного хуже - набраны 8 заказов на новейший блок АР-1000, в том числе от КНР, но ничего вот уже десять лет не получается. И только в России первый реактор ВВЭР-1200 на быстрых нейтронах исправно работает на Нововоронежской АЭС, а скоро будет запущен второй. - Читайте подробнее на FB.ru: http://fb.ru/news/economics/2017/3/29/11783
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД