:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,696,616
Активни 132
Страници 3,878
За един ден 1,302,066

Кметовете ще могат да наемат частна охрана за целите градове

Новият закон поставя под въпрос смисъла на съществуването на голяма част от МВР, чийто бюджет всяка година е над 1 млрд. лв.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Скоро сигурно няма да останат места по уличните стълбове от камери - на МВР, на Общинска полиция, на съответната частна охранителна фирма...
Кметовете ще могат да сключват договори с частни охранителни фирми, които да се грижат за сигурността на целите населени места. Това става възможно, след като парламентът прие на второ четене изцяло новия закон за частната охранителна дейност.

Със закона се въвежда нов лиценз, който ще се дава за "охрана на урбанизирани територии". Охраната ще включва защита от противоправни посегателства върху имуществото и населението чрез наблюдение, контрол и реакция с мобилни охранителни патрули.

В момента практиката е кметовете на по-малките населени места да подписват договори с частни охранителни фирми за училища, охрана на паркове, на водоеми, отделни общински сгради и др. В големите градове като например София, Варна, Пловдив има и общински полиции. Те са подразделения към МВР, като областните дирекции на вътрешните работи сключват договори с кметовете за поемане на определени дейности по сигурността. Полицаите получават заплатите си от МВР, подчиняват се на вътрешния министър, но изпълняват и заложените в договора задължения, за които общината плаща определена сума на МВР. Вероятно след приемането на закона много населени места ще предпочетат частната охрана, защото обикновено полицията по места е крайно недостатъчна.

БСП подложи на силна критика тези текстове от закона, защото така се дава възможност за приватизация на дейност, която е в прерогативите на МВР. Отделно от това законът давал възможност за дублиране на дейности и за допълнително финансово натоварване на общините. Според социалистите се създава поредната "корупционна среда", като се дава възможност за провеждането на обществени поръчки за охрана. Според БСП целта на управляващите е да бъде премахната конкуренцията в частната охранителна дейност в полза на фирмите, близки до ГЕРБ.

Управляващите отхвърлиха обвиненията и дадоха пример с видеонаблюдение - всеки кмет на община, който прецени, че има възможност или нужда, ще може на законово основание да сключи договори за осъществяване на тази дейност. Законът обаче не говори само за видеонаблюдение, а и за контрол, мобилни екипи, патрули, реакция. На практика новият закон поставя под въпрос смисъла от съществуването на части от МВР като патрулиращите полицаи например.

Според закона охранителите имат право да носят огнестрелно оръжие, да използват физическа сила, помощни и технически средства. Частните охранители обаче ще могат да задържат дадено лице само докато дойде полиция, която да предприеме съответните процесуални действия. Така на практика гражданите и фирмите ще плащат два пъти за едно и също нещо чрез данъците си, тъй като в едно населено място ще има едновременно частна охрана и полиция. Отделно мнозина охраняват офисите си и жилищата си с различни средства, за които също плащат. А само бюджетът на МВР всяка година е над 1 млрд. лв.

Неслучайно бизнесът многократно се е обявявал срещу отпускането на пари на МВР, ако не се направят нужните реформи, за да стане полицията ефективна. "Година след година всички наблюдаваме постоянния натиск за увеличаване на разходите за сектор "Сигурност". Пак година след година ние не забелязваме подобряване на усещането на гражданите за гаранции за собствената им сигурност или за защитата на тяхното имущество", написаха преди дни от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) по повод обещанията на премиера Бойко Борисов да даде още 100 млн. лв. за полицейски заплати. "Реалната икономика е принудена да издържа, образно казано, още едно МВР в лицето на частните охранителни фирми, които охраняват собствеността на предприятията. И преди, и сега по парадоксален начин частните охранители се справят по-добре със задачите си при много по-ниско заплащане на служителите им, които изобщо нямат привилегиите на служителите на МВР", отбелязва още бизнесът.

Сравнение

Над 130 000 души работят в частните охранителни фирми в България

25 000-30 000 униформени полицаи са на щат в МВР

50
8050
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
18 Януари 2018 19:30
[Кметовете ще могат да наемат частна охрана за целите градове

Новият закон поставя под въпрос смисъла на съществуването на голяма част от МВР, чийто бюджет всяка година е над 1 млрд. лв.
/quote]

И направо пък ПРЕДпоставя СВИВАНЕ на бюджета им под 1/2 млрд! Даже и това им е много!
18 Януари 2018 19:59
Като частните охранители. Правят квото правят, ама накрая все в полицията звънят ?
18 Януари 2018 20:05
Служителите на МВР са държавни служители, а частните охранители ще легнат на общинския бюджет.
18 Януари 2018 20:32
СтиропорЪ, свършва, а?
18 Януари 2018 20:38
БСП подложи на силна критика тези текстове от закона, защото така се дава възможност за приватизация на дейност, която е в прерогативите на МВР.

ДГД. Трябва децентралзиране. В нормалните държави, градската полиция е на подчинение на кмета и си взимат заплатите от общината. Какво толкова ги плаши БСП, че хората ще имат повече свобода и сигурност и МВР по-малко власт? Какво знаят примерно някоя калинка в сградата на МВР в София, или некъв чесън-депутат за проблемите на Монтана примерно?
18 Януари 2018 20:40
П.П: Голяма червена точка на парламента за приемането на този закон. Просто не е трябвало да използват термина "охранители" а "общинска/радска полиция".
18 Януари 2018 20:45
Не четете! Не става дума за общинска или градска полиция, а за сключване на договори с частни охранителни фирми и то не за отделни обекти, а за цели градове.
18 Януари 2018 20:59
Направо да направят МВРто частно, МО частно и т.н.

Общините наистина имат нужда от охрана, но не частна - а адекватна общинска полиция. Със съответните правомощия. Щото в момента МВР е ни риба ни рак..
18 Януари 2018 21:03
Гавази на кмета. Не ми се мисли какви ще ги надробят. На места ще е просто страшно.
18 Януари 2018 21:07
Официално се слага начало на феодализацията на държавата. Кмета, като някой граф или барон ще си има частна лична армия и ще прави каквото си иска, както Ценко Чоков.
18 Януари 2018 21:25
Да си припомним "Великолепната седморка"!
18 Януари 2018 22:19
Firmin
18 Яну 2018 21:03

Да но какви кинти ще падат и как ще мачкаме ,найс а?
18 Януари 2018 22:20
Официално се слага начало на феодализацията на държавата. Кмета, като някой граф или барон ще си има частна лична армия и ще прави каквото си иска, както Ценко Чоков.


Аз бих продължил нататък.
На много места в провинцията кметовете са подставени лица на дистанционно управление от местните феодали.
Впрочем, България изобщо не е скъсвала с феодализма.
Нито при монархията.
Нито при правешкия социализъм.
Нито сега при мутрокапитализма.
С частната охрана обаче дано само не стигнем до ливанизация.
Не ми се ще и да си помисля, каква охрана биха си наели кметовете от ДПС или ДОСТ...

..........................................................
http://www.drago.info/
18 Януари 2018 22:37

25 000-30 000 униформени полицаи са на щат в МВР


Това, 25 - 30, означава ли, че МВР не си знае щата? А останалите до 65 000 служители в МВР какви са - нещатни (като Косьо Самоковеца) или са безформени?

Просто не е трябвало да използват термина "охранители", а "общинска/градска полиция".

И как стои въпроса в "нормалните страни" - "охранителите" длъжностни лица ли са или не? Каква компететност трябва да притежават? С какъв трудов стаж ще излизат в пенсия (25 години или повече, 40 години примерно)? Какво ще е здравното осигуряване при такава "рискова професия" или пак ще е комунистически-олигархичното "Дайте да дадем"? Дали няма да се върнем към "добрите" традиции на охранитлна дейност, упражнявана от ВИС, СИК, Аполо Болкан и други видни барети и борци (за "повече свобода и сигурност", но на избрани граждани)?
Ако пък децентрализацията е панацеята на демокрацията, що да не направим всеки гражданин полицай/съдия/премиер? Тъй де, взема съдбата в собствените си ръце. Само да не пропищите, че някой 4децентрализиран елемент" Ви е правораздал правосъдие и сте останали без собственост.
18 Януари 2018 22:47
Що бе ,щом ще използваме хеликоптери окичени с нурсове за бърза помощ и гасене на пожари ,какъв е проблема да използваме и местните бабаити за охрана на градовете ?
18 Януари 2018 22:52
ИПОН колко ли населени места ще охранява?
18 Януари 2018 23:52
deleted
19 Януари 2018 06:35
apolitichen, МВР е с щат 49500 души! Един и същи ластик въртите. Униформената полиция е около 10000 щата.
19 Януари 2018 07:16
Да си припомним "Великолепната седморка"!
Кърджалийско време
19 Януари 2018 08:16
Това е началото на създаване на "автономни области" в "единна и неделима" България.
19 Януари 2018 08:16
Амазоне, болен мозък!

Катринката ще е такава, кмет Ценко Чоков, с частна полиция, командвана от сина му, общините - феодални владения...
19 Януари 2018 08:18
В Щвеция за близо 3 седмици видях две полицейски коли, а такива гроздове от камери въобще не видях...
Същото е и в Копенхаген.
Защо не поканим европейски специалисти, който да помогнат за преустройството на МВР като структура и подготовка на полицаите?...
19 Януари 2018 08:21
Държавата постепенно абдикира от осигуряване на вътрешната сигурност и обществения ред. От суверенитет отказаха България отдавна.
19 Януари 2018 08:24
#КОЙ ще плаща на тази частна гвардия ?
#КОЙ ще отговаря за нейните действия или бездействия ?
ИПОН вече няма какво да охранява или просто след като Той завзе цялата политическа власт, ще наложи и открита или по-скоро прикрита военизирана диктатура ?
Мерси.
19 Януари 2018 08:34
Тези фирми могат ли да бъдат чуждестранни?
19 Януари 2018 08:40
ViktorSchauberger
19 Яну 2018 08:34
Хубав въпрос. Нали трябва да се обявяват обществени поръчки и съответно търгове. Щом украинска фирма обжалва сделката за ремонта на самолети от военната ни авиация, защо турска охранителна фирма да не претендира за охрана на Кърджали?
19 Януари 2018 09:14
редник
19 Януари 2018 08:18
В Щвеция ..
Същото е и в Копенхаген.
Защо не поканим европейски специалисти...
...................................................................
1. Коя е държавата Щвеция?
2. А коя е държавата Копенхаген?
3. Ако "европейските специалисти" са от Щвеция (само предролагам - Швеция), МОЛЯ НЕ ГИ КАНЕТЕ! Като чета по форумите как разни "бежанци" изнасилват всичко, което мърда, а полицията "толерантно" не си мърда пръста - дръжте си ги "европейските специалисти" в Щвеция и Копенхаген!
19 Януари 2018 09:32
По времето на Т.Живков с по-малко милиционери отколкото са сегашните полицаи и без над 100 000 частни охранители имаше по-малка престъпност и населението беше по-защитено. Вместо от Швеция да потърсят консултанти от бившите милиционери.
19 Януари 2018 09:59

Firmin

18 Януари 2018 21:03
Гавази на кмета. Не ми се мисли какви ще ги надробят. На места ще е просто страшно.


Точно! Разни Ценко Чоковци ще узаконят бандите си.
19 Януари 2018 10:29
В България за жалост точно така ще се получи-ще се узаконят местните банди под формата на "общинска полиция",а рекета към тях ще е на ведомости-напълно "законно".А държавните "блюстители на закона" ще се похвалят пак с едни пречупени гръбнаци
19 Януари 2018 11:06
Схемата Феодал и неговата милиция е стара и добре работеща. Малко била не хуманна, но пък то и хумани не останаха.
19 Януари 2018 11:14
Нали и сега си има Райони управления? Трябва да се направи по-пряка връзката с Общините и кметът да има думата в управлението им. А най-добре началниците на Районните управления да се избират на преки избори в общината. И там да се отчитат за свършеното през мандата. Ако частни фирми се захванат с това, те ще сетчитат пред местните феодали. Справка - един наскоро отишъл си от този свят местен бизнесмен/болярин
19 Януари 2018 11:26
Налоде, очаквай общинските съвети да гласуват изменение на таксите за сметосъбиране, данък сгради и т.н., обосновавайки се на новия разход.
Честито ! И на облажилите се и на прекараните.
19 Януари 2018 11:48
Вредна и дори противодържавна идея. Подозирам, че възнамеряват да разрешат с този бизнес да се допускат чужди фирми и Бг ще бъде превзета от израелски и турски такива.
19 Януари 2018 11:53
Zmeja
19 Яну 2018 09:32
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
По времето на Т.Живков с по-малко милиционери отколкото са сегашните полицаи и без над 100 000 частни охранители имаше по-малка престъпност и населението беше по-защ

По цитираното време имаше действаща Държава, в която въпреки всичките й косури имаше преди всичко организация на дейностите, точно регламентирани процесуални действия и не на последно място контрол - и държавен, и партиен, и обществен. Болшинството потърпевши и нагаждачи от и към онова време , с наша обща помощ, обяздиха и организацията, и процесите, и контрола и такова таковата на Татковината ни и тепърва ще ни донатаковат.
............
В закона за частната охранителна дейяност, още в началото изрично е подчертано, че охранителни дейности на територията на страната ни могат да осъществяват
"- търговци, регистрирани в държава - членка на Европейския съюз, в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или в Конфедерация Швейцария, които имат право да извършват такава дейност съгласно законодателството на държавата, в която са установени, и удостоверят, че отговарят на изискванията на този закон."
..............
М дааа, човеците от акъла си патят, а хората от що ли?
19 Януари 2018 13:00
По времето на Т.Живков с по-малко милиционери отколкото са сегашните полицаи и без над 100 000 частни охранители имаше по-малка престъпност и населението беше по-защитено. Вместо от Швеция да потърсят консултанти от бившите милиционери.


Те охраняваха само държавните и общинските служители, не и гражданите. .
19 Януари 2018 13:22
Те охраняваха само държавните и общинските служители, не и гражданите. .

Чувство за хумор за завиждане.
19 Януари 2018 14:26
Новият закон поставя под въпрос смисъла на съществуването на голяма част от МВР, чийто бюджет всяка година е над 1 млрд. лв


Замисълът е добър. Защото:

1. От повече от 70 години насам „Народната милиция“ (включая железния юмрук – ДС) бяха партийни образования с основни цели запазване живота, здравето и привилегиите на Номенлатурата. Ако е имало случаи НМ да е била в помощ на природонаселението, то е било по-скоро изключение, отколкото правило. От там и преобладаващата негативна нагласа към НМ (от Татово време та и до сега).

2. Двете крила на НМ понастоящем са охранители на двата клана на мафията – ГЕРБ (мутро-милиционери) и ДАНС (парти-функционери).

3. Ако държавата постави извън закона тези партийни милиции, ползите ще бъдат многобройни – не само ще се освободи значителен финансов ресурс за общинската власт, но ще падне в значителна степен агресията и самочувствието на съвременните велможи, дупетати и разбира се, „честни бизнесмени“. Подозирам също така, че ще намалее трафика на мигранти, разпространение на наркотици, износа на проститутки, и разбира се ... отстрелът на „бизнесмени“.
19 Януари 2018 14:37
Васуки19 Януари 2018 11:48
Вредна и дори противодържавна идея. Подозирам, че възнамеряват да разрешат с този бизнес да се допускат чужди фирми и Бг ще бъде превзета от израелски и турски такива
И след това - засилване на геноцида. А може би и ускорено изтребване на народа. Става страшно, хора !
19 Януари 2018 14:39
Кметовете ще могат да сключват договори с частни охранителни фирми, които да се грижат за сигурността на целите населени места. Това става възможно, след като парламентът прие на второ четене изцяло новия закон за частната охранителна дейност


Добрият по своя замисъл закон ще бъде опорачен (извратен) от „братчедите“ в парламента. Защото:
1. Кметовете ще трябва да плащат на фирмите (не на служителите), което значи че парите пак ще бъдат прибрани от „наште“ хора, но целта, предназначението и изпълнението на задачите ще си остане същото – в помощ на „правилните“ лица.
2. Крими-контингентите пак ще си останат недосегаеми за правоохранителните органи защото освен популация са и „избиратели“.
3. Подборът на милюционера няма да бъде от кмета, а от шефа на охранителната фирма. От там ще дойде и контролът върху кметските наредби и препоръки.

Извод: Никакви охранителни фирми и никакъв бюджет за МВР. Парите само за общински служители – охранители, учители, лечители.
19 Януари 2018 15:52
Хайдуци предвождани от кмет ще се грижат за сигурността? Ужас! Значи такива кметове, като бившия кмет на Трън, блъснал дете, ще имат и своя частна охрана....
19 Януари 2018 15:54
Официално се слага начало на феодализацията на държавата. Кмета, като някой граф или барон ще си има частна лична армия и ще прави каквото си иска, както Ценко Чоков. Azural

Хулиган: Аз бих продължил нататък.
На много места в провинцията кметовете са подставени лица на дистанционно управление от местните феодали.
Впрочем, България изобщо не е скъсвала с феодализма.
Нито при монархията.
Нито при правешкия социализъм.
Нито сега при мутрокапитализма.
С частната охрана обаче дано само не стигнем до ливанизация.
Не ми се ще и да си помисля, каква охрана биха си наели кметовете от ДПС или ДОСТ...

И криминализираните кметове във феодалните си владения.
Сигурно и това ще мине и това ще изтърпим, както търпим всичко. Понякога ми причернява и си мисля, че народ, който всичко търпи, всичко си заслужава. Все повече се убеждавам, че огромното болшинство от българите не са против зверската експлоатация и бедност, против кражбите и корупцията, против колективното умиране на нацията - не , не са против, а искат да са от "правилната страна" и да се възползуват от това.
19 Януари 2018 16:10
Мегадалавера. Но, нищо ново, нарича се "спираловидно развитие на обществото". Която фирма даде най- много на кмета под масата, тя ще е. Следва Маркс, Ленин и т.н.
19 Януари 2018 16:32
Да, път към мутро-феодализма.
19 Януари 2018 17:52
Раздайте оръжие! По-евтино ще е.
19 Януари 2018 18:33
Меверето му си му остава частна/лична бухалка.Баба Пена има право да си наеме бодигард по Стамбулската пачавра...
19 Януари 2018 18:36
В историята тези прехвърляния от възловите Държавни отрасли към частното, а в последствие и поемане от частници на сигурността на Обществото се описва като отслабване на централната власт, водещо, след няколко поколения до отслабване на Държавата със всички последствия, в т.ч. и загуба на Държавност.

1 стъпка бе завземане на възловите стопански отрасли от частни кланове
2 стъпка -- завземане от частниците правата на Обществото и Държавата му да налага сила срещу обществените вредители:
подстъпка 2.1 -- частни съдебни изпълнители
подстъпка 2.2. -- частни охранители -- не на отделни частни обекти, а на цели градове. *
Тези частни структури ще са постепенно превзети и свързани с хората които държат световните пари -- Печатарите от Фед и подобслужващите ги свръхбогати частни кланове
Заедно с тези стъпки , за намаляне съпротивителните сили на Обществата и Държавите им, върви процес на пълно опростачване на населението -- с пошло и невежествено образование** и схващания за историческите събитията. Оомагьосаното от чужди гнили внушения, с опростачен ум население, общество, е беззащитно -- с него ще се прави това, което и когато си поискат. Опростаченото и омагьосано, не на себе си общество е обречено на гибел.
В обществата върви измамата наречена "свободно общество -- не дело подтикване на обществото към самоубийствени постъпки в областта на правото, образованието, нравите и др. съставни на Обществената държава
В обществото върви медийна и културна пропаганда по възхвала и величаене на джейове, гейове, многополови същества -- с годините все по трудно ще се различава мъжкото от женското, а мъжкото и женското начало са основа на съзиданието.
По медиите са налагат мнения на гнилата интелигенция, и разни НПОшки *** с цел налагане гнилата ценностна система на отделни същества върху Обществата
Не само в обществените области, ами и в науката върви процес на налагане на установеностите (естаблишмнента) които са удобни за глобалните частни кланове и бетониране на властващото им положение над Обществата и Държавите им .

Пироните забивани в ковчега на Държавността влизат все по надълбоко и надълбоко пред спящите с отворени очи , омаяни, омагьосани и зомбирани общества невиждащи и невдяващи какво се случва в действителност...

О, Народни Будители, да не сте се предали пред гнилата интелигенция, чужди НПОшки и медиите им ? Борете се за Народа си !! Утвърждавайте и величайте нашите истинни родни ценности. И разобличавайте фалшивите чужди ценности. Будители, бдете над Народа си.
Народни Будители -- С вами Бог
И Бог да пази Народа ни и Държавата му.


-------------------------------
* В световен план се налагат и частни армии. По някои данни в света съществуват около 3000 частни армии
** "Образование", в което липсва изцяло здравата възпитателна съставна, а вместо възпитание се налагат чужди на народите кабинетно съчинени ценности от зловещи същества.
*** Най зловещата НПО са соросоидните образувания -- също рак в снагата на Обществото и Държавата му.
Соросоидите са върха на копието на средствата с които се развалят обществата и държавите им.
19 Януари 2018 18:56
Защо не поканим европейски специалисти, който да помогнат за преустройството на МВР като структура и подготовка на полицаите?...
Ми щот' не са питали г-син Доган. И що да го питат, като знаят, че ще каже йок.
19 Януари 2018 19:02
в която въпреки всичките й косури
Би ли изброил три, ама жизненоважни кУсура, плс ! А Галеви- почетни консултанти, щото те, както са ми разказвали, са го били постигнали това на 100%.
20 Януари 2018 08:06
По времето на Т.Живков с по-малко милиционери отколкото са сегашните полицаи и без над 100 000 частни охранители имаше по-малка престъпност


Но имаше много страх и много бой! Аз не искам това време да се върне!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД