:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 247
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Агенцията за ядрено регулиране одобри площадка за нов реактор в Козлодуй

Предстои анализ дали АЕЦ "Белене" отговаря на повишените изисквания
Снимка: БГНЕС
Шефът на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов (вдясно) връчи в края на м.г. на Иван Андреев, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодей", лицензия за удължаване срока на експлоатация на пети блок на Първа атомна.
Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е одобрила площадката за изграждане на нова мощност на територията на АЕЦ "Козлодуй". Експертизата е показала, че няма "изключващи фактори" за разполагане на нова мощност и безопасна експлоатация, става ясно от отчета на регулатора за работата му през 2017 г., предаде Инвестор.бг.

В същото време председателят на агенцията Лъчезар Костов коментира вчера пред БНР, че трябва да се направи анализ дали техническият проект на АЕЦ "Белене" отговаря на новите изисквания за ядрена безопасност. Това се налага, въпреки че оценката на проекта вече е правена и е тя е положителна.

Нова мощност на територията на АЕЦ "Козлодуй" се обсъжда от дълго време - успоредно със споровете да има или не втора атомна централа в Белене. И до момента това е един от вариантите за използване на предназначените за АЕЦ "Белене" реактори, които България се наложи да плати и прибере след съдебен спор, спечелен от Русия. През годините имаше и опция и там да се монтира нов реактор на "Уестингхаус". Ресорният министър от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев дори посети централата на компанията в САЩ и разгледа предлагания на страната ни реактор АР 1000. През 2014 г. бе създадено и дружество, в което България участваше със 70%, а "Уестингхаус" (част от консорциума "Тошиба") - с 30%. По-късно обявеният за потенциален инвеститор се отказа, а миналата година изпадна във фалит. Наскоро "Уестинхаус" стана собственост на канадска компания, която не е обявявала намерения да строи ядрени реактори.

Процедурата по проекта за нова мощност в "Козлодуй" ще продължи, когато министърът на околната среда и водите издаде задължителната Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на площадката. Тя е нужна, за да бъде взето окончателно решение за проекта.

За новата оценка на АЕЦ "Белене" Лъчезар Костов заяви пред БНР: "Трябва да имаме предвид, че проектът "Белене" премина стрес тестове. Централата е първият нов проект, който е одобрен след аварията в АЕЦ "Фукушима". Екип на Международната агенция по атомна енергия провери резултатите от стрес тестовете и практически те бяха одобрени. Не очакваме някакви проблеми при този сравнителен анализ, но все пак той трябва да бъде направен", обясни той.

Според Костов НЕК има необходимите ресурси - човешки, технически и финансови, за съхраняване на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене". То се пази на площадката на централата, като стриктно се изпълняват препоръките на производителя.



ПЕРСПЕКТИВА

През миналата година ядреният регулатор издаде разрешение за удължаване на експлоатацията на V блок на АЕЦ "Козлодуй", за строителството на ядреното хранилище "Радиана" (също на територията на "Козлодуй"), както и за използване на ново усъвършенствано гориво в двата работещи блока, отчете Лъчезар Костов. През тази година се очаква да започне и процедурата по удължаване на срока на експлоатация на VI блок. Лицензията на съоръжението изтича през октомври 2019 г. В края на 2017 г. са започнали и изпитанията за използване на ново гориво в този блок и увеличаването на мощността му до 104% от номиналната. Очакванията са тези дейности да приключат през идните месеци. През май 2017 г. АЯР разреши изпитания на усъвършенствано гориво да започнат и за V блок.
1
1496
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Януари 2018 11:26
Сега остава Мариците , ТЕЦ Варна и ТЕЦ Русе / а защо не и построеното в Белене !/ да започнат да горят "горящ лед" от дъното на Черно море.
И Путин ще се чуди къде да си дене газовете !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД