:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 315
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Зелените в ЕП питат Борисов кой е собственик на "Юлен"

Нено Димов увърта за климатичните промени пред комисията по околна среда в ЕП
снимка: Юлиян Савчев
Бурканче чист въздух от Пирин занесоха в Министерския съвет представители на коалицията "За да остане природа в България". Днес протестите в защита на планината продължават в София и други градове.
Кой се крие зад инвестиционния проект в Банско, запитала днес съпредседателката на Групата на зелените в Европарламента Ска Келер, цитирана от брюкселския сайт Bulgarianpresidency.eu. Тя представила доклад от 66 страници за корупцията в България и за свързаното с нея погазване на свободата на словото.

Новият антикорупционен закон в България ще преследва "корупционно поведение", без да е ясно каква е неговата дефиниция. "Така че той може да бъде използван за затваряне на устата или сплашване на опоненти и медии", казала тя.

За инвестиционния проект в Пирин тя изразила голям скептицизъм въпреки уверенията на премиера Бойко Борисов, че там ще се прави само втори лифт и няма да се сложи нито една керемида. "Много неясно е кой е собственик на тази компания за развитие на ски туризма. Изглежда е някой от Кипър, безработен, който не е публична фигура. Неяснотата кой е собственик и какво притежава, както и кой стои зад него, води към корупция", казва Ска Келер. (Още по темата - на страница "Наблюдател".)

Трудни часове изкара и екоминистърът Нено Димов в комисията по околна среда на Европейския парламент, където представи приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Депутатите го разходиха из редица теми, по които министърът демонстрира противоречиви позиции. На въпросите защо не вярва в климатичните промени, екоминистърът опита да се измъкне с тезата, че за глобалното затопляне има политически консенсус, а себе си причисли към науката, която винаги е търсеща и невярваща. Не беше силно и оправданието му как едновременно защитава чистотата на въздуха и удължаването живота на ТЕЦ-овете на въглища - тук министърът пак избегна ясен отговор, а заяви, че оспорва регламента с новите изисквания, защото имало процедурни нарушения при приемането му. На тревогите на евродепутатите за бъдещето на Пирин министърът излезе с известните тези, че строителство ще има само в 2% от парка, макар че именно той внесе в правителството изменения, които позволяват застрояване в други 45% от територията му. За тях в момента той твърди, че били само за водохващане за питейни нужди (това е вярно само донякъде, тъй като в прилежащата таблица към същата зона се разрешава строителство без уточнения какво).
10
1570
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
25 Януари 2018 00:50
как едновременно защитава чистотата на въздуха и удължаването живота на ТЕЦ-овете на въглища - тук министърът пак избегна ясен отговор
ами, да ви дам аз ясен отговор, бива ли?
с електричество се отопляват около четвърт домакинства в страната. затварянето на тецовете неминуемо, повтарям - неминуемо ще доведе до увеличаване на цената на електрчеството. може с увереност да се предположи, че някаква част от хората ще останат на електричество - от тези, които са заможни. но останалите ще преминат на друг вид отопление. и почти всички ще използват енергия, която е по-замърсяваща от електричеството - дървесина, въглища, предполагам - дори пелети (не ми се смята посред нощ). от което въздухът в градовете ще стане по-мръсен.
тецовете нямат сериозно отношение към замърсяването с прахови частици. пример: през миналата година и стара загора, и гълъбово, които са най-близо до големите маришки централи, нямат проблеми с този замърсител.
това е.
p.s. добре е, преди да се пише - да се чете. ако е трудно за разбиране - да се пита.
25 Януари 2018 05:38
Ровере,

Това за ТЕЦовете и за ел.духалките в домакинствата го преведи на английски и го прати на дъСКАта КЕЛЕР!

Но числото домакинства, които ще ОСТАНАТ на отопление с електричество след като Брюксел затвори нашенските ТЕЦ, може даже да се увеличи ако вместо на американските тецове, на фотоволтаични латифундии и ветропаркове, ВИСОКАТА цена (вж. картинките във вчерашния 24 часа) ЗАПОЧНЕ да се плаща на ОТДЕЛНОТО домакинство, което на покрива на панелката или в двора си на село нареди панели и ветроперки! А най-добре не на отделното домакинството, а обединилите се в Т.К.С.С. домакинства! Териториални (на целия покрив на панелата, или на общинската мера) Кооперативни СОЛАРНИ Стопанства! Или Т.К.В.С.-та, където В е за Ветрови!
25 Януари 2018 09:38
плесник, извинявайте, но това, което сте написал, са бълнувания. ни повече, ни по-малко. територията е на това дередже именно заради неадекватни хора с неадекватни идеи. перки, соларки... погледнете каква е цената на дребно на напредналите в перките и соларките държави. после ходете да кажете на стрина пена, че ще трябва да я плаща заради идеите ви.
25 Януари 2018 09:47
Да питат, да питат и другите. Корни, Доган, Валери, Слави (новата звезда)...всичките да ги питат. Всички знаят и всички си траят, но цирка с конвенцията е актуалното и удобното шоу за електората.
25 Януари 2018 10:06
Надявам се Ровъра да не е от тези, които с пяна на устата обясняваха колко много ток произвеждаме и по тази причина АЕЦ Белене е абсолютно излишна. А това за чистия въздух край ТЕЦовете просто не подлежи на коментар.
25 Януари 2018 10:47
по мое време енджелерите четяха. форумът има архив, може да се види какво мисли rover и за аец, и за тецовете. това, което се опитвам да кажа в коментара си е, че затварянето на тецовете ще влоши качеството на въздуха. ни повече, ни по-малко.
що се отнася до замърсяването в споменатите градове, коментарът ви е по-скоро на чуФстФителна нпо-шка, отколкото на инженер (има данни от измервания). но вие сте в правото си да се величаете както искате.
25 Януари 2018 11:06
rover
25 Яну 2018 00:50
25 Януари 2018 11:09
"Зелените в ЕП питат Борисов кой е собственик на "Юлен"
Е, и какво им е отговорил Той?
25 Януари 2018 12:33
Shintoabe25 Януари 2018 11:09
"Зелените в ЕП питат Борисов кой е собственик на "Юлен"
Е, и какво им е отговорил Той?

Близо година преди този пореден скандал, в някои медии се появиха документи, които посочваха, че в Лихтенщайн прокуратурата разследва произхода на милиони, които се оказали в сметките на премиера Бойко Борисов, почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Пак нула реакция и от Борисов и от прокуратурата.
25 Януари 2018 12:36
Зелените в ЕП питат Борисов кой е собственик на "Юлен"


е как кой - георгиус георгиу

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД