:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България ще кандидатства за чакалнята за еврото до лятото

БГНЕС
Владислав Горанов
България ще използва времето, в което председателства Европейския съюз, за да подаде молба за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, или чакалнята за еврото. Това е обявил пред чуждестранни журналисти вчера финансовият министър Владислав Горанов. България по никакъв начин не представлява риск за еврозоната, тъй като българският лев е обвързан с единната валута през последните две десетилетия, а освен това страната ни покрива икономическите критерии за членство, е допълнил Горанов.

От лятото насам Брюксел на няколко пъти даде надежда, че България е близо до влизане в чакалнята на еврозоната. При последното си посещение у нас през декември миналата година заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото, заяви, че икономиката на България е стабилна и не би трябвало да е трудно да кандидатства за ERM-2. Според него престоят в т.нар. чакалня не би трябвало да е повече от 2 години до официалното приемане на еврото.

Тези дни Икономическият и социален съвет (ИСС), в който членуват работодателските организации, синдикатите и граждански сдружения, призоваха управляващите да изведат присъединяването на еврозоната като национална цел. Напускането на Евросъюза от Великобритания открива шансове за ускорено влизане в еврозоната пред държавите кандидатки за единната валута, смятат от ИСС. Бизнесът призова управляващите да предприемат всички необходими действия страната ни да получи покана за чакалнята и да престои възможно най-кратко в нея. Това обаче изисква да се ускорят и отдавна отлагани ключови реформи в образованието, съдебната система, здравеопазването, пенсионното осигуряване, пазара на труда, бизнес средата.

1
1029
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
12 Януари 2018 17:05
Финалният епизод на сериала за капитан Петко Войвода, нали помните ?
Черно знаме с надпис "Те погребаха България"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД