:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,699,570
Активни 106
Страници 6,832
За един ден 1,302,066

Общината иска от "Софийска вода" 365 млн. лева инвестиции

Новите вложения може да станат повод за допълнителни повишения на цените
СНИМКА: БГНЕС
Шефката на инженерната комисия в Столичния общински съвет Валя Чилова (ГЕРБ) и съпартиецът й и председател на съвета Елен Герджиков представиха вчера вижданията на общината за предоговаряне на концесията със "Софийска вода".
На фона на атакуваното поскъпване на водата в съда, Столичната община реши да предложи промяна на концесията със "Софийска вода" чрез допълнително споразумение за повече инвестиции. В него обаче темата за цените елегантно се заобикаля. Градската управа, която е съсобственик с дял от около 22% от ВиК оператора, ще настоява за нови вложения, финансиране на конкретни водни проекти и др. Ако се стигне до подписването на това споразумение обаче "Софийска вода" ще има поводи да иска нови и нови поскъпвания на водата, тъй като цената е обвързана и с инвестициите. От началото на 2018 г. кубикът в София ще струва 1.93 лв. без ДДС и ще поскъпва до 2021 г., когато ще достигне 2.24 лв.

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков разясни вчера, че едно от предложенията е "Софийска вода" да направи инвестиция от 200 млн. лв. за действащия регулаторен период 2016 - 2020 г. и още минимум 165 млн. лв. до края на концесията през 2025 г. Ще има и допълнителен ангажимент - операторът ще трябва да осигурява сума в размер на 1.5 млн. лв. годишно за финансиране на конкретни ВиК проекти от обществен интерес, които ще бъдат определени от Столичната община.

Справка на КЕВР показва, че през периода 2013 - 2015 г. не са били вложени 16.6% от предвидените средства, или общо 23 млн. лв. Най-съществено е изоставането спрямо планираните инвестиции през 2015 г., когато се отчита неизпълнение с 40.39%. В момента петгодишният бизнес план предвижда инвестиции в размер на 194 млн.лв. до 2021 г., показа справка на в. "Сега". От тях над половината ще бъдат насочени към подобряване на снабдяването, близо 30% - в канализация, 7.3% в пречистване, 5.7% във водомери и др.

Исканите инвестиции за времето от 2021 до 2025 г. се обясняват с изтичането на срока на концесията. "Никой инвеститор не е особено ентусиазиран в последната година-две преди изтичането на договора да инвестира в система, която може би няма да управлява след това", коментира Елен Герджиков. Друго предложение на общината е ВиК операторът да изплати всички свои заеми до 2021 г. Към момента общият им размер е около 100 млн. лв., като по тях са плащани само лихвите. Общината настоява дълговете да бъдат предоговорени и рефинансирани при по-ниска лихва, което би освободило по около 6 милиона лева на година.

В споразумението е заложено за последния регулаторен период - от 2021 до 2025 г., нормата на възвращаемост да отпадне, а след 2021 г. да бъде определяна от КЕВР. В настоящия и одобрен от общината и КЕВР бизнес план на дружеството е предвидено тя да бъде 15.25% за 2018 г., като ще расте постепенно до 2021 г., когато ще достигне 18.06 на сто.

Не е ясно точно как всички тези предложения ще се отразят на исканията на "Софийска вода" за увеличение на цената, заложени в бизнес плана на дружеството до 2021 г. и дали по-големите инвестиции няма да оправдаят допълнително поскъпване. Според председателя на комисията по инженерна инфраструктура Валя Чилова вложенията няма да бъдат основания за увеличение. "Дори и да го поискат, няма да го получат", увери тя, въпреки че решенията за цените се вземат от енергийния регулатор. Споразумението за промяна на концесионния договор ще бъде разгледано от общинските комисии и след това гласувано от СОС следващата седмица. Едва след това то ще може да бъде подписано официално и от другата страна - "Софийска вода".ПРИЕЛ - ПРЕДАЛ

Едно от исканията на общината е свързано с обратното предаване на активите на компанията след изтичането на концесионния договор. Договорено е било всички бази данни, включително клиентската база данни, както и регистрите на активите, предоставени на "Софийска вода" в началото на концесията, да останат собственост на общината.
 .
711
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД