:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 348
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Историята на краля колекционер ще бъде представена в Лондон

Чарлз I и семейството му, нарисувани от Антонис ван Дайк през 1631-32 г.
Кралската художествена академия отново обединява големи произведения на изкуството. Общото между тях е, че са били притежавани от Чарлз I, крал на Англия от 1625 до 1649 година, когато е бил екзекутиран. Изложбата, разказваща за неговата любов към изкуството, е озаглавена "Чарлз I: Крал и колекционер" и ще може да се види от 27 януари до 15 април, отбелязва Artprice.

Крал Чарлз I събрал една от най-необикновените колекции от изкуство на своето време, придобивайки творби на някои от най-добрите художници от миналото - Тициан, Мантеня, Холбайн, Дюрер - и възлагайки работа на водещи съвременни творци като Ван Дайк и Рубенс.

До смъртта си през 1649 г. кралят е един от големите колекционери, но след екзекуцията му 1500 от неговите картини са продадени и разпръснати. Това се дължи донякъде на лошото водене на държавните дела (и проблеми, наследени от баща му) - конфликта с парламента и Гражданската война, която предизвиква и екзекуцията заради държавна измяна.

По-късно почти 200 картини са отново изкупени от сина на краля, Чарлз II, и те са останали в Кралската колекция до днес. Деветдесет от тях ще бъдат подредени в изложбата. Други 100 са идентифицирани в други колекции, от които 60 са взети назаем за експозицията. Кураторът Пер Румбърг казва, че "качеството, а не количеството" е критерий за подбора, въпреки че екипът се стреми да намери ключови произведения и да ги покаже на широката публика.

Акцентите включват портрет в цял ръст на Чарлз I, дело на Антонис Ван Дайк (около 1636 г.) - взет от Лувъра, който се завръща в Англия за първи път след смъртта на краля. Показан е и инвентарът на Болейската библиотека от 1639 г. за колекцията на Чарлз I, съставен от първия куратор на кралските картини Авраам ван дер Доорт. Без него организаторите никога не биха могли да представят тази експозиция, се казва в изявлението.
1129
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД