:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Защо не България?

Емил Хърсев
Със същото заглавие - "Защо не България?" - реагира в. "Зюддойче цайтунг" на новината, че София след 10 години безсмислено ослушване ще заяви намерението да приемем еврото за национална валута. Това е забележителна статия, каноничен образец как пише за България стандартният наперен "западняк". Пример за какво говорим, като казваме "стереотип" - тъпа, но злобна и некадърно написана дописка, но пълна с всички "факти", които белият човек "знае" за нас. Такива фундаментални трудове трябва да се превеждат и публикуват, защо не на правителствения информационен сайт, та да има безплатен достъп до автентичните умотворения, които коват готовите калъпи, в които след това армията от европейски чиновници трябва да набута своите доклади и уж безпристрастни оценки. За да се разбере правилно едно мнение, първото правило е

разбери кой говори!

Не става дума за неизвестния автор на дописката г-н Александър Мюлауер. "Зюддойче цайтунг" (южнонемски вестник, SZ) е първото германско издание, което излиза след Втората световна война в Мюнхен, Бавария. С тираж около 400 хил. бр./ден дели с "Щутгартер цайтунг" трето-четвърто място по вестникарски тираж в Германия. Политическата му ориентация определят като "център-ляво", поддържа традиционно социалистите (СПГ), но от либерални позиции. Т.е. това е вестникът на вечната опозиция в Бавария, където от десетилетия управлява Християнсоциалният съюз (CSU), част от управляващия в Германия съюз ХДС - ХСС. Този вестник бе в основата на кампанията "Досиета от рая" (Paradise Papers) на международната либерална мрежа за влияние. Той отколе се слави с най-подли и мрачни писания за България още откогато комунистът Живков се целуваше с главния враг - емблематичния лидер на ХСС Франц-Йозеф Щраус. Именно "Зюддойче" публикува наскоро обширния репортаж, където видни български дейци на "третия" сектор, т.нар. НПО, обилно обругаха държавата, като започнем от "най-корумпираната", та до края в същата тоналност. Със същото клише "най-бедната и корумпирана страна" България е представена още в първото изречение на дописката за мястото ни в еврозоната. Интересното е, че

този път изводът е положителен

България в крайна сметка трябва да бъде "допусната" в еврозоната - но не преди тази еврозона да е "сигурна срещу кризи" (krisenfest). И едва след като България изпълни всички условия - "този път не само политически и социални, но и икономически". Какви ще са тези условия, не щат да ни обадят. Явно дописникът очаква тези "условия" пак да се добавят едно след друго по стар европейски обичай, като се допълват до безкрай нови и нови към вече изпълнените - също като с условията за Шенген, за механизма за проверка, като петдесетгодишните преговори за членството на Турция в ЕС или проточилите се десетилетия преговори със Сърбия, Македония и Албания. Най-странното е, че писачът напълно съзнава, че България просто има право във всеки момент да се присъедини към еврозоната, че това право е установено с договора за присъединяване, със законите на Евросъюза, и "чисто юридически погледнато, нищо не говори срещу присъединяването на България към еврото". Въпреки това обаче господата са убедени, че въпреки договорите, въпреки че вече сме платили цената на тази сделка, те са в правото си да наложат още условия, т.е. да платим допълнителна цена и още, и още. За съжаление нашите йесмени глупаво пригласят, дори когато министри говорят за присъединяване към еврозоната, споменават, че тепърва ще "кандидатстваме", вместо ясно и силно да заявят: "ще упражним нашето договорно и вече платено право". Ами "чакалнята", ами "условията"? Никаква "чакалня за еврозоната" няма, а това, че някой си (Европейската централна банка) е определил, че новоприсъединяващите се към еврозоната страни трябва да се присъединят първо към т.нар. "механизъм за обменни курсове" (ERM II) и да останат в него поне 2 години - това е ужким техническа процедура (всъщност е блъф - страна с фиксиран валутен курс няма какво да прави в механизъм, предназначен да изравни курса преди фиксирането; левът над 20 години е фиксиран).

Не може да има "нови условия",

единствените условия, които страна - членка на ЕС, трябва да изпълни, за да встъпи в еврозоната, са установени с договора от Маастрихт (чл. 140, преди чл. 121.1) - а тях България поне от три години насам изпълнява. За разлика от по-голямата част от страните в еврозоната, които вече не отговарят на тях. А някои никога не са отговаряли - обичайно се сочи с пръст Гърция, но поне още две страни не са изпълнявали поне по един от четирите критерия, когато всички дружно приеха еврото. Най-странното е, че и дописката в "Зюддойче цайтунг", като засяга (много бегло и повърхностно) състоянието на българската икономика, съвсем обективно докладва, че и по стабилност, и по ръст, и по ниво на задлъжнялост България е на челните позиции в света, бюджетен дефицит от години практически няма, че 2017 г. хазната ще завърши с излишък. Обаче сме били бедни и корумпирани. И това написано в Мюнхен в деня, когато същият вестник информира, че френско-германски военнопромишлен гигант предложил на прокуратурата в Мюнхен споразумение да плати 80 млн. евро (откуп?), за да спре разследването за подкупи, плащани в Австрия във връзка с покупката на няколко бойни самолета. Надявам се, вече всички у нас са опознали добре типичното двуличие на Стара Европа

и вече не се изненадват от подобни новини. Ако българският или полският наказателен кодекс предвиждаше възможност подследствените да се споразумяват с прокуратурата и срещу плащане на пари да не им повдигат обвинение, онези в Брюксел щяха да са оревали света и санкции да са ни сложили. Но за батковците - може.

И нещо много важно: в цялата дописка писачът - образец на честната и обективна журналистика, нито за миг



не се интересува от нашия интерес,



не намира дори за нужно да се запита какъв е интересът на България да се присъедини към еврозоната, какво губим ние от това, че 20 години работим във валутен съвет, какво и колко губим от това, че нямаме достъп до рефинансирането и до паричните пазари на еврозоната, какви рискове, какви тежести носим. Нито дума! Обсъждат се само и единствено предполагаемата (напълно измислена, разбира се) опасност от "допускането" на бедна България до еврото. Такава е икономическата система, от която вече сме част. Каквото и да говорим, няма да я променим. Но трябва поне да заявим собствените си интереси. Поне да не помагаме да ни мачкат. С думи няма да накараме никого да ни уважава. В света на парите уважението се заработва - уважават те само когато си по-богат и живееш по-добре. Иначе си в рубриката с най-модерния от миналата седмица хаштаг #shithole.

ЕПА/БГНЕС
Никаква "чакалня за еврозоната" няма, а това, че Европейската централна банка е определила, че новоприсъединяващите се към еврозоната страни трябва да се присъединят първо към т.нар. "механизъм за обменни курсове" (ERM II) и да останат в него поне 2 години е всъщност блъф - страна с фиксиран валутен курс няма какво да прави в механизъм, предназначен да изравни курса преди фиксирането; левът над 20 години е фиксиран.
114
7578
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
114
 Видими 
14 Януари 2018 19:41
14 Януари 2018 19:57
Антизападничеството - последното убежище на мутрокрацията у нас ! И понеже главните мутри на републиката не могат да го говорят , оставят задачата за придворните си шутове. Т.н.български капУталисти , банк/ст/ери ,"анализатори" , наблюдатели и други нечистоплътници. Те са все едни същи от четвърт век и са абонирани за медиите , който и да управлява , каквито и перипетии да има икономиката ни...
същото клише "най-бедната и корумпирана страна
Какво клише бе , аламколум ? Това не е никакво клише а 100 % факт , и няма как да е иначе... България е най-мизерната страна в Европа с най-ниските доходи на хората , а самата територия се управлява от МАФИЯТА . Висша форма на корупция ! Шенген ? Евро ?? Моля ???
14 Януари 2018 20:23
Много хубаво, само дето присъединяването на България към еврото, преди или тя да стане с производствени възможности колкото Германия , или преди еврозоната да се сдобие с общ държавен тип бюджет с пряко финансиране на дейности и безусловно регионално субсидиране, би било грешка. Опитът на южна Европа го показа недвусмислено.

Не може да има обща валута без общ държавен тип бюджет. Такава валута е от полза само на силните икономики, като ги прави много по силни, за сметка на източване и хвърлянето в криза на по-слабите.

Приемането на еврото докато не е съпроводено и с общ бюджет, ще обрече България на свръхзадлъжняване. България не само, че няма да е изключение от южна Европа, но кризата ще бъде много по-остра. Поради много по-слабата българска икономика в сравнение с тези на Гърция, Италия или Испания.
14 Януари 2018 20:26
И с евро.. надали ще ни отпускат евтини заеми като на другите страни.. просто не сме в техния отбор.. ние сме набелязани за източване..


Просто за да имат едни евтини пари.. други трябва да плащат и да бъдат източвани.
14 Януари 2018 20:32
Това не е никакво клише а 100 % факт , и няма как да е иначе...

И ти как разбра, че е факт ? Някое НПО, дето има интерес да има корупция за да я бори, ли ти го каза ?

Корупция има там, където има много пари и големи икономически субекти с големи бизнесинтереси. България и да иска, няма как да надмине страните от западна Европа и по корупция. Просто вече (за разлика от периода на Костов, когато се разпределяше собственост за милиарди) няма ресурс за много корупция. Огромна корупция имаше при управлението на ОДС (щото тогава се правеше подмасовата приватизация). При царя се опитаха да я интегрират с Европейската, докато приватизираха ЕРП-та и БТК. След това просто няма ресурс за корупция.

България реално е на последните места и по корупция в ЕС. Другото са мантри за краставичката.
14 Януари 2018 21:00
какво губим ние от това, че 20 години работим във валутен съвет, какво и колко губим от това, че нямаме достъп до рефинансирането и до паричните пазари на еврозоната,


Да г-н Хърсев, но когато ние нещо губим, друг го спечелва, световната система е като казармата, нищо не се губи, само си сменя собственика.

И за това не ни пускат! Но не са виновни те, виновна е българската политическа и икономическа класа, неспособна и нежелаеща да отстоява интереса на народа си, а когато някой е некадърен да си върши работата, какво - уволняват го, така ни казват българските работодатели...

Всеки елит незагрижен и отчужден от народа си, го губи, и в прекия смисъл, и кой тогава ще защити българския елит, западните ненаситни акули ще го изядат с парцалите, празно няма на тоя свят, нищо ли не научиха от диамата и исмата, база - надстройка...

Каквито комунисти бяха, такива капиталисти са сега! Е, давам си сметка че външният натиск е огромен, ама я вижте Полша, Унгария, Чехия, как се зъбят за интереса си, ами сърбите даже воюваха със САЩ !
14 Януари 2018 21:20
Язе предпочитам българскио ЛЕВ да се запази.
Като конвертируема валута у назе и на Балканите...
14 Януари 2018 23:33
За съжаление нашите йесмени глупаво пригласят, дори когато министри говорят за присъединяване към еврозоната, споменават, че тепърва ще "кандидатстваме", вместо ясно и силно да заявят: "ще упражним нашето договорно и вече платено право". Ами "чакалнята", ами "условията"? Никаква "чакалня за еврозоната" няма...
М-да, чете Хърсев форума, а моето мнение го е чел и препрочитал!...

редник
11 Яну 2018 17:03

Аман от обещания за щастливо бъдеще!...
Ако ще приемаме €, каква чакалня – щом отговаряме на изискванията, да го въвеждаме до края на годината, та дано най-после доживея светлото бъдеще, че не остана много...
Докога €бюрократите ще се е... , така де, бъзикат с нас!

Е-ех, ако и управляващите ни четяха...
14 Януари 2018 23:38
Ало, авторът протестира срещу двойния стандарт в третирането на България, нито повече, нито по-малко. Дори е отделил интереса на БГ от приемането на еврото в отделен параграф. Напълно коректна теза, не разбирам защо му се зъбят некои.
15 Януари 2018 01:47
(всъщност е блъф - страна с фиксиран валутен курс няма какво да прави в механизъм, предназначен да изравни курса преди фиксирането; левът над 20 години е фиксиран)


Сега някой да обясни защо бляхме когато в Прибалтика действаха.
15 Януари 2018 02:07
Приемането на еврото докато не е съпроводено и с общ бюджет, ще обрече България на свръхзадлъжняване. България не само, че няма да е изключение от южна Европа, но кризата ще бъде много по-остра.

Ako чакаш ЕЦБ да ни залее с евро за да станем свръхзадлъжняли, надежда всяка остави.
Изключение сме от Южна Европа заради ниските заплати.
С тези мизерни заплати и пенсии забрави за свръхзадлъжняване.

Трябват ни минимални пенсии от поне 300 евро, за да поразклатим системата.
И пак няма да догоним Гърция, камо ли да демонстрираме много по-остра криза.

15 Януари 2018 02:12
Ako чакаш ЕЦБ да ни залее с евро за да станем свръхзадлъжняли, надежда всяка остави.

Точно обратното. България е апетитна хапка за банкерите с тези ниски нива на държавен дълг. Ако приемем еврото, само стой и гледай как държавният дълг бързо минава 100% от БВП.
15 Януари 2018 02:37
Някой от коментиращите всезнайковци направил ли си е труда да провери какви са процентите по които можем да се финансираме в момента?
Очевидно никой, защото нали чукча...
В момента е 1.02% лихвата и е по-ниска от доста държави в еврозоната. И да Хърсев, Мик, Неопол (и вся...), без да сме в еврозоната!
Така че целият вой е излишен, ма Хърсев ясен - хонорар, а вие?
Или заработката е на брой постинги, независимо от съдържание и по каква тема.
15 Януари 2018 03:58
Въпросът за приемането на еврото е съдбоносен. Относително лесно се приема (другото е пиар трикове), но много мъчно се излиза. На гърците им бяха изнесли и печатните машини, да не би да се изкушат да се върнат към драхмата и си оправят държавата, вместо да са роби до живот на банкерите.

Никакво приемане на еврото, докато еврозоната не въведе и държавен тип бюджет с безусловни субсидии, които да компенсират източването на паричната маса към немската икономика и да предотвратят нуждата от вземането на кредити, дори за осигуряване на вътрешното парично обращение.

Приемането на еврото в сегашният му вид и докато няма общ държавен тип бюджет на еврозоната, означава единствено свръхзадлъжняване на държавата и криза.
15 Януари 2018 04:45
Ако приемем еврото, само стой и гледай как държавният дълг бързо минава 100% от БВП.

Ние на практика с валутния борд вече сме приели еврото, по точно негативната част от еврото, позитивната ще получим след като ни допуснат в еврозоната.
Какъв ще е държавният дълг зависи само от правителството. То и сега ако иска може да взема заеми.
И ако си извън еврозоната можеш много по лесно да затънеш. ЕЦБ няма да си мръдне пръста за нас.
При едно популистко правителство, ако сме извън еврозоната е в пъти по опасно.
Такова правителство спокойно може да събори валутния борд. Достатъчно е ударно да вдигне пенсиите и минималната заплата.
Да сме извън еврозоната има смисъл само ако махнем валутният борд. От трите варианта валутният борд е най лошия избор.
Глупаво е да обираш негативите на еврото чрез валутния борд и да не можеш да ползваш предимствата на еврото.
Това вече трябва всички да са го разбрали.
Дори и Хърсев се скъса да го обяснява.


15 Януари 2018 04:52
Въпросът за приемането на еврото е съдбоносен. Относително лесно се приема (другото е пиар трикове), но много мъчно се излиза.

Същото може да се каже и за валутния борд, така че на практика с валутния борд вече сме влязли в капана на еврото.
И сега обираме всички негативи на еврото подобно на Гърция, Испания и Италия, но не можем да ползваме предимствата му като тях.
Тоест в момента сме в пъти по прецакани от Гърция, Испания и Италия.

15 Януари 2018 04:58
На гърците им бяха изнесли и печатните машини, да не би да се изкушат да се върнат към драхмата и си оправят държавата, вместо да са роби до живот на банкерите.

И ние на теория имаме лев, но на практика сме зависими като Гърция от еврото.
15 Януари 2018 05:07
В момента е 1.02% лихвата и е по-ниска от доста държави в еврозоната. И да Хърсев, Мик, Неопол (и вся...), без да сме в еврозоната!

Нали точно това ви обяснявам.
Това зависи от правителството.
Нека правителството да направи минималната пенсия два пъти по ниска от Гръцката и после ще видите каква ще стане лихвата.

15 Януари 2018 05:25
Никакво приемане на еврото, докато еврозоната не въведе и държавен тип бюджет с безусловни субсидии, които да компенсират източването на паричната маса към немската икономика и да предотвратят нуждата от вземането на кредити, дори за осигуряване на вътрешното парично обращение.

Няма нужда да сме в еврозоната за да ни източват.
Достатъчно е да сме във валутен борд.
В момента ни източват точно толкова колкото източват и Гърция, Италия и Испания.
С тази разлика, че ако ако решим да вдигнем пенсиите и заплатите и затънем, никой няма да тръгне да ни спасява от ЕЦБ, а ще ни предадат на международния валутен фонд.
Тоест съдбата ни ще бъде много по неприятна от тази на Гърция, защото не сме в еврозоната и никой няма да му пука, просто ще се срути валутния борд, както едно време в Аржентина. ЕЦБ няма да си мръдне и пръста понеже това не засяга еврото.
Да сме безкрайно дълго време във валутен борд е най удобно за банкстерите, могат да ни източват колкото искат, при това без да се притесняват, че това може да се отрази негативно на еврото.
15 Януари 2018 07:41
Като казахте МВФ.. последните реформи бяха правени точно по негово време.. оттогава насам всичко е цоцане на еврофондове и никакви реформи.
15 Януари 2018 08:48
Въпросът не е във вида на валутата. Какъв е проблемът да получаваш доходи в лева щом тези левове винаги можеш да обмениш в евро по курс 1.95583?
Както обикновено, важен е размерът (на доходите), а не дали са в евро или лева.
Ако нашите пенсии бяха 1000 (привързани към еврото) лева, какъв е проблемът?
Проблемът е, че не са!
Двайсетте години фиксиран курс са най-спокойните и безпроблемни години във финансовата ни история.
Идеята беше валутният съюз да се използва като временна мярка, нещо като усмирителна риза, но се оказа доста подходящ и като костюм за ежедневна употреба
15 Януари 2018 08:48
Въпросът не е във вида на валутата. Какъв е проблемът да получаваш доходи в лева щом тези левове винаги можеш да обмениш в евро по курс 1.95583?
Както обикновено, важен е размерът (на доходите), а не дали са в евро или лева.
Ако нашите пенсии бяха 1000 (привързани към еврото) лева, какъв е проблемът?
Проблемът е, че не са!
Двайсетте години фиксиран курс са най-спокойните и безпроблемни години във финансовата ни история.
Идеята беше валутният съюз да се използва като временна мярка, нещо като усмирителна риза, но се оказа доста подходящ и като костюм за ежедневна употреба.
15 Януари 2018 09:23
Какъв е проблемът да получаваш доходи в лева щом тези левове винаги можеш да обмениш в евро по курс 1.95583?

За простия бай Ганьо проблем няма.
Но за икономиката и държавата има.

Ситуацията прилича на това да свикнеш да ходиш с патерица и така и да не използваш краката си отново, въпреки че може и да са зараснали.
Автоматичният внос на парична политика от Eвропейската централна банка не е непременно пригоден за условията в България - проблем, който държавите в еврозоната, движещи се на различни скорости, усещат болезнено. Самият борд е скъпо удоволствие - инвестирането на валутните резерви в чужбина, и то консервативно в ликвидни средства, лишава местната икономика от ресурс и така се пропуска доход. В България в момента това са над 46 млрд. лв., които текущо се инвестират при нулеви и дори отрицателни лихви, а и в по-добрите времена не носят оптимална доходност, тъй като трябва да са незабавно ликвидни. В това число влиза и Сребърният фонд за подкрепа на пенсионната система, който по този начин не се умножава, въпреки че е дългосрочен ресурс и дори по закон в момента държавата няма право да го харчи.
Липсата на кредитор от последна инстанция, който да предоставя ликвидност на банките, също е слабост.
И не на последно място, самият борд, дори и да функционира перфектно, носи риск - той може да се срути при атака, при банкова паника или просто при политически отказ от него.
Бордът се оказа котва, която никой не иска да вдига. Както казва пред в. "Банкеръ" икономистът Румен Аврамов по повод въвеждането му, "дълбокият и многостранен проблем е в неспособността да изградим смислено и рационално общество - политиците са само фасада и симптом на тези трудности. Нещата бяха доведени до отсъствие на алтернативи. Наличните котви за стабилизация бяха изчерпани и дискредитирани". 20 години по-късно въпросът продължава да стои - изградихме ли такова общество и вярваме ли си достатъчно, за да се пуснем от котвата? Събитията от изминалите няколко години изиграха решителна роля, за да ни убедят - по-скоро не.

Просто излиза, че като държава и народ сме прекалено смотани за финансова самостоятелност.
Като на лудите ни трябва усмирителна риза - валутен борд.
И искаме или не трябва да се подчиняваме на паричната политика от Eвропейската централна банка.
Прекалено сме малоумни за самостоятелна паричната политика.
Затова влизането в еврозоната няма алтернатива.

Или можем да си клечим във валутен борд и да ни цицат.
И без това сме свикнали.
15 Януари 2018 09:47
За какво ни е еврото? Попитайте се защо Великобритания, Полша, Чехия, Унгария и Дания не щат еврото? Макар и да са изпълнили всички критерии... Предполагам защото си оставят отворена вратичка за излизане от този ЕС. Британия вече го направи. За Дания не знам, но Полша, Чехия и Унгария ще си бият камшика веднага след като свърши програмата за кохезионните фондове. Затова не искат еврото. А на нас какво ни пречи едностранно да приемем еврото? Както е в Косово и Черна гора. Без да разваляме борда просто технически премахваме лева и оставаме само с една валута - еврото.
15 Януари 2018 10:04
Попитайте се защо Великобритания, Полша, Чехия, Унгария и Дания не щат еврото?

Защото не са във валутен борд.
Тоест водят собствена парична политика.
Ние понеже не можем сме предоставили това на ЕЦБ.
15 Януари 2018 10:15
А на нас какво ни пречи едностранно да приемем еврото? Както е в Косово и Черна гора. Без да разваляме борда просто технически премахваме лева и оставаме само с една валута - еврото.

Правителството няма да го направи без разрешение от ЕЦБ.

Oсвен това кой ще смени милирдите спестени левове в евро?
Ако хората сами започнат да го правят, като изтеглят левовете и ги превръщат в евро, банковата система ще рухне.
Просто защото спестените в банките от българите пари ги няма в наличност в банките.
Там са само една малка част от спестяванията.
Тоест преди да фалират банките, само една малка част от народа ще успее да си смени левовете е евро.
Вече видяхме този номер с КТБ.
15 Януари 2018 10:59
Месечен баланс на управление „Емисионно“ към 29 май 2015 г.
(снимка: натиснете тук)
Паричната статистика на БНБ показва, че към 31 май 2016 г. общата сума на спестяванията в банковата система за пръв път прекрачва границата от 64 млрд. лв.
Точната стойност е 64,119 млрд. лв., което се равнява на 70,7% от БВП. Годишният прираст е от 8,8%.
Към края на май 2015 г. покритието на валутния борд е 176,1%, разкриват актуалните данни на БНБ. Това означава, че международните валутни резерви покриват точно 176,1% от паричната база.
Добре ни цицат банкстерите.


15 Януари 2018 11:19
Емо Хърсев

Емо не твърди , че не сме бедни, а напротив, мотаенето ни в разни чакални допринася и за това - да сме най-бедни.
Противно на гърци и всички южноевропейци, които влязоха в еврозоната с всичките си кръпки по задниците и още не могат да се оправят.
15 Януари 2018 16:15
Хърсев говори като икономист. Но тук става въпрос и за политика. А в нея винаги има неписани критерии - т.е. може уж да си изпълнил всички официални критерии, но това може да не е достатъчно. Между другото, опитът с Турция показва, че е добре да има и неписани критерии. Никой от ЕС гледам на мрънка защо Турция чакаше толкова време и накрая не беше приета? Защо? Ами защото се оказа правилната стратегия.
15 Януари 2018 17:15
Engels
2018-01-15 10:15:00
Oсвен това кой ще смени милирдите спестени левове в евро?


Ами май си посочил рецептата в следващият си пост:

Към края на май 2015 г. покритието на валутния борд е 176,1%, разкриват актуалните данни на БНБ. Това означава, че международните валутни резерви покриват точно 176,1% от паричната база.


Изтегляме тези 176% Със 100 % сменяме левовете за евро. Обменените левове ги изгаряме в пещи и оставащите 76% евро ги пускаме да се задвижи икономиката. Знам, че е луда идея, и няма да ни разрешат "началниците"...
15 Януари 2018 17:34
Знам, че е луда идея, и няма да ни разрешат "началниците"...

Така е.
Но има още нещо, което съм сигурен, че и ти подозираш.
В България има доста тарикати които искат да приберат тези пари.
Или поне да ги раздадат на своите хора.
Баце например може да си купи с тези пари още доста мандати.
15 Януари 2018 20:07
колега Engels, надявам се поне съзнаваш какви глупости пишеш, докато заработваш!

съвсем не съм горещ привърженик на влизането в еврозоната, но изпадам в ступор като гледам как агитката (бе как го правите това да се изписва червено бе?) върти, суче взаимноизключващи се аргументи...

значи с борд нямаме собствена парична политика (имахме до 1997, насладихме й се, мерси!), но видиш ли без борд само чакат за да гепят баланса на Емисионно, пък ако влезем в еврозоната (което си е продължение на борда и е добрата страна от приемане на еврото) ще ни източат!

лихвата 1.02% в момента показва именно несъстоятелността на тезата, че САМО с влизане в еврозоната можем да се финансираме евтино, ето че се случва ни без да сме член на еврозоната (това пък е добрата страна от НЕ влизането в еврозоната)
15 Януари 2018 21:29
Това че България покрива формално критериите за еврозоната, не значи, че покрива критериите за членство в ЕС. Приеха ни по стратегически причини с надеждата, че с времето ще влезем в час. Не се получи. Затова и не изгарят от желание да ни приемат в еврозоната. Това, че едни и същи резонни критики се повтарят до втръсване, не значи че са се превърнали в клишета. А критиките продължават да засягат не формалните критерии за еврото, а пригодността на България за ЕС.
16 Януари 2018 00:25
(бе как го правите това да се изписва червено бе?)

И други работи можем да изписваме.



16 Януари 2018 10:41
Само не разбрах Хърсев защо не си публикува мнението директно в SZ.
16 Януари 2018 21:02
Съдържателен анализ. Доколкото можах да стопля, Еврозоната е някаква страшна далавера и ние сме си точно като за там. Обаче злият гений Мюлауер Незнамкойси и подобните нему само гледат да ни сецат. Пък ние не вземем да тупнем капата и да нахълтаме в банята с дисагите барабар, а само се ослушваме и изтърваме сигурна печалба. На човек направо му иде да си пусне мустаци, че после да ги хапе от яд.
Лично аз само брадясвам и тъна в догадки. Гадая, например, каква част от защитнициците си дават сметка че разликата между борда и зоната е колкото от тука до Чикаго. Бордът е като да си гипсираш ръцете… а зоната е като ампутация. И в двата случая човек се лишава от възможността да ползва крайниците си, но при втория вариант обратно действие не се предвижда.
Разбира се, цялото нещо идва с едно обещанието за автоматична хранилка, която сама ще поднася храна на пациента – добре приготвена, сдъвкана и изплюта точно където трябва. Ако все пак пациентът има нужда да си вземе или да остави нещо, би могъл да ползва краката си. Горе-долу това проповядва теорията за ОВЗ – махаш, значи, свободно-плаващия валутен курс и другите екстри, пък ако нещо таквоз, ще компенсираш с движение на работна сила (гаче ли стадо овце да юркаш насам-натам) и фискални стимули за засегнатите региони. Звучи логично… на хартия. Практиката показва друго. Показва че в сегашния си вид тоя механизъм не бачка (при общ бюджет, около 1% от БВП на ЕС и постоянен потенциал за миграция на факторите за производство просто няма как да е иначе). Стиглиц ги обяснява надълго и нашироко тез неща в „The Euro - How a Common Currency Threatens…“.
Нещо повече, тая теория няма да бачка, дори да и постелят червен килим и перфектни условия. Преди петнайсетина години „Рътлидж“ издадоха едно интересно сборниче, озаглавено „A History of Monetary Unions“. Я пробвайте там да намерите пример за работещ паричен съюз, хем авторът е явен поддръжник на идеята и е дал всичко от себе си
BTW един от най-пресните примери е съюзът на Чехия и Словакия. Вероятно помните, че след като мина първоначалната еуфория през 1992 г., двете страни се споразумяха да запазят митническия съюз, общия пазар на труда, единната фискална политика и, разбира се, валутния съюз за поне 6 м. А помните ли колко просъществува тоя съюз ? Шест седмици! Ни повече, ни по-малко. Хем имаше идеални условия – работниците говореха един език, интеграцията между двете икономики беше силна (по-силна от сегашната в ЕС), стандартът на живот беше сравнително близък и т.н. Обаче валутен съюз – ядец. Просто някой е пробутал на премъдрите чиновници едно калпаво упътване и колкото да се опитват да сглобят телевизор, то все часовник с кукувичка се получава.
Колкото до пропуснатите ползи и малката задлъжнялост, темата е дълга и хич не ми се подхваща. Енгелс, ти какво баш в пенсиите се нагледа. Добре бе, няма да харчат бюджета за пенсии. За саниране и бракувани самолети ще ги дадат. Само мир да е.
17 Януари 2018 09:55
Много интересна и полезна тема!
Асет мениджмънт, drive-in, детски играчки, Автоасистанс
17 Януари 2018 10:11
Нещата не са толкова прости, фаворизирате системите, пренебрегвате човешкия фактор, масово разпространена заблуда, не системите се стремят към печалби, а хора, влиятелни личности, и когато системите пречат на печалбите на тези личности, те задействат политически механизми, за да пренебрегнат тези системи - наглост, която виждаме постоянно в ЕС, евробюрократите само изпълняват, каквото им кажат техните истински господари.

Германия просто ограби Гърция, и го направи да изглежда че гърците са виновни, с помощта на медиите, които също служат на най-богатите.

Трябва политическа воля на нашите политици, а те я нямат, идва Юнкер (еврочиновник) и дава едни милиони, той знае че е подкуп, нашите знаят че е подкуп, и ни одират...
17 Януари 2018 16:18
Бордът е като да си гипсираш ръцете… а зоната е като ампутация. И в двата случая човек се лишава от възможността да ползва крайниците си, но при втория вариант обратно действие не се предвижда.

Заблуждаваш се. Точно обратното е.
Излизането от валутен борд е дори по опасно от излизането от еврозоната.
Но при излизане от валутен борд много по лесно можеш да ограбиш населението с една яка инфлация на лева.
Докато няма как да направиш същото с еврото.

17 Януари 2018 16:26
Излизането от валутен борд е дори по опасно от излизането от еврозоната.
айде бе. я цитирай по два-три случая на излезли от борд и от еврозоната, та да направим сравнение.

щото, както е добре известно, истината се познава в сравнението
17 Януари 2018 16:29
Колкото до пропуснатите ползи и малката задлъжнялост, темата е дълга и хич не ми се подхваща.

Kaто например, че при влизането в еврозоната (или при премахване на валутния борд) получаваме на разположение толкова много пари с които можем да построим не една, а цели три атомни централи като Белене.
17 Януари 2018 16:33
айде бе. я цитирай по два-три случая на излезли от борд и от еврозоната, та да направим сравнение.

Че кой и кога е излизал от еврозоната че да направим сравнение.

Обаче Аржентина излезе от валутен борд и яко го издуха.
Затова в Прибалтика предпочетоха еврозоната.
17 Януари 2018 16:40
щото, както е добре известно, истината се познава в сравнението

Ами сравнявай пенсиите в Гърция и Аржентина и избирай.
По времето на Аристотел Онасис, Аржентина е била доста по привлекателна от Гърция.
17 Януари 2018 16:43
Че кой и кога е излизал от еврозоната че да направим сравнение.
като не е, къде се цепиш?!
Ами сравнявай пенсиите в Гърция и Аржентина и избирай.
мен ми е по-лесно да сравнявам телешко от аржентина и такова от гърция, като ще си плещим дебилизми
17 Януари 2018 17:14
мен ми е по-лесно да сравнявам телешко от аржентина и такова от гърция, като ще си плещим дебилизми

Знаеш ли какво означава 170% покритие на валутния борд?
Можеш да построиш три атомни централи като Белене с тези пари.
Ако не влезем в еврозоната е въпрос само на време да прецакат валутния борд за да вземат тези пари.
Или ти се надяваш Баце да те спаси.
Колкото спаси КТБ.
17 Януари 2018 17:36
Знаеш ли какво означава 170% покритие на валутния борд?
я обясни как го разбираш това 170%.
17 Януари 2018 18:04
я обясни как го разбираш това 170%.

Той вече може и да е над 170% отдавна не съм го проверявал.
Покритие на валутния борд

Към края на май 2015 г. покритието на валутния борд е 176,1%, разкриват актуалните данни на БНБ. Това означава, че международните валутни резерви покриват точно 176,1% от паричната база. Информация за международните валутни резерви дава сумата на активите на управление „Емисионно“ на БНБ, което отговаря за поддържането на валутния борд.
Статиите, които попадат в активната страна на баланса, са парични средства и предоставени депозити в чужда валута, монетарното злато и други инструменти в монетарно злато, както и инвестициите на БНБ в ценни книжа.


Разбира се, в икономиката няма безплатен обяд и съответно няма и перфектни инструменти. Валутният борд си има и недостатъци. Автоматичният внос на парична политика от Eвропейската централна банка не е непременно пригоден за условията в България - проблем, който държавите в еврозоната, движещи се на различни скорости, усещат болезнено. Самият борд е скъпо удоволствие - инвестирането на валутните резерви в чужбина, и то консервативно в ликвидни средства, лишава местната икономика от ресурс и така се пропуска доход. В България в момента това са над 46 млрд. лв., които текущо се инвестират при нулеви и дори отрицателни лихви, а и в по-добрите времена не носят оптимална доходност, тъй като трябва да са незабавно ликвидни. В това число влиза и Сребърният фонд за подкрепа на пенсионната система, който по този начин не се умножава, въпреки че е дългосрочен ресурс и дори по закон в момента държавата няма право да го харчи.
17 Януари 2018 18:06
На хартия много от тези недостатъци могат да се лекуват с връщане към плаващ валутен курс. Това обаче означава едно - връчване на повече власт в ръцете на БНБ. Макар и с различен управител това е същата институция, която се провали с КТБ и която въпреки реформите все още носи критики от международните институции. Нещо повече, надзорното фиаско явно се дължеше не на незнание, а на корпоративен и политически натиск. При това положение в ръцете на една такава институция да се сложи подобно мощно оръжие носи рискове. Вероятно осъзнавайки това, самата БНБ не е проявила никакво желание да го поеме.

Тук се крие и отговорът защо бордът се оказа котва, която никой не иска да вдига. Както казва пред в. "Банкеръ" икономистът Румен Аврамов по повод въвеждането му, "дълбокият и многостранен проблем е в неспособността да изградим смислено и рационално общество - политиците са само фасада и симптом на тези трудности. Нещата бяха доведени до отсъствие на алтернативи. Наличните котви за стабилизация бяха изчерпани и дискредитирани". 20 години по-късно въпросът продължава да стои - изградихме ли такова общество и вярваме ли си достатъчно, за да се пуснем от котвата? Събитията от изминалите няколко години изиграха решителна роля, за да ни убедят - по-скоро не.

Затова дори и най-върлите критици на борда би трябвало да приемат, че най-бързият и сигурен път към демонтирането му е еврозоната. Друг е въпросът, че той е и най-трудният, както тепърва ще откриваме.
17 Януари 2018 18:20
Ама говори се, че точно като влезем в еврозоната, ще ни вземат валутния резерв?
17 Януари 2018 18:32
енгелсе,

тва са глупости, кажи-речи като простотиите как до не знам си коя си дата работим за държавата, а после - за себе си. има си управление емисионно в бнб, то си публикува баланс, мисля всеки месец, и там има активи и пасиви. разни тарикати си правят врътки с числата и ей ти некви си процентове.

ето ти популярно обяснение как се смята: (снимка: натиснете тук) , ето и актуалният баланс: (снимка: натиснете тук) . в момента е 156.38%

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД