:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,342,606
Активни 123
Страници 11,661
За един ден 1,302,066

Вузовете ще получават повече пари за филиали в бедни райони

МОН ще помогне с допълнителна субсидия и на направленията с голям спад на студенти
6 университета ще получат допълнително финансиране заради това, че обучават студенти в икономически бедни области. Това са Медицинският университет в София и Великотърновският университет, предлагащи обучение във Враца, Пловдивският университет с филиал в Смолян, Минно-геоложкият университет, подготвящ висшисти в Кърджали, Русенският университет с филиал във Видин и Техническият университет-Габрово, обучаващ студенти в Ловеч. Това произтича от промени в постановлението за определяне на средствата за издръжка на обучението в държавните вузове, предложени от МОН. С него се предлагат поправки в общо 4 документа - за финансирането на вузовете, за приема на студентите, за стипендиите и за българите в чужбина. Сред планираните новости е и подкрепата за специалности с намаляващ прием като математика, педагогика на обучението по... и др., както и за някои масови като например туризма, приемът по който няма да бъде намаляван, ако обучението по него се предлага от вуз, намиращ се в силно развит туристически регион.

Вузовете получават средствата си за издръжка въз основа на комплексна оценка за качеството на предлаганото обучение и съответствието му с пазара на труда. Всяко професионално направление получава пари според отредения му коефициент, който зависи от ред показатели - програмна и институционална акредитация, научна дейност, реализация на пазара на труда, доход на завършилите и т.н. С постановлението се добавят два нови коефициента. Единият е константен (стойност 1.12) и целта му е да подпомогне обучението в области със слабо икономическо развитие. За такива са определени пет района - Видин, Враца, Кърджали, Смолян и Ловеч, а вузовете, които обучават там студенти, са 6 на брой. Пред "Сега" просветният министър Красимир Вълчев обясни, че въпросните висши училища ще получат по около 12% отгоре, но само за студентите, които се обучават в посочените бедни региони. Става дума за 2390 човека.

Вторият нов коефициент пък е за приоритетни професионални направления с голям спад на студентите в последните 5 г. - над средното за страната ниво от 7.6%. В тази група попадат математиката (19% намаление спрямо 2013 г.), педагогиката на обучението по... (30% намаление), филологиите (20%), историята (20%), религия и теология (35%), физически и химически науки (с по 20% намаление на студентите), електротехника (32%), машинно инженерство (28%) и т.н. Чрез новия коефициент на практика вузовете ще получат допълнително финансиране за тези направления (в зависимост от процента на намалелите студенти), което също няма да е много голямо, но би им позволило да насърчат приема в тях. Разчетите на МОН показват, че ако намалението на студентите в дадено направление е 28%, то в него увеличението на издръжката ще е около 4%.

ПРИЕМ

При приема на студенти, който от 2 г. държавата увеличава при силните и намалява в слабите професионални направления, се предлагат три основни промени. От една страна, в още 7 направления с огромен недостиг на кадри няма да се режат бройките - педагогика на обучението по.., религия и теология, физически науки, химически науки, енергетика, материали и материалознание и химически технологии. Досега в тази група попадаха математика, информатика и компютърни науки и комуникационна и компютърна техника, но занапред последните две отпадат поради достигнатия по-висок брой на студентите, т.е. при тях приемът ще се определя по общите правила. Промените засягат и направлението туризъм, приемът в който бе намаляван в последните години заради масовото му предлагане. Занапред се дава възможност образователният министър да утвърждава по-голям брой студенти по туризъм от определения за висши училища, които се намират в области с развит туризъм. Вълчев обясни, че става дума за университетите във Варна и Бургас.
1
1225
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
12 Януари 2018 10:10
Това не е добре! Трябва, по-скоро, да се закрият 20-ина университета, а не да се дофинансират филиалите им.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД