:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 330
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОМЕНТАР

"Литекс" не е ЦСКА, "ЛУКойл" не е "Левски"

СНИМКА: БГНЕС
Валентин Златев предвождаше делегацията на "Левски ЛУКойл", следван от Константин Папазов (вдясно) и Тодор Стойков (вляво), при представянето на новия баскетболен проект на петролната компания. Ситуацията крещящо напомня на пристигането във футболния "ЦСКА-София" на цяла кавалкада бивши служители на Гриша Ганчев в "Литекс" начело с главния мениджър Стойчо Стоилов, изпълнителния директор Трифон Попов и треньора Стамен Белчев. Като се добавят и трансферите на всички водещи играчи от "ЛУКойл Академик" в "Левски 2014", аналогията става неизбежна. На ход са феновете.
Неочаквана демонстрация на лицемерие и къса памет от страна на "сините" фенове е на път по особено ироничен начин да налее вода в мелницата на вечния враг. Макар същинската тема на спора между "Левски" и ЦСКА в момента да е "Кой има по-малко морал", то последните действия на левскарската общност определено работят в полза на "червените". Или поне връщат баланса във везните на безпринципността.

Само преди година и половина значима част от "армейската" публика реши да срути някои фундаменти на честта, а и на честната игра, и застана зад новосформирания футболен клуб "ЦСКА-София", създаден след абсурдна процедура на обединение между "Чавдар" (Етрополе) и "Литекс" и преместване на ловчанлии в столицата с ново име. Ето че съвсем скоро след това агитката на "Левски" е изправена пред аналогичен избор - да "припознае" ли новия баскетболен суперпроект, или да продължи да милее за "автентичния" клуб? Парадоксалното е, че отново е замесена петролна компания, този път най-голямата в България и една от най-големите в света - "ЛУКойл".

Ако се съди по призивите на организираните запалянковци на "Левски", изборът вече е направен. В разпространена в събота декларация от най-голямата фен структура - националния клуб на привържениците (НКП), наред с всички останали патетични слова се казва следното: "Отборът продължава десетилетната си традиция - нашият клуб, нашата емблема, нашият отбор."

Това е, меко казано, любопитна позиция, която спокойно може да обогати спортния фолклор с нов рефрен по аналогия с отдавна популярния "Литекс" не е ЦСКА". При това неизбежната нова мантра "ЛУКойл" не е "Левски" е дваж по-вярна, тъй като в случая дори досегашният "Левски" не беше "Левски".

Клубът, с който в момента си партнира "ЛУКойл", всъщност е "Левски 2014", нямащ нищо общо с истинския баскетболен тим на "сините". Той съществува и до ден днешен, но участва само в юношеските първенства на България, тъй като няма свой представителен състав. А причината за това е самият Константин Папазов, иначе извънредно чувствителна личност, наричан от някои "спасител" на "Левски". Същият Тити, който признава, че като малък бил от ЦСКА, но незнайно как внезапно получил просветление и приел "правата вяра".

Папазов безспорно е допринесъл много за "синята" идея. Тъкмо той като треньор изведе баскетболния "Левски" до последната шампионска титла в клубната история - през 2014 г., с финансовия гръб на приближената до силния по това време Цветан Василев "Велдер груп". Последвалият фалит на КТБ обаче доведе до рязък срив, предизвикал впоследствие драстично разминаване в позициите с клубния президент Юлия Боянова, и Папазов реши да поеме по нов път, като създаде свой собствен клуб - "Левски 2014", основан през 2015 г.

Още тогава действията на Папазов разединиха "сините" фенове и голяма част от тях спряха да ходят в зала "Универсиада", знаейки, че там вече не играе техният любим отбор, а нов, изкуствено създаден, пришил си името "Левски". Вероятно защото интересът към баскетбола в България е несравнимо по-слаб, отколкото към футбола, подмяната остана някак в миманса и не й бе обърнато толкова внимание, колкото на продължаващата вече втора година драма на ст. "Българска армия". Но казусът всъщност е същият.

А след идването на мощния спонсор, новият "ГМО" в българския спорт вече няма как да остане незабелязан. Особено след признанието на самия генерален директор на "ЛУКойл-България" Валентин Златев, че компанията се преориентира от Правец към София единствено заради публиката на "Левски".

"Това не е моят клуб. Това е "Левски 2014" - обяви в прав текст треньорът на първия съперник в историята на "Левски ЛУКойл" - "Берое", и национален селекционер Любомир Минчев. - Аз съм играл в баскетболен клуб "Левски". Надявам се ръководството на "ЛУКойл" в бъдеще да постигне договорка с истинския баскетболен клуб "Левски", защото иначе след време може да има подобни проблеми като във футбола с ЦСКА - да има няколко клуба. В последните няколко дни доста хора приписаха историята на "Левски" върху "Левски 2014", който е от две години и половина и няма нищо в историята си. Да се пришива история на този клуб не е правилно."

Още тази събота предстои да се разбере колко хора ще застанат зад "Левски ЛУКойл" - на 13 януари отборът посреща "Ямбол" в 14-ия кръг на НБЛ. Няма никакво съмнение, че както немалка част от "червената" публика се събира на "Българска армия", така и някои от "сините" ще ходят в "Универсиада". В крайна сметка всеки има право да подкрепя когото прецени. Въпрос на достойнство и морал.
20
4088
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
07 Януари 2018 19:24
"Литекс" не е ЦСКА, "ЛУКойл" не е "Левски"

А спорт по нашата подмандатна територия отдавна няма.
08 Януари 2018 10:36
"Литекс" не е ЦСКА, "ЛУКойл" не е "Левски"


ЛЕВСКИ 2014 не е ЛЕВСКИ, цска 1948 не е цска, а бескетболът не е футбол!
08 Януари 2018 11:07
Пишу, То и левски 1914 не е "Левски", ама вие си се правите на утрепани.
НКП - Национален клуб на припознавачите
08 Януари 2018 12:00
Тука бъркаш, ЛЕВСКИ 1914 е юридически наследник на Витоша, а Кучето регистрира нов клуб ЛЕВСКИ, който така и не е развивал никога спортна дейност, нито пък е бил член на БФС. От друга страна пък, по същото време, цфка средец се пререгистрира във вече нищонезначещата абревиатура цска (щото михов каза, че най-комунистическият отбор е цска и направи конкурс за абревиатурата във в-к "Демокрация).

Така че, ако се търси аналогия, то ЛЕВСКИ 2014 е по-близо, като юридическа "врътка" до футболния цска 1948, а не до цска-софия (бивш литекс). А при всички положения, цска 1948 може да стане цска някой ден, но литекс няма как да стане цска.

08 Януари 2018 12:12
Пишу,
колкото и да се опитваш да се въртиш, гъзъ ти все си седи отзад...
08 Януари 2018 12:34
Чакаме официалната позиция на Гръмчо, като медиатор на НКП у форума.
08 Януари 2018 12:56
Форсчо, нещо си се объркАл за позицията ми в НКП и във форума. По-скоро ти можеш да кажеш нещо от кухнята литекс
08 Януари 2018 13:11
Ми може, то от толкоз много тръстове, фракции, дивизии и аз се объркАх.
08 Януари 2018 13:26
То, надали има припознавач, който да не е объркан!
08 Януари 2018 13:27
отбора на народа ше xарче ли рубли или не
08 Януари 2018 14:44
ЛЕВСКИ 2014 е по-близо, като юридическа "врътка" до футболния цска 1948, а не до цска-софия

Точно. Но, така или иначе, това си остава отборът на Тити Папазов, а не "Левски". Тити може да си го кръщава, както намери за добре.
08 Януари 2018 15:23
А Националният клуб на припознавачите какво казва по въпроса?
09 Януари 2018 08:37
Само преди година и половина значима част от "армейската" публика реши да срути някои фундаменти на честта, а и на честната игра, и застана зад новосформирания футболен клуб "ЦСКА-София", създаден след абсурдна процедура на обединение между "Чавдар" (Етрополе) и "Литекс" и преместване на ловчанлии в столицата с ново име.

Чавдар (Етрополе) и Литекс не са се обединявали. Нито като дружества, нито като футболни клубове. И двата клуба продължават да съществуват самостоятелно чрез други дружества, докато тези, които ползваха, станаха част от новата правна рамка зад ЦСКА.
Нищо абсурдно няма в отва, защото е правено многократно преди. По-известните примери са Локомотив Пд, Ботев Пд, Берое, Лудогорец, Пирин и Етър. Последният даже получи награда за възраждане онзи ден, след като се завърна в елита с дружество, използвано преди това от Ботев (Дебелец).

Така че стига с проповядването на фалшив морал.
09 Януари 2018 08:39
Тука бъркаш, ЛЕВСКИ 1914 е юридически наследник на Витоша, а Кучето регистрира нов клуб ЛЕВСКИ

Какъвто и да е бил Левски 1914, учреденият през 1998 г. ПФК Левски АД не е правоприемник на никого.
09 Януари 2018 10:01
ПФК Левски АД не е правоприемник на никого.


A "цска-софия" е правоприемник на "литекс"

(снимка: натиснете тук)
09 Януари 2018 14:36
Баскетболът НЕ Е футбол... ФИБА не е съпоставима с ФИФА и УЕФА, и затова в баскетбола всякакви врътки и далаверки са си напълно в реда на нещата - клубове се появяват и изчезват всяка година, имената на отборите се сменят понякога и през годината.
А припознавачите в тази държава от дебили винаги ще са решаващо мнозинство!
10 Януари 2018 10:51
Баскетболът НЕ Е футбол... ФИБА не е съпоставима с ФИФА и УЕФА, и затова в баскетбола всякакви врътки и далаверки са си напълно в реда на нещата - клубове се появяват и изчезват всяка година, имената на отборите се сменят понякога и през годината.

Викаш досега във футбола само Ботев Дебелец, Металик Сопот, Велбъжд Кюстендил, Олимпик Галата, Пирин ХХХ и още десетки други го направиха съответон като Етър, Ботев Пд, Локо Пд, Берое и Пирин, но това не ставало във футбола... Хахаха! Става и то отдавна.
10 Януари 2018 11:09
A "цска-софия" е правоприемник на "литекс"

ЦСКА-София ЕАД е същото дружество.

Колко жалко само, че спортната история не е актив, който може да се прехвърля или притежава. И който няма нищо общо с юридическото лице. И в крайна сметка няма никакво значение какво е дружеството, стига да има лиценз и да е финансово стабилно.
10 Януари 2018 17:43
И в крайна сметка няма никакво значение какво е дружеството, стига да има лиценз и да е финансово стабилно

Така, де. Този път си точно в десетката. За вас чорбарчетата- припознавачи "няма никакво значение какво е дружеството". Това вече е ясно.
За нас обаче това е фундаментален въпрос. Колкото и да се мъчите, напъните ви да ни поставите на една плоскост с вас са смешни и жалки.
11 Януари 2018 12:51
Алтарф10 Януари 2018 10:51
Баскетболът НЕ Е футбол...
Викаш досега във футбола само Ботев Дебелец, Металик Сопот, Велбъжд Кюстендил, Олимпик Галата, Пирин ХХХ и още десетки други го направиха съответон като Етър, Ботев Пд, Локо Пд, Берое и Пирин, но това не ставало във футбола... Хахаха! Става и то отдавна.


Говоря за ФИБА, ФИФА и УЕФА - т.е. участие и в международни състезания , а не в А, Б, В и др. подобни....

В България - територия, управлявана по мафиотски, а не по европейски, е възможно да бъде узаконено всякакво беззаконие и нарушение на правилата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД