:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 348
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Джерард Бътлър се бори с бандити и жанрови клишета

снимка: Лента
Джерард Бътлър действа на ръба на закона в "Бърлога на крадци".
Звездата от "300" Джерард Бътлър напоследък регистрира провал след провал, касови и естетически - най-пресният пример е "Геобуря". Независимата продукция "Бърлога на крадци" ще се опита да промени това, но едва ли с голям успех.

Филмът на Крисчън Гъдегаст (сценарист на посредствения "Код: Лондон", продължение на посредствения "Код: Олимп" на Антоан Фукуа - и двата с Бътлър в главната роля) е мачовска история за бандити и ченгета, в която понякога е трудно да различиш кой от коя страна играе.

Проектът прекарва 14 години в буксуване, преди да стигне до екрана, и това навярно значи нещо - да го биваше, щяха да го лапнат като топъл хляб. 140-минутният "Бърлога на крадци" обаче е обрасъл с жанрови клишета и то не от новите, които вървят сред младежката публика. А такива, които са били овехтели още в зората на проекта. Конкретно: в сценария си Гъдегаст черпи очевидно вдъхновение (с шепи) от два образеца в жанра, и двата от 1995 г.: "Жега" на Майкъл Ман и "Обичайните заподозрени" на Брайън Сингър. Разбира се, нивото остава подражателство въпреки няколкото сръчно заснети преследвания и престрелки. За 48-годишния Гъдегаст това е дебют в режисурата, досега се е препитавал като сценарист на екшъни.

Бътлър гледа лошо и показва мускули в ролята на "Бик Ник" - ченге под прикритие, което има репутацията на "гангстер на полицейска служба". Той не е типичното корумпирано ченге, а по-скоро човек, който си върши работата, тъй както умее, без много-много да цепи басма на закона. Сблъсъкът му е с добре организирана група бандити, които се опитват да откраднат цял камион с пари на Федералния резерв - нещо като Арабаконашкия обир, но в мащаб.

Начело на крадците е позалезлият рапър Фифти Сент. Действието се развива в Лос Анджелис (отгласи и от друг класически жанров филм от 90-те - "Поверително от Ел Ей"), понеже - по думите на Гъдегаст - "Ел Ей е столицата на банковите обири. Имаме 2400 годишно. Втори е Сао Пауло с около 800." Навярно числата са преувеличени, но не фактологическата правда е проблемът на този филм. Ако видеопазарът не беше умрял - някъде по времето, когато подобни сюжети бяха актуални и в ръцете на добри режисьори - това щеше да е лента тъкмо за неговата уста.

А Бътлър изглежда поредната звезда, която ще завърши кариерата си, снимайки в "Ню Бояна".

1146
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД