:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ВАС постила на ГЕРБ за нов административен съд

Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) е отправил питане до Конституционния съд (КС) да разтълкува текста от конституцията, че "ВАС се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, както и други актове, посочени в закона". Съдиите искат да знаят дали са длъжни да се произнасят по тези актове като първа инстанция, защото имало "неяснота и двусмислия". Конституционният съд ще заседава днес по допустимостта на питането.

Всъщност съдиите се опитват да получат решение, че не са длъжни да се произнасят като първа инстанция. Пленумът на ВАС пише, че като се гледат много първоинстанционни дела, този съд не може да се занимава с основната си дейност - да приема тълкувателни решения.

Питането на ВАС е в унисон с последните намерения на управляващите да създадат още един съд. Идеята на ГЕРБ и на "Обединени патриоти" е в новия съд да бъдат пратени на първа инстанция делата за обжалване на обществените поръчки и на изборите, жалбите срещу актовете на регулаторите и на БНБ.

Опасенията на много юристи са, че резултатът от това ще е, че управляващата коалиция ще си направи удобен съд, тъй като неговият председател и колектив ще бъдат избрани от Висшия съдебен съвет, чиято парламентарна квота отново беше аранжирана по вкуса на управляващите. Те не спират да се възмущават от жалбите на участниците в обществените поръчки, които блокират големите проекти и харченето на милиарди.

Съдии от ВАС отрекоха пред "Сега", че искането за тълкуване е заради идеята на депутатите за създаването на нов административен съд. Целта на питането е, ако КС отговори с "не", ВАС да бъде разтоварен от много от делата си, твърдят те. Например уволнението на чистачка от МВР да не бъде разглеждано от върховния съд. Централният административен съд може да бъде създаден и без тълкуване от КС, твърдят те.



ДИЛЕМА

"Да си вършим ли работата - така ми звучи на пръв поглед питането на ВАС до КС", коментира пред "Сега" адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". Според него сега всяка институция може да реши да пита КС дали трябва да върши нещо.
1
1097
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
15 Януари 2018 20:29
Те постите май минаха?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД