:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 227
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Започва извозването на опасен химикал в Девня

Техника за източване на изключително опасния трихлоретан бе монтирана вчера в бившия девненски завод "Полимери". От днес трябва да започне товарене на химикала в цистерни и транспортирането му във Франция, където ще бъде обезвреден. Става дума за около 2500 тона, които ще се превозват в продължение на 7 месеца. Областният управител на Варна Стоян Пасев съобщи, че всичко около документацията на опасния товар е готово и той ще може да премине през териториите на пет европейски държави. Сложната технологична операция бе финансирана от правителството миналото лято с 14.4 млн. лв.

Заводът за пластмаса "Полимери" бе една от гордостите на социалистическа България. В средата на прехода бе приватизиран и се озова в ръцете на бизнесмена Николай Банев. През 2010 г. заводът спря да работи зарази лошо финансово състояние, а през 2012 г. му бе назначен синдик. В средата на миналата година празните халета бяха купени от пловдивската компания "Хъс", която произвежда метал от скрап. През цялото това време химикалът стоеше в резервоари и създаваше огромни проблеми на Девня - регистрирани бяха течове, корозия на съдовете и т.н. Така и не се разбра кой точно трябва да отговаря за него. Версията на Банев бе, че купил завода без трихлоретана.
794
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД