:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Русия плаши със санкции служители на WADA

Това няма да ни донесе нищо, обяви хокейната легенда Вячеслав Фетисов
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Позицията на председателя на комисията за защита на държавния суверeнитет Андрей Климов предизвика смесени реакции дори в самата Русия.
Русия планира да наложи санкции срещу служители на световната антидопингова агенция (WADA), които са отговорни за това, че страната не бе допусната до участие на зимните олимпийски игри в Пьончан `18. През февруари руските спортисти ще се състезават под неутрален флаг заради допинг обвиненията след игрите в Сочи `14. Членове на горната камара на руската Дума са обсъждали евентуални санкции срещу поне 10 души, включително граждани на САЩ и Великобритания.

"Трябва да разкрием тези хора, които зад гърба на МОК използваха WADA, за да натиснат за наказание националния ни отбор. Тръгнали сме по този път и сега работим на базата на доказани факти", каза пред в. "Известия" Андрей Климов, председател на комисията за защита на държавния суверeнитет.

По неговите думи планът е "да се разкрият виновните" и "да им се даде десерт веднага след края на олимпийските игри", които приключват на 25 февруари. Климов твърди, че решението да се наложат санкции е взето още на 12 декември на среща, в която са участвали депутати, спортни деятели и дипломати. Потенциалните санкции включват криминални обвинения, както и ограничения за влизане в Русия.

Руската легенда в хокея Вячеслав Фетисов, който е зам.-председател на комисията по физкултура, спорт, туризъм и младежки въпроси към Думата, обяви, че не вижда смисъл в налагането на подобни санкции.

"Не знам какво биха дали подобни санкции срещу служители на WADA. Какъв е смисълът от това? Трябва да говорим с Андрей Климов. Да предположим, че ще забраним на някои служители да влизат в Русия или пък ще ги накажем с нещо друго - няма време да променим ситуацията с участието на Русия на игрите. Пьончан не е краят на света, олимпийското движение ще продължи да съществува", каза Фетисов пред ТАСС.

Председателят на комисията по спорт Дмитрий Свишчов също не подкрепя плановете.

"Категорично съм против това. Какви санкции? Какво се опитваме да постигнем? Първо трябва да решим проблемите, които имаме. Главната задача днес е да градим връзки. Ако налагаме санкции, никога няма да получим възможност да си върнем правата. Трябва да установим диалог с WADA. МОК обяви, че след Пьончан отношенията с руския олимпийски комитет започват от нулата. Много се надяваме и очакваме да е така", каза Свишчов.

Когато наложи наказанието на Русия, МОК обяви, че вината за допинг скандала е на руското спортно министерство, както и на руския олимпийски комитет. Малко преди да бъде обявено решението за участието на Русия на игрите, WADA отказа да върне лиценза на руската антидопингова лаборатория.

Пред "Известия" Климов съзря конспирация в това: "Повече от половината важни клечки в WADA са представители на членки на НАТО, които търсят борба с Русия. Не твърдя, че всеки от тях действа като таен агент на алианса, но на практика излиза точно така."
2
806
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
16 Януари 2018 22:03
Санкции?
Наказателно преследване трябва.
17 Януари 2018 01:05
Санкции?
Наказателно преследване трябва.
Трябва! Я виж как Путин наказа Мутко.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД