:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,270,598
Активни 94
Страници 16,382
За един ден 1,302,066

Румен Радев: България е в критичен момент от своето развитие

Убива се свободната воля на депутатите, под въпрос е свободата на словото, демографските показатели са катастрофални, обяви той
 
Мандатът ми започна със сформиране на служебно правителство. Кабинетът на проф. Герджиков изпълни изрядно своите задължения и проведе парламентарни избори. За първата година от мандата обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложих вето. Упражних това си правомощие, воден от позицията, че те ощетяват българските граждани. Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън. Тя трябва да създава приятели, а не врагове. Това заяви президентът Румен Радев на пресконференция по повод на една година от встъпването им в длъжност, предаде БГНЕС.

Проведох срещи с почти всички държавни и правителствени ръководители на Балканите, положих началото на модернизацията на отношенията с Русия. Вярвам, че 2018, в която отбелязваме 140 г. от Освобождението е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварихме. Под моя егида се проведоха бизнес форуми в Берлин, Букурещ и Варшава. Отношенията ни с Азербайджан показаха, че когато президентската институция и правителството действат в синхрон, положителното е налице. Особено важен момент от пътуванията ми са срещите с българските общности зад граница, добави Радев.

Посветих немалка част от работата си на сектор сигурност, който е в критично състояние. На КСНС се постигна важен консенсус около интегрираното развитие на сектора, ускоряване на модернизацията, по-добри условия за личния състав. Тенденциозно сформираната комисия за нов изтребител блокира цялостния процес на модернизация на въоръжените сили. МО беше принудено да налива ресурси в техника, която няма отбранителни способности. Така положението е още по-тежко нито нова, нито стара ремонтирана техника. Проблемите на личен състав остават нерешени. Постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите се разминава с очакваното. Не можах да убедя управляващите в необходимостта от увеличаване на разходите за отбраната.

Отстоявах суверенитета и независимостта на България, които не са даденост, а постоянно усилие. Интензивната работа с МВР, прокуратурата, спомогна за неутрализиране на външно вмешателство в изборния процес. Бе наложена принудителна административна мярка на петима чужди граждани, бе прекратено заплащането на мюсюлманските духовни лица отвън. Наложих вето върху целия антикорупционен закон с ясното съзнание за неговата неефективност. Борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите занапред, видно е. България е в критичен момент от своето развитие, председателството на Съвета на ЕС започна амбициозно. Макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият, че нивото на чуждестранните инвестиции е крайно ниско. Демографските показатели са катастрофални. НС се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството, подчерта Радев.

Убива се свободната воля на депутатите, доверието в НС е критично ниско, споделям го с много болка и тревога. Корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество.

Под въпрос е едно фундаментално демократично право – свободата на словото. Българското общество трябва да се пребори за това свещено право и то зависи от морала и волята на всеки журналист. Трябва да отстояваме демократичните си права, добави президентът. Моята дейност като президент ще бъде посветена на съхраняване на демократичните права на българите, на гарантиране на националния суверенитет и сигурност, на налагането на върховенството на закона.

Ще настояваме за прозрачност, ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото, ще работя за реформата в правосъдната система и антикорупционното законодателство. Въвеждането на електронното управление не може да се отлага повече. Децентрализацията на общините е задължителна стъпка. Необходими са неотложни мерки в сферата на образованието, добави още Радев.


Няма война между институции, има определени ценностни разминавания", каза президентът Румен Радев. "Не приемам български премиер и германски канцлер да оповестяват покана към чужд държавен глава да посети България, а аз да го научавам от медиите. Това е обида към Конституцията", категоричен е президентът Радев, имайки предвид поканата към турския президент Реджеп Ердоган да посети България в рамките на затоплянето на отношенията между ЕС и Турция, която беше оповестена в събота по време на пресконференцията на Борисов и Меркел.

"Обстановката налага България да води диалог с гтолемите съседи на ЕС, такъв съсед е Турция. Но тя е много важен съсед на България. Ние сме партньори и съюзници, но нашите отношения трябва да почиват на ясни принципи на взаимно уважение и ненамеса. Турция се намеси в нашия политически процес, тя се меси и в мюсюлманското изповедание. Трябва да сме честни в отношенията с Турция, за да има ефект. Трябва ясно да поставим откритите теми. Надявам се премиерът Борисов да ги постави", каза Радев.

Той коментира и НСО, като каза, че началникът на НСО не е подавал рапорт за напускане. Става въпрос, когато имаме проблеми със законите, мандатът на предишния президент бе белязан с голям срив в авторитета на институциите, което загуби контрол над ДАР и над НСО, добави президентът Румен Радев. ДАР от служба пряко подчинена на президента стана служба пряко подчинена на МС. НСО от служба пряко подчинена на президента, стана служба към президента, който осъществява по закон нейното общо ръководство и контрол с 3 правомощия. Реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия. Началникът на НСО по закон няма пряк началник в момента, подчерта президентът.

В годините прогресивно от президентската институция се отнемат правомощия. Президентът по силата на сегашните закони има квоти в комисията за незаконно придобито имущество и в комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Къде отиват хората на президента, просто се изпаряват. Това, което става, не е добре за българската демокрация, трябва да се основава на баланса на властите. Когато този баланс межди институциите се наруши в полза на една, когато имаме прекомерна концентрация на власт в правителството и формална, и неформална, резултатите са налице, каза още Радев.

За Истанбулската конвенция, президентът каза че не е моментът да я ратифицираме. Има много по-важни теми - корупция, престъпност и демографска катастрофа. Ние изчезваме като нация. Тази конвенция не трябва да се използва като параван, за да отвличаме вниманието на хората. Приемането на конвенцията без работещи закони няма да свърши работа, подчерта Радев. "Вярвам в разума на българския парламент и депутатите ще изразят своята воля като граждани и родители. Нека да изчакаме какво ще се произнесе българският парламент. Не трябва да избързваме и да поемаме ангажименти от чужбина, че ще ратифицираме тази конвенция ", каза Радев, отговаряйки на въпрос дали ще наложи вето, ако Истанбулската конвенция бъде гласувана от НС.
БГНЕС припомня

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотовa дават пресконференция на 24 януари по повод една година от встъпването им в длъжност. Държавният глава отчита дейността си за времето от полагането на клетва в Народното събрание на 19 януари миналата година до ден днешен.

Като президент Румен Радев проведе три заседания на Консултативния съвет по национална сигурност. Първото – на 30 май 2017 г. обсъди актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на Република България в контекста на динамичните промени и негативни процеси, протичащи в средата на сигурност.

На 17 октомври 2017 г. КСНС обсъди необходимите законодателни мерки за противодействие на корупцията. Изразено бе становище, че корупцията е съществена заплаха за националната сигурност, която руши правовата държава, подкопава доверието на гражданите в демократичните ценности и възпрепятства развитието на икономиката и повишаване благосъстоянието на гражданите на Република България и че тя е особено опасна сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, тъй като тя е основен фактор за формиране на корупционната среда и възпрепятства ефективното прилагане на антикорупционните политики и мерки. Третият КСНС – на 9 януари тази година, обсъди темата за ролята и ангажиментите на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Президентът Румен Радев използва пет пъти правомощията си да наложи вето върху приети закони. Последното му вето бе върху антикорупционния закон. Съветът на президентите е нова инициатива на президентската институция. На нея държавният глава кани своите предшественици на ежегодна среща, за да бъдат дискутирани приоритетни въпроси и теми. Съветът на президентите се провежда всяка година през януари, когато българският държавен глава встъпва в длъжност. Целта на инициативата е да създаде нова традиция на приемственост в президентската институция, търсене на конструктивен диалог и обмяна на идеи.

Благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа“ в подкрепа на спасения детски живот продължава. Над 2 милиона лева достигна набраната сума за петнадесетото издание на кампанията след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър „Иван Вазов“ под патронажа на президента Румен Радев.
120
4572
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
120
 Видими 
24 Януари 2018 08:43
Очаквахме повече от Радев в дейността му като президент.
24 Януари 2018 08:55
Очаквахме повече от Радев в дейността му като президент.

Поименно, колега, поименно! По кои теми, какви действия, в рамките на кои му правомощия?
Президент Радев,
24 Януари 2018 08:56
От мен реалистично.
Президент Радев - бива...
24 Януари 2018 08:59
от тапетният лъжец некое друго скудоумно коментарче подсолено със слюноизлияния за рушняците
24 Януари 2018 09:00
Неграмотнико, запомни, че се пише "руснаци". Дължиш им известно уважение, понеже са ни освободили и са помогнали за създаването на новата ни държава. Тъй че недей да им се лензиш с емотикони.
24 Януари 2018 09:14
Mea culpa .
Ама да питам тихичко - тази сутрин с въглени в задника ли се събуди ...
24 Януари 2018 09:17
Виж какво, драги приятелю.
Казах в съкратена форма, че от противник на президента Радев съм преминал към фазата на приемане.
Въглените в задника очевидно измъчват теб. А защо намеси руснаците, това за мен е просто необяснимо. Пардон, по твоя правопис са рушняци.
24 Януари 2018 09:19
Твърде безличен се оказа.
Изявите на жена му са по-запомнящи се.
24 Януари 2018 09:21
Твърде безличен се оказа.
Изявите на жена му са по-запомнящи се.

Кой от каквото се интересува или услужливо и избирателно му въвира пресата, него видял
24 Януари 2018 09:24
Виж какво, драги приятелю.


ще се обръщаш към дружките ти в местната кръчма. Не е нужно да си меродия на всека манджа гледай си канчето и се въздържай от критикарство - "не съди за да не съдят"
24 Януари 2018 09:26
Добре де, неприятелю.
Кажи сега нещо за рушняците.
24 Януари 2018 09:26
Очаквахме повече от Радев в дейността му като президент.
Присъединявам се. Въпреки че това което очакваше ти от Радев, в повечето случаи бе противоположно на това, което аз очаквах.
24 Януари 2018 09:28
Добре де, неприятелю.Кажи сега нещо за рушняците.
Боя се, че не си го разбрал, Сократе-май. Стимпи май имаше предвид Плевнелиев.
24 Януари 2018 09:34
А-а, благодаря.
Повтарям, консервативен съм, бях против Радев, в момента смятам, че се справя.
Всеки има право на по-положителни или по-отрицателни възгледи.
24 Януари 2018 09:38
Очакванията наистина бяха повече...
24 Януари 2018 09:43
едно кафенце или две сутрин много помага да се гасят въглените ...
24 Януари 2018 09:44
На онова място?

Благодаря, аз го пия отпред. В момента.
24 Януари 2018 09:47

Сократ-май
24 Яну 2018 09:34

Повтарям, консервативен съм, бях против Радев, в момента смятам, че...
Да попитам плахо. Горното означава ли: "Повтарям, консервативен съм, бях за Цачева, в момента..."?
24 Януари 2018 09:48
Това, което реално Радев прави е, че се опитва да оставя добро впечатление.
Летец е отвсякъде, не може да му се отрече.
24 Януари 2018 09:54
Радев е достоен мъж и президент...
Простотиите с жена му - любими на партнерите - подмина с гордо безразличие...
За което още веднъж
24 Януари 2018 09:54
Радев засега се справя, толкоз.
24 Януари 2018 09:56
Не, Бачо Кольо, никога не съм бил за Цачева.
Не видях моя кандидат.
24 Януари 2018 10:07
Аз пък да ви запитам : "Какво повече сте очаквали от него , след като всяко негово вето бе отхвърляно , а едно бе прокарано само благодарение на Борисов ?? Да разтури Парламента и да състави служебно правителство ???
С такива боклуци в Парламента , при парламентарна република нищо или почти нищо не може да направи !!!
24 Януари 2018 10:41
Чоки, така е - не може. Но ТРЯБВА!
Аз също не видях мой избраник. Обаче, изобщо не помислих за Цацка. И ЗАСЕГА съм с добра оценка. за Радев. Но има и много добра, има и отлична. Все още. е далеч от тях...;
24 Януари 2018 10:55
Радев
Сравнението с Росенчо е потресно!
24 Януари 2018 10:56
Радев здраво начуква канчета.
"Не може от средата на Европа да се дават декларации за приемане на Истанбулската конвенция, преди да се проведе обществен дебат в България"
"Не може да научавам от медиите за покана на президент на чужда държава"

Пак ще Му се вдигне кръвното.
24 Януари 2018 11:01
Твърде безличен се оказа.
Но за сметка на това предишното е много лично.
Па и алтернативата лицето на маман беше и все още е впечатляваща.
24 Януари 2018 11:03
Президентът Радев за времето, в което е на този пост нито веднъж не е опетнил институцията или страната ни, за разлика от предшественика си. Запомних го с добре подбрани и умерени изказвания, с желанието за търсене на консенсус и с това, че не е превишавал правомощията си. На фона на мафията в парламента изпъква като нормален и достоен човек.
24 Януари 2018 11:04
За пръв път имаме истински мъж за държавен глава. Браво на Румен Радев!
24 Януари 2018 11:06
Румен Радев: България е в критичен момент от своето развитие


Няма как да е иначе, когато материалът, населяващ България, избира три пъти по ред една изключително проста и крадлива МУТРА за МП.
Материалът очевидно не желае да има бъдеще - избирайки крадливото Баце да те управлява е най-сигурното средство да се самолишиш от бъдеще.
Странен (и мъчителен) начин да се затриеш наистина, но пък много ефективен.


24 Януари 2018 11:07
НС се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството, подчерта Радев.

Явлението се наблюдава още от 2009 г. Изразявам резерви единственото по дадената от Радев оценка, свързана с дейността на служебния кабинет на Герджиков, която той оценява като изрядна. За останалото
24 Януари 2018 11:11
служебния кабинет на Герджиков

Герджиков поне в едно нещо се проявява като леке, приоритетно защитава всички бивши, настоящи и бъдещи управленци.
24 Януари 2018 11:18
Преди избирането му изглеждаше, че Радев ще има смелостта и акъла да разчупи калъпа и да се превърне в силно вокален и добре подплатен противовес на герберастката мафия-държава. На фона на тези очаквания ми стои канцеларски-еднообразен. Но пък след чехлюто е като колос след плужек
24 Януари 2018 11:20
Преди избирането му изглеждаше, че Радев ще има смелостта и акъла да разчупи калъпа и да се превърне в силно вокален и добре подплатен противовес на герберастката мафия-държава.

Прекомерни очаквания.
Все пак трябва да имаме предвид, че човекът не е професионален политик и трябваше да се учи в движение. Още се учи.
А и правомощията на българския президент са силно ограничени.
24 Януари 2018 11:21
Твърде безличен се оказа

Е, вярно, че не е подарявал яйца върху офис стол на папата. Но на фона на предишния всеки би изглеждал недостатъчно личен.
24 Януари 2018 11:23
А на мен най ми хареса това.
Истанбулската конвенция взривява обществото, посочи още президентът. И призова парламентът да прояви разум, да се проведе обществена дискусия по темата.
Не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция, смята Румен Радев. Той призова правителството и парламентът да си запретнат ръкавите и да си напишат домашното по друга тема, като демографската криза. Изчезваме като нация, би камбаната Радев.
Запитан ще наложи ли вето, ако конвенцията бъде ратифицирана, държавният глава каза: "Вярвам в разума на българския парламент!"
24 Януари 2018 11:24

Радев

Очакванията в някои среди, че президентът може да бъде център нападател в борбата срещу парламентарното мнозинство и правителството са също толкова основателни и оправдани, колкото очакванията в с. Славяново, че президентът ще им уреди асфалтиране и нощно осветление.
Той е президент на (цялата) държава, а не премиер на правителство в сянка.

Сгугню

Очаквахме повече от Радев в дейността му като президент.

Сгуги,
не знам кои сте тия вие, които очаквахТЕ, но очакванията ви за поне една процедура по импийчмънт годишно, купища издънки, нескрита партийна пристрастност, демонстративна жожефилия и прочие клишета от последните 15 месеца, засега очевидно не се сбъдват.

Разбирам, но не съчувствам.
24 Януари 2018 11:25
Не можах да убедя управляващите в необходимостта от увеличаване на разходите за отбраната.


Далеч по-лошо е, че не успя да ги убедиш да се утроят разходите за образование.
Засега никой не е пожелал да ни напада, затова пък държавата се разпада.
Заради натрупана критична маса от простотия...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/15/kak-svihme-sarmite-na-voennia-budjet/

24 Януари 2018 11:26
Запитан ще наложи ли вето, ако конвенцията бъде ратифицирана, държавният глава каза: "Вярвам в разума на българския парламент!"

Бързам да се коригирам за казаното току-що.
Учи се в движение, но бързо се учи.
24 Януари 2018 11:27
Макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият, че нивото на чуждестранните инвестиции е крайно ниско.
А какво е било нивото на тия директни "чуждестранни инвестиции" през 70-те и 80-те години, и само на тях ли е разчитала тогавашната държава?
24 Януари 2018 11:27
Румба, ни тъ знам де си блял, ама България беше в критичен момент от своето развитие през 1997 и 2001. Проспа и двете възможности за развитие в правилна посока. Сега вече е късно, много късно.
24 Януари 2018 11:27
Относно Герджиков - това е мое разочарование от Радев, но както известно, ако бръкнеш в торба със змии все змия ще извадиш. Иначе - браво на Радев, че поне казва истини. Например, демографската катастрофа съзнателно се замита под килима - докато пропаднем оконателно като народ.
Ако българинът/ката не разбере това напразно са му мераците за суджуци и лъскави коли. Просто след нас няма да има българска държава.

24 Януари 2018 11:27
Сократ-май 24 Януари 2018 09:00
Неграмотнико, запомни, че се пише "руснаци". Дължиш им известно уважение, понеже са ни освободили и са помогнали за създаването на новата ни държава. Тъй че недей да им се лензиш с емотикони.

Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези"нови, по-нови красоти".

Доналд Туск, Председател на Европейския съвет[

„Русинът обитава огромно земно пространство, което той не успява да насели и да овладее – то доминира над него. Оттук идва първото чувство на подчиненост. Един огромен труп, който търси за своята неограниченост (пространственост) една глава... И ако тази глава е в Кремъл, той я приема за своя, каквато и да е тя.”

„Русинът няма глава и винаги намира такава, задължително чужда, на която той е подчинен и покорен, а не свободен, разумен и целесъобразен с нея. И естествено, най-много се хвали с нея, не познава и не признава друга, боготвори я и задължава всички хора към това.”

„Русинът е дълбоко и абсолютно невярващ... Той убива, плаче, моли се и краде едновременно само за да не пропусне едно от тези неща, за да не изглежда недостатъчен, непълен човек. Порочен и невярващ, той е в пълна малоценност, която именно иска да прикрие с дързост, лъжа, сълзи и накрая самоубийство.”

„Русинът има единствената потребност – да се похвали с нещо – каквото и да е – царизъм, болшевизъм, деизъм, атеизъм, анархизъм или нихилизъм, стига те да са „най-“ и да заплашват света, което отговаря тъкмо на страха му от света.”

„Православна“ Русия води единадесет „освободителни“ войни, за да завоюва Полша, България и Турция, и като не успя – това правоверно православие бе заменено за 24 часа с болшевизъм, с атеистично православие, което започна нови „освободителни“ войни срещу България, Полша, Турция… и целия свят. Христос бе заменен със Сталин (досега успешно!).”

„Кой народ се е хвалил така нахално с едно православие, взето назаем, с една азбука, подарена му от българите, със социалистически атеизъм, взет от немския евреин Маркс, с поети от Абисиния и Шотландия, с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза?”

„Ради Христа“ – казва вярващият русин, прекръства се, убива с нож заспалия си приятел, взема му часовника и заминава. Продава часовника, напива се и плаче неудържимо за приятеля си, за да се похвали с него, със сълзите си, с „голямата“ си съвест, да се похвали, и то пред целия свят, със своята мерзост, с безкрайната си богата „душевна“ амплитуда. Това е огромното туловище на руския ихтиозавър с мъничка глава – ехидна и зла.”

„Горкият русин, той няма друго съзнание, освен на обиран и обирач. Между тези две фази стои неизбежното напиване – бързо, стихийно „до чертого“. Тогава той заплашва, хвали се и безутешно плаче.”

Илия Бешков, "Черната тетрадка", септември 1950 г.
http://www.ploshtadslaveikov.com/iliya-beshkov-nyama-po-zloveshto-ot-tova-da-chuete-ot-ustata-na-komunist-dumata-mir/
24 Януари 2018 11:30

Аре, дойде Ржевски и разговорът приключи.
24 Януари 2018 11:31
Хулиган, като се има предвид за какви учебници по българска история ще отиват парите..., както и за непрекъснато саниране, ремонтиране и доремонтиране на вече ремонтираното, че и за нови сгради за "иновативни" училища, при положение че наличните се изпразват и т.н... вече не съм сигурна дали трябва да е по-голям бюджетът за образование. А като си помисля, че тепърва ще идват и учебниците по "гражданско" образование за 11 и 12 клас (келбелчева ще ви се види гълъбица бяла...). Парите все по-малко ще отиват за Образование per se. Абе...
24 Януари 2018 11:31
Моите очаквания спрямо Радев напълно се оправдаха.
Те бяха да нормализира до известна степен институцията след шантавата кукла на конци, която заемаше президентския пост преди него.
Направи го.
Нищо повече не съм очаквал.
Всеки, който е очаквал и очаква повече, следва да коригира очакванията си, ако вече не го е направил....
Радев не може и не иска да бъде президент, който задава на политиците и целия елит дневния ред, който реално вълнува обществото.
И няма да го направи.
Просто няма да дразни/поляризира с дивотии като тези, в речта си за 3 март да не използва нито една дума с корен "рус", примерно.
Много, малко - толкоз. Повече не се очаква.

P.S. Забравих - няма да му се преплитат краката като на пияна гарга като се опита да направи кръгом и няма да се завтича на улицата да посреща и прегръща помощника на помощника на държавния секретар на САЩ, разбутвайки охраната. Все е нещо.
24 Януари 2018 11:33
Агаси,
Нямам желание да споря по въпроса, а и не е такава темата.
Роден съм на 20 километра под връх Шипка, от дете редовно съм посещавал празниците на този връх и това вероятно е повлияло на убежденията ми. А дали са правилни или не - едва ли някой ще може да ми ги промени.
24 Януари 2018 11:37
НС се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството, подчерта Радев.
24 Януари 2018 11:38
И от мен
24 Януари 2018 11:40
Аз пък гласувах за Радев и мисля, че не сбърках. Президенте
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД