:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 217
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Размисли без страсти за Банско

Взаимодействието между купени медии и готвени промени в съдебната система отново показва, че в този казус проблемът не е развитието на туризма, а провалът в борбата с корупцията у нас
Снимки:БГНЕС
Еколозите бранят природата.
Новата година започна ударно с голям протест в отговор на правителствените решения за Пирин. Тъй като казусът е правно-икономически, в тази статия ще представим общия поглед на икономист и правист, които са познати в позициите си в защита на частната инициатива, както и срещу политическата корупция и опитите за овладяване на съдебната система.

Отправна точка на изложеното в този текст са две публикации на ИПИ, които са показателни за позициите ни спрямо корупцията в страната, от една страна, и развитието на регионите и конкретно Банско, от друга. Ключов в случая е публикуваният доклад на ИПИ от март 2017 г. "Отстъплението на демокрацията в България", който описва проявленията на "превзетата" (или "захванатата") държава - корупцията по високите етажи на властта, овладените институции, зависимите медии, както и разрушителния икономически популизъм. Другият доклад е изготвеният от ИПИ "Икономически профил на община Банско" (август 2016 г.), който е най-актуалният документ с цялостен поглед върху социално-икономическите процеси в Банско. Двата доклада са публични и препоръчваме всеки да ги прочете в тяхната цялост.Какво се гласува за Пирин?В края на миналата година правителството разбуни духовете с предложението да се промени Планът за управление на Национален парк "Пирин", както и да се гласуват промени в концесионния договор. След най-различни политически совалки в крайна сметка се стигна до гласуване на промени в Плана за управление на Пирин между Коледа и новогодишните празници. Промени в концесионния договор така и не бяха гласувани. Към момента взаимоотношенията между концесионер и държава на практика не са променени, като това може да се случи вследствие на отправено официално инвестиционно намерение.

Причините да се търсят подобни промени са публично известни - в текущия План за управление на Национален парк "Пирин" е забранено всякакво строителство и съответно е абсолютно невъзможно да се мисли за втори лифт или каквато и да било друга инфраструктура. Промените в Плана за управление на Пирин гласят, че в т.нар. "зона за туризъм" (2.2% от парка) и в "зоната на сгради и съоръжения" (0.6% от парка) ще могат да се изграждат писти и съответните съпътстващи съоръжения, като се минава по следния ред - внася се инвестиционно предложение, а то се подлага на екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда. Нормално е, при успешно преминаване през цялата процедура, решението за реализиране на инвестиционното намерение да върви ръка за ръка с промени в концесионния договор - такива няма как да има, преди да се премине тази процедура.Нужен ли е втори лифт?Развитието на зимен туризъм в национален парк неизбежно противопоставя икономическите съображение с екологичните такива. Търсенето на баланс между двете означава, че абсолютна истина няма как да има. Това обаче не пречи да се заема една или друга добре аргументирана позиция. В Икономическия профил на Банско ясно сме посочили, че сред перспективите за развитие на зимния туризъм в региона са подобрението на предлаганата услуга, в т.ч. и достъпността до планината. Ръстът на туристите през последните години е факт (удвояване на пренощувалите лица от 120 до 235 хил. души в община Банско за периода 2008-2015 г.), което неизбежно води и до проблемите с достъпността на планината в зимния сезон - главно поради притока на между 20 и 30 хил. чужденци на месец в периода декември-февруари плюс още около 10 хил. българи на месец в същия период.

Накратко, дори при съществуващата леглова база и туристически поток, без да се правят каквито и да било нови писти, проблем с качването на тези туристи в планината през зимата има. Ако извадим от уравнението съображенията за корупция и захванати институции, втори лифт, изцяло в рамките на зоните за туризъм и за съоръжения, който е преминал през екологична оценка, е напълно обоснован. Конспиративните аргументи, че 1) няма опашки и снимките са нагласени и 2) нарочно се правят опашки от концесионера, не просто си противоречат, но и играят изключително лоша шега на протестиращите, тъй като насила ги хвърлят в загубен дебат и ги отдалечават от силните им позиции - законност и екология.Правовата държава и развитието на зимния туризъм в ПиринВсъщност големият дебат не е за нуждата от втори лифт, а за начина, по който беше взето това решение, и за евентуалните злоупотреби, които могат да последват. Макар решението да следва правната логика - ако искаш втори лифт, трябва да промениш плана за управление на Пирин, начинът, по който беше направено това (набързо и между празниците), сякаш сам повика народното недоволство.

Протестът има своите чисто антикапиталистически и лявоекологични нотки, но в неговата основа лежи едно много просто схващане, а именно, че ако се отвори вратичката за някакви съоръжения в Пирин, правителството, в услуга на нечии бизнес интереси, може да направи един куп глупости във вреда на природата. Аргументът, че има нов план за управление на Пирин, но той се обжалва в съда и затова се правят тези бързи промени в стария, звучи прагматично само на пръв поглед. Проблемът произтича от това, че този аргумент се използва от власт, която не печели никакво обществено доверие по отношение борбата с корупцията. Включването на съответните медии в защита на правителството също не помага, а по-скоро катализира недоволството.

Тук няма да влизаме в генералния спор за законността на строителството в национални паркове - познат като спора за запетайката в член 21 от Закона за защитените територии. Важното в случая по-скоро е какви са гаранциите, че веднъж като се отвори вратата за нови инвестиции в туристическата зона на Пирин, ще се спазят всички законови норми. Ако има инвестиционно намерение и съответно последват екологични оценки, то този процес ще подлежи ли на контрол?И този казус се озова в съдебната системаНякои събития от изминалата година будят притеснение именно в посока конкретния казус за Банско, за който промяната в плана за управление на Пирин не е първата спорна стъпка. Като първо действие още през лятото на 2017 г. бяха приети изменения в Закона за опазване на околната среда (ЗООС). С редица текстове се ограничи правото на гражданите и НПО да обжалват административните актове, с които се одобряват оценките на въздействието върху околната среда (ОВОС) на "обекти с национално значение". Стандартът в България е обжалването на административни актове да се провежда пред две съдебни инстанции, а този закон, без основание, отменя основен принцип в административното право и процес. Предвид факта, че няма ясно правило как един обект се определя като такъв с "национално значение", то е напълно възможно и някое съоръжение в Пирин да мине по този ред.

Второто решително действие е властта, която от години е проводник на политически интереси в ущърб на независимостта на съдебната власт, да се сдобие с чисто нов централен административен съд. Предколедно, в услуга на безконтролността на всяко действие на управляващите и подчинената администрация, председателят на правната комисия в парламента предложи изменения в административния процес. Те предвиждат да се създаде нарочен съд, който да разтовари от дела Върховния административен съд (ВАС). В редица случаи новият Централен административен съд ще се явява и касационна инстанция при решения на административните съдилища в страната. Един вид, ако не стигнат политическите усилия да подчиним конкретен административен съд или ВАС, то е време да си създадем нов, който ще решава по щенията на властта.Протестът е полезен дори с втори лифтНезависимо от различните позиции по този казус, това, че годината тръгва с автентичен протест, е добра новина. Автентичен, защото провокира гражданска енергия от широка маса хора, които в голямата си част не са корупционно зависими. Автентичността на протеста няма отношение към отправените искания и заетите позиции по скалата ляво-дясно.

Новината е добра, защото при рекорден икономически растеж и в началото на европейското председателство е най-лесно и съответно опасно да се мълчи за корупцията в държавата - един вид, за да не се излагаме пред чужденците. Взаимодействието между купени медии и готвени промени в съдебната система отново показват, че в този казус проблемът не е развитието на туризма в Банско, а провала в борбата с корупцията у нас. Там трябва да се търсят и решенията.

Снимки: БГНЕС
Жителите на Банско и околността защитават правото си да правят бизнес
22
3069
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
07 Януари 2018 19:43
Ръстът на туристите през последните години е факт (удвояване на пренощувалите лица от 120 до 235 хил. души в община Банско за периода 2008-2015 г.), което неизбежно води и до проблемите с достъпността на планината в зимния сезон
сега вземаме калкулатора: 235 000 / 45 = 5222 човека на ден при сезон от месец и половина. при капацитет на лифта 2000 човека на час тези могат да се извозят за два часа и малко. от 8.30 - 9 до 11 всички са горе.

не е необходем нов лифт при тези данни.
07 Януари 2018 19:45
а ипи са ипиоти, сиреч идиоти, щом са продължили да "разсъждават" и нататък
07 Януари 2018 19:54
БАнско...
БЕШЕ един бисер...
А днес е... ОПГ...
07 Януари 2018 22:38
Onzi, трябва да се вземе предвид и че не всички са скиори. А другото, е че взимаш средно аритметично. В някои дни обаче са повече, а в други по-малко.
07 Януари 2018 22:38
Onzi, трябва да се вземе предвид и че не всички са скиори. А другото, е че взимаш средно аритметично. В някои дни обаче са повече, а в други по-малко.
07 Януари 2018 22:46
В някои дни обаче са повече, а в други по-малко.
като искаш, смятай девиация. то и някои се събуждат по-рано, а други по-късно. и някои ще цъфнат на лифта от осем, а други от един-два следобед, щото главата ги цепи от снощи

реалността е, че нов лифт просто не е необходим, достатъчно е вдигане на капацитета на съществуващия, което спокойно може да стане извън активния сезон. и при желание щеше да е станало.

всичкото това бързане говори за гузна съвест и прикриване на далавери. новата концесия също
08 Януари 2018 08:29
Какви протести на местни жители ? Банско отдавна го изкупиха бизнесмени от цялата страна, има и чужденци, собственици на хотели. По пътя, по който се върви, все повече местности ще се вкарват в регулация, после ще се продават, после ще се застрояват, после лифтовете и пистите ще отесняват, после ще се искат нови промени в плана за управление на Пирин и после всичко отново. Безкраен цикъл.
Имаше атмосфера и чар в Банско някъде до 2000 г., после вече го заобикалям отдалеч.
08 Януари 2018 08:53
сега вземаме калкулатора: 235 000 / 45 = 5222 човека на ден при сезон от месец и половина. при капацитет на лифта 2000 човека на час тези могат да се извозят за два часа и малко. от 8.30 - 9 до 11 всички са горе.не е необходем нов лифт при тези данни.

При тази сметка не се взема броя нощували, а брой на нощувките, а те (последни данни от 2016) са към 820 000. Тогава същата сметка започва да изглежда малко по-различно: 820 000 / 45 = 18 222 човека на ден при сезон от месец и половина...
А да се залага на безкористност и интелект при такива организации като ИПИ е доста смело...
08 Януари 2018 12:06
-----------
сега вземаме калкулатора: 235 000 / 45 = 5222 човека на ден при сезон от месец и половина. при капацитет на лифта 2000 човека на час тези могат да се извозят за два часа и малко. от 8.30 - 9 до 11 всички са горе.

не е необходем нов лифт при тези данни.
------------

Озни,

Това не е вярно, честно казано не мисля, че си бил някога там през зимата и не знаеш къде е проблема. Истината е, че да, за 3 часа всички ще се качат в планината. Проблемът е, че хората искат да карат ски и когато платят 63 лева за карта (която ти позволява да се возиш цял ден на лифта) и можеш да го ползваш 3 до 4 пъти на ден, не си доволен. Зашото от 8 до 4 и полвина ти прекарваш 3 часа в чакане (понякога повече). А самото спускане по зелената писта ти отнема околко 30 минути, т.е. за 8 часа ти караш един и половина, а 3 чакаш. Според мен това не е адекватна услуга. Да, знам, че 3 плюс 1 и поливна не е 8, но все пак храна, почивка, забавление е все пак, но да чакаш с 1000 човека на опашка не е чак толкова забавно.
08 Януари 2018 12:12
При тази сметка не се взема броя нощували, а брой на нощувките, а те (последни данни от 2016) са към 820 000. Тогава същата сметка започва да изглежда малко по-различно: 820 000 / 45 = 18 222 човека на ден при сезон от месец и половина...
Така и така сте започнали да смятате, да продължим сметката. 18 222 човека / 2000 човека/час = 9,111 часа. Т.е. за има-няма 9 часа ще ги метнат в планината.
08 Януари 2018 12:45
Това не е вярно, честно казано не мисля, че си бил някога там през зимата и не знаеш къде е проблема. ... Проблемът е, че хората искат да карат ски и когато платят 63 лева за карта


На мен ми се струва, че вие не сте карали ски на Банско или сте ходили само веднъж за да се учите. Първо, целодневната картата от години струва 58 лв. По-важното е, че предназначението на кабинката е да закара хората до ски зоната, където се предполага, че те ще останат. Наистина, нищо не ви пречи да се спуснете по ски пътя до началната станция и пак да се качите на кабинката, но не разбирам защо бихте направили това. Не вярвам да има много хора, които са склонни да платят 58 лв. за да карат по мизерния ски път, който обикновено е в много лошо състояние.

В интерес на истината, дори през най-натоверените периоди е възможно да ползвате кабинката без да чакате. Необходимо е само да станете малко по-рано и да сте си купили карта предишния ден. Пускат я към седем и половина и до осем и нещо хората са съвсем малко (английските и руските пияндета няма да пропуснат закуската в хотелите за нищо на света, ако въобще са в състояние да станат преди обяд).
08 Януари 2018 12:49
Така и така сте започнали да смятате, да продължим сметката. 18 222 човека / 2000 човека/час = 9,111 часа. Т.е. за има-няма 9 часа ще ги метнат в планината.


Писа се многократно по най-различни медии, че средният брой продадени карти на ден е малко над три хиляди. Какви 18000 ви гонят...
08 Януари 2018 13:01
На мен ми се струва, че се заябдаме на дребно.. не помня колко беше цената, а и май не е нужно. Да стана по-рано... ами ако сме група? Ако трябва да чакам други хора, мизерния ски път е мястото, на което хората се учат да карат. А ако всички се наредим от 7 и половина, пак ли няма да се чака? Или другия път за да може да докажа, че се чака трябва да си правя 2 часа видео с часовник зад мен за да се вижда, че е бавно? Що пък да не се кача с кола направо до "Моста" и от дам да си се кача с ските до горе и никога да не злизам по-ниско от междинката? Страшна идея, ама тея дето се учат къде да карат? И сутринта как да не чакам като закуската е в 8 и групата е от 40 човека? Или тука да приложа следното: Намери си хотел с закуска в 7 или в 6? Абе то излиза, че сам съм си виновен дето ходя, нали. Като толкова знам, да ходя в Алпите да не чакам..........................................
08 Януари 2018 13:14
Като не ви се чака и не ви се става рано и ви се кара по ски пътища, не ходете в Банско. В Пампорово и Мечи Чал например има чудесни дълги зелени писти, за които не се чака въобще и можете да си закусвате спокойно до обяд. Защо проблемът на някаква частна фирма, която лошо си е планирала бизнеса, трябва да става национален ? Ако в Банко е толкова зле и толкова се чака, то хората ще спрат да ходят там и проблемът ще се реши сам. Сега, ако "скиорите" ходят там основно заради евтините кръчми и бардаци, ама искат освен това и ски да покарат, че и да не чакат по опашки, то не виждам що трябва да рискуваме уникалната и неповторима природа на Пирин заради това. Твърде е възможно популярността на Банско скоро да намалее, но ако унищожат природата, те няма да се възстанови, поне не в рамките на нашия живот.
08 Януари 2018 13:39
При тази сметка не се взема броя нощували, а брой на нощувките, а те (последни данни от 2016) са към 820 000.
това пише ли го в статията? щото аз коментирам нея.

твоето число няма сми да се коментира, има си брой продадени карти.
08 Януари 2018 14:14
това пише ли го в статията?
щото аз коментирам нея. твоето число няма сми да се коментира, има си брой продадени карти.

В статията пише "нощували", което е недостатъчно за сметка. В калкулацията ти пък се приема, че всеки "нощувал" го е правил само за по 1 нощ, а не средно около 3.5 нощи. А броят продадени карти просто потвърждава сметките за капацитета на лифта - 3000. Доколкото се промъкват данни, вторият лифт има за цел да станат 5000 колкото се твърди, че е капацитетът на пистите. Ако наистина е толкова има сериозни логични основания да се направи. Естествено, ако гъчканицата от опашките пред лифта се прехвърли в претоварване на пистите също не е добре. Такава ми изглежда нормалната логика.
08 Януари 2018 14:23
Ако наистина е толкова има сериозни логични основания да се направи


Ако двете кабинки имат общо капацитет 5000 човека на час, това означава, че на пистите без проблем ще може да се изсипят към 15 хиляди. В момента, при капацитет на съществуващата кабинка 2000 човека на час, пистите се пренаселват събота/неделя и по време на празниците. С други думи, единият проблем (чакане на опашка пред кабинката) ще се смени с друг, по-сериозен и дори опасен - твърде много хора на пистите. След което ще последват нови писъци и лозунги "Банско иска нови писти", ново сечене на вековни гори и така докато се появи нужда от трета кабинка и т.н.
08 Януари 2018 14:33
Дежурния
08 Яну 2018 14:14
т.е. и ти доказваш убедително, че ипи са ипиоти, сиреч идиоти

08 Януари 2018 15:01
че средният брой продадени карти на ден е малко над три хиляди.


Това е статистика.
Примерно може да означава, че в ниския сезон се продават средно 1000 карти на ден, а във високия - средно 6000...

08 Януари 2018 16:04
т.е. и ти доказваш убедително, че ипи са ипиоти, сиреч идиоти

Като форма на изказ - не, но като същност е точно така.
08 Януари 2018 16:09
Примерно може да означава, че в ниския сезон се продават средно 1000 карти на ден, а във високия - средно 6000...
за девиацията писах снощи
08 Януари 2018 16:10
С други думи, единият проблем (чакане на опашка пред кабинката) ще се смени с друг, по-сериозен и дори опасен - твърде много хора на пистите.

Това е истински въпрос. Нямам познания и данни да отговоря коректно, но от убедителният отговор следва дали трябва или не трябва да се строи втори лифт. Убеден съм, че има методики които се използват по света и дават отговор непредизвикващ съмнения в непредубеден човек. Твърденията, че ще се застрои (или изсече и застрои) 48% от Пирин и затова не трябва да се прави втори лифт не поставят проблема по този начин, а по друг и то видимо лъжлив. Такива неща обикновено се приказват когато нямаш нелъжливи аргументи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД