:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,557,813
Активни 70
Страници 2,101
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Знаци и послания

Бойко Ламбовски
Онзи ден се загледах в телевизора, привлечен от необичаен иначе за сутрините патос и приповдигнатост. Оказа се, че е по повод откриването на реновирания железен храм "Свети Стефан" край Златния рог в Истанбул, откъдето височайше турско и българско политическо присъствие изпращаше до цял свят "знаци и послания". Поне така писаха после наши и турски журналисти, мисля, че и репортажът имаше някакво съответно заглавие. А понеже знаците и посланията са ми нещо като хоби, дори професия, се загледах и замислих.

Основният знак, дори послание,очевидно беше за толерантностНашият премиер каза за православната църква, за католическата, за синагогата и джамията в София, пък Ердоган изброи доста подробно християнските черкви в Турция, преводачът преведе дори за черквата в Едирне, което, който не знае турски, да кажа - Одрин по нашему. Ала който не е запознат с чуждия език и някои дребни политически особености като мен, имаше доста основания да се зачуди на разни знаци. Аз с Едирне нямах проблем, но когато Борисов заговори за доброто сътрудничество с някой си Тайпи, се посмутих. Какво пък е туй - дали не е едноименният роман от прочутия автор на "Моби Дик"?* Не, едва ли. После се сетих, че първото име на Ердоган е Тайип, а после разбрах, че Тайпи било така - за особено близки хора. Примерно, от Александър на Сашко, да речем. Каква близка дружба, ашколсун, подивих се отново.

Че лошо ли е това? Не, разбира се. Кой не е за толерантност, за свободно изповядване на религиозния култ, за мир, дружба и прочее? Чух дори, че в Одрин и синагога възстановили, а пък там живеел само един (1) евреин! Също знаково, впрочем. И като заговорихме за знаци, нека кажа кое ме смути, когато преди няколко години посетих "Свети Стефан" в Цариград.

Ами смути ме, че бях сам. Единствен българин за двата часа, които прекарах около и в църквата. Иначе дойдоха два автобуса с турски ученици, които разгледаха храма като музей, на който водят в учебно време. Тоест цареше веселба и жизненост, едни се замеряха, други оживено се надвикваха - долових "Бешикташ", "Фенербахче" и прочее футболни радости. Мънкащия за храма даскал не го слушаше никой. Което си е съвсем нормално за такива ситуации. И не упреквам никого. Само мисля за това, че молитвеност и съзерцание около "Свети Стефан" някак няма. Но около него, а и около джамията в София е пълно с политика.

Само че ако векторът на преселението в етнически и религиозен план не е на православни към Истанбул, респективно на евреи към Одрин (Eдирне), а обратно - на мюсюлмани към София и Брюксел, то едва ли можем да говорим за равнопоставеност на храмовата обнова. И на толерантността, която Божем постигаме с това храмово строителство.

А "толерантността" на султаните в Отоманската империя, за която чухме в речта на Ердоган - как - като завладеели османлиите някой град, първата им работа била да не пипат храмовете, а да обезпечат спокойствие на вероизповеданието, ми дойде знаково в повече. Най-добре в такива инициативи да не се бара историята, тя е пълна с опасни знаци. Самата суетня при изказването на Ердоган бе стряскащ салтанат. Изведнъж всички скочиха като по команда, аз се уплаших - да няма атентат! Но височайшите участници замръзнаха в стойка "мирно"; оказа се, че ще се изказва турският президент. Не знам какво казва протоколът в такива случаи, ала очевидно и нашата делегация беше хваната някак неподготвена, защото първо всички наши си седяха, а после плахо също взеха да се надигат, докато камерата милостиво не се отмести от неловката им дружинка...

Както казах, не знам как е по международен протокол, но ми се видя този салтанат твърде султански. Представете си Румен Радев примерно, да се изказва на събрание в София, на което присъства премиерът на Франция или, добре, на Македония, и в момента, в който Радев тръгне към трибуната, да нарипа цялата зала, а чуждите премиери да застинат диван чапраз - ще говори Най-главният!

И като повдигнахме султанската тема, прочетох и чух толкоз хвалебствия за султан Абдул Хамид II, дал позволение да се строи "Св. Стефан", че аха да забравя, това е същият султан, изгубил войната с Русия и смазал с много кръв Илинденско-преображенското въстание. За което му викали Червения, тоест Кръвника. Същият, с когото Вазов се майтапи от Свищов:В палата си Абдул Хамид

на бяла книга пише

и често мръщи се сърдит

и писаното брише.Какво той пише тоя ден?

Преписува корана.

Това е, казват, дълг свещен

за всекиго султана.Най-после спря изнемощял

и каза: "Толкоз стига!

Защо пророкът е писал

такваз голяма книга?

....

Но изведнъж се стресна он,

вратата се отвори,

везирът прави му поклон

и плахо му говори:- Гази-Султан! Беда! Беда!

Аллахът ни остави

и царството ни завлада

неверникът лукави!Гази-Мухтар се победи,

смазаха го московци,

Османпашовите войски

ги карат като овци!- Що думаш, бре? - извика той

и бледен се изправи: -

От толкова беди безброй

веч кой ще ме избави?

....

Тоз свят е, вай, непостоян:

днес жив съм, утре се не чувам,

затуй, доде съм йощ султан,

бари да посветувам!И като фърли там сърдит

корана и калема,

Гази-Султан Абдул Хамид

отиде във харема!

("Гази-султан", Свищов, 18 януари 1877)

-----

*Тайпи - приключенски и пътеписен роман от Хърман Мелвил, издаден през 1846 г. Впрочем малко по-късно през 1859 г. Никола Богориди поставя основния камък на Желязната църква "Свети Стефан". Разбира се, строителството й започва едва 33 години по-късно.
15
4936
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
08 Януари 2018 20:06
Тайпи , Тайпан, Гайджин...ептен се объркАх, приятелю Струан !
08 Януари 2018 20:14
Самата суетня при изказването на Ердоган бе стряскащ салтанат. Изведнъж всички скочиха като по команда, аз се уплаших - да няма атентат! Но височайшите участници замръзнаха в стойка "мирно"; оказа се, че ще се изказва турският президент. Не знам какво казва протоколът в такива случаи

Ми салтанатите примерно при влизането на тов. Сталин у некоя зала са биле да му се ръкоплещи до припадък. Тоа дето пръви спре да ръкоплещи заминава директно у Колима. Те тва са знаците и посланията...
08 Януари 2018 20:25
Ламбовски
08 Януари 2018 20:51
Всичко хубаво, но някак си... Няма как през януари 1977 година Вазов да пише за разбитите войски на Осман паша. Освен, ако е пророк...
А стихотворението така е датирано /в "Словото"/, но...
08 Януари 2018 21:31
Че лошо ли е това? Не, разбира се. Кой не е за толерантност, за свободно изповядване на религиозния култ, за мир, дружба и прочее?


Амчи, ако господинът няма нищо против толерантността, защо чак токова се възмущава от:
1. Салтанатите спрямо турския султан Ердоган. Че нашият Генерален секретар само преди около 30-ина години не беше ли уважаван по този начин?
2. Българският премиер се бил държал с турския президент много ... другарски. Амчи обръщението „другарю“ не беше ли задължителен етикет (преди, па даже и сега) за известна категория Българи.
3. Нямало Българи на посещение в Българския храм, но затова пък имало автобуси с турски ученици. Не разбрах възмущението на другаря към кого всъщност е отправено – към липсващите Българи, или към присъстващите ученици.
4. „Векторът на равнопоставеността“ е очевиден източник на раздразнение и нетолерантност у другаря; голямото преселение на мюсюлмани (не непременно турци) може и да дразни доста Българи. Но не всички те претендират за ... толерантност.
09 Януари 2018 05:05
Как беше : " Не съдете , за да не бъдете съдени ." От Матея Свето Евангелие .
Има и още ама няма смисъл .
09 Януари 2018 05:08
"защото, с какъвто съд съдите, с такъв ще бъдете съдени; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери.
А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?
Или, как ще кажеш брату си: чакай, да извадя сламката от окото ти; а пък на, в твоето око има греда!
Лицемерецо, извади първом гредата от окото си, и тогава ще видиш, как да извадиш сламката от окото на брата си.
Не давайте светинята на псетата, и не хвърляйте бисера си пред свините, за да го не стъпчат с краката си и, като се обърнат, да ви разкъсат.
Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори;
защото всякой, който иска, получава, и който търси, намира, и на тогоз, който хлопа, ще се отвори."
09 Януари 2018 05:09
Или най-важното : " - Четете Библията ."
09 Януари 2018 09:18
Представете си Румен Радев примерно, да се изказва на събрание в София, на което присъства премиерът на Франция или, добре, на Македония


Ох, смях се много на това
09 Януари 2018 10:34
Ми салтанатите примерно при влизането на тов. Сталин у некоя зала са биле да му се ръкоплещи до припадък. Тоа дето пръви спре да ръкоплещи заминава директно у Колима. Те тва са знаците и посланията.
ма Щурчо, объркал си се малце с времето. Сталин е историческа личност. Ти не си бил планиран тогава, като чиляк. Това е друго време, в друг контекст. Ние говорим за 2017-2018г. Ти си като Мирча Кришан, каквои да го питат той само за краставицата отговаря.
09 Януари 2018 10:44

Да обобщим казаното от Ламбовски по друг начин:

Лесно е да си толерантен към храмове на вече поизчезнали малцинства.
Сградите са кротки и не създават кахъри.
09 Януари 2018 16:26
Големи глупости е написал Бойко Ламбовски, но сега е модерно да се обвинява и във всичко да се търси негативното.
Да, гн. Ламбовски, по време на Османската империя е имало толерантност към всички религии. Научи налко повече за историята на османците, тази история е част и от българската. Научи за милиет и за това как са били приети евреите в Османската империя, след като са били изгонени от Испания. Така може и да разбереш защо има синангога в Одрин.
А защо не си видял българи около черквата Свети Стефан в Истанбул, би трябвало и сам да си го обясниш. Защото НЕ БЕШЕ ДЕЙСТВАЩА и бе недостъпна поради ремонта.
И не смесвай Османска империя със съвременна Турция.
Преселение по посока България към Турция е в пъти повече, отколкото Турция към България. И не са само мюсулмани от България. Много християни, от мизерстващи български общини, се преселиха в Турция.
Що се отнася до толерантност, турците са по-толерантни от българите. Българин съм и ме е срам да го призная, но е истина.
09 Януари 2018 17:17
Forza NATO
09 Яну 2018 10:44

Обобщението е право в десетката.
09 Януари 2018 18:22
kiro or efiro 09 Януари 2018 17:17


https://www.dailysabah.com/minorities/2017/11/15/pope-francis-confirms-construction-of-syriac-church-in-istanbul

https://www.dnes.bg/sofia/2017/08/17/vmro-skochi-nova-djamiia-v-sofiia-niama-da-stane.350658
14 Януари 2018 17:12
Много християни, от мизерстващи български общини, се преселиха в Турция.

Линк нещо?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД