:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 392
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Красавицата, звярът и чудовището

"Формата на водата" на Гийермо дел Торо демонстрира съвършенство на формата
----
Със "Златен лъв" от Венеция и триумфално надмощие в номинациите "Златен глобус" (7) и БАФТА (12) "Формата на водата" изглежда фаворит за предстоящите "Оскари", макар от глобусите да получи само два: за режисура и музика. За мексиканеца Дел Торо, с явен афинитет към страховитото и фантазното в киното, филмът е втори пробив в снобския свят на журитата и критиците след "Лабиринтът на Пан" от 2006 г. Останалите му продукции ("Блейд II", "Хелбой", "Огненият пръстен", "Пурпурният връх") са ценени в различна степен от жанровите фенове и масовата публика, но не и замесени от тестото, което привлича златни статуетки.

Жалко, че не успяхме да видим реализация на хипотезата "Дел Торо режисира "Хобит" - тя можеше да го нареди във висшата лига на Холивуд, където са допускани малцина чужденци. Несъмненият му режисьорски талант е виден и във "Формата на водата": филм с поетично заглавие и безупречна форма. Съдържанието е ексцентрично, мрачно, налудничаво, в известен смисъл и банално: сюжетът и персонажите репродуцират архетипа от "Красавицата и звярът", но без умилителните бонбонени краски на "Уолт Дисни".

Красавицата Елиза (Сали Хокинс, от "Син жасмин" и "Падингтън") е няма чистачка в секретна научна лаборатория. Тя живее сама в малката си квартира над западащ киносалон и пътува с автобуса за нощни смени. Една нощ попада на контейнер със странно зелено създание, което я привлича неудържимо и изглежда много измъчено. Звярът отговаря на описанието по форма, но се отличава с любящо сърце, което плахо приема подадената ръка от милозливата хигиенистка: тя го храни, гали, накрая и приютява в дома си.

Истинското чудовище е, разбира се, човекът: военният (Майкъл Шанън), измъкнал невероятното създание от дълбините на Амазонка, уж да го подложи на космически експерименти, а всъщност - на обикновен побой и тормоз. Десетилетието е шестото на XX век, най-мразовитото в годините на Студената война, и Дел Торо забърква около амфибията малко шпионска интрига, засягаща секретните интереси на САЩ и Русия. Времето е мракобесно: единствени приятели на безсловесната чистачка са колежка-чернокожа матрона (Октавия Спенсър) и съседът - саможив и несполучил художник гей. Не е чудно, че "речният бог" - както амазонските индианци описвали амбифията от лабораторията - избира да се разкрие тъкмо на онеправданите. Самата Елиза не е родена няма: тя е била подложена на жестокост като дете.

"Формата на водата" е създание с постоянно променяща се форма: смесица от фантастика, хорър, романс и политически трилър; земя, вода и небе; историзъм и измишльотина. С помощта на оператора Дан Лаустсен Дел Торо постига висша визуална виртуозност. Естетически филмът му е безпогрешен, изваян, произведение на изкуството. Не точно тъй стоят нещата от етична гледна точка. Вдъхновен от второразрядните жанрови ленти на 50-те, Гийермо дел Торо не стига много по-далеч и по-дълбоко от тях. Героите му са двуизмерни въпреки силните актьорски изпълнения. Съвсем очевидно е, че режисьорът се опиянява от показа на насилие - подобни епизоди имаше и в "Лабиринтът на Пан". А вълшебно заснетата любовна сцена в банята си е чиста содомия (надявам се все пак душманите на третия пол да не се вълнуват от кино, че едва ли могат да отделят въображение от пропаганда).

Създаден с бюджет под 20 млн. долара и с възможния минимум компютърна магия, "Формата на водата" е неопитомено филмово чудовище, плод на дързък и самороден талант, който обича ужасяващите истории, разказвани по тъмно, без да му пука дали ще "заживеят щастливо" в последната страница. И все пак очаквам с нетърпение някой ден да гледаме "нормален" и "зрял" филм на Гийермо дел Торо, вече с десет зад гърба си.
2
1163
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
11 Януари 2018 21:16
"Лабиринтът на Пан" от 2006 г.

Това нещо за Питър Пан ли е?

Ако не ме лъже паметта, на български език филмът се казва "Лабиринтът на фавна", което, между другото, е по-близо и до оригиналното заглавие на испански ("El Laberinto Del Fauno" ).

Благодаря за информацията относно водното продължение на Лабиринта.
Съдейки по описаното в статията (напълно вярвам за двуизмерността на образите), трейлъра и отзивите от приятели ще да е нещо баш такова.
Засега няма да бързам да го гледам.
12 Януари 2018 07:53
Филмът беше качен в Замунда преди седмица.
Не знам как си представят нещата нашите киноразпространители.

Филмът е спорен, но ми хареса, става за гледане. Критиките към него са, че е странна смеска между Красавицата и звяра и Човекът-амфибия, с притуряне на идеологически и социални клишета за периода, в който се развива действието. Неясни са и някои сюжетни решения.

Само една забележка по статията - няма как да наречем Сали Хокинс красавица. Не, че е грозна, тъкмо напротив (тя показва всичко във филма), но определено не е обичайната хубавица и може би затова е и избрана за ролята.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД