:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 36
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Китайски експеримент предвижда тотален контрол над хората

Пекин дори възнамерява да следи кой не посещава редовно родителите си, като в същото време налага нова програма за лов на чужди шпиони
СНИМКА: www.dw.de
Китайските власти иска да знаят всичко за гражданите си.
Китай възнамерява да подложи гражданите си на тотален контрол. Да наказва лошите и да поощрява добрите. Един от начините е наръчник с въпроси като "Добър човек ли сте?" Пекин смята да помага на гражданите си, които не могат да отговорят утвърдително на този въпрос. Правителството планира да въведе обхватна система за социална оценка, която да съдържа не само оценка на финансовото състояние на даден човек, но и на социалното му поведение. Онези, които например не посещават редовно възрастните си родители, ще получават черни точки. Също както и хората, които пресичат улиците на червено или изхвърлят битовите си отпадъци на непозволени места. Централнокитайският град Джънджоу пък още отсега е предприел нещо срещу онези китайци, които не спазват съдебни разпоредби: при всяко вдигане на телефонната слушалка специално съобщение им напомня за техните пропуски.

Това са само някои от над 40-те различни експеримента, провеждани в момента на общинско равнище, с които правителството иска да установи как най-добре да реализира предвидената система за социален скоринг. Впрочем, всички, които пътуват по автомагистралите на Китай, отдавна вече не се учудват, че камерите за видеонаблюдение са навсякъде. За целите на държавната система за социален скоринг ще се използват както наличните данни от службите за гражданско състояние или училищните власти, така и различни видове оценки от всевъзможни компютърни приложения. Роля ще играе и поведението на потребителите в интернет. Системата ще включва освен това автоматично генерирани данни от камерите за видеонаблюдение на обществени места, които имат и функции за разпознаване на лица.

"Става дума за многообхватен проект, който се разпростира над почти всички сфери от ежедневието", се казва в анализ на Берлинския институт за китайски изследвания Меrics от декември 2017 г., съобщи "Дойче веле". В анализа се казва, че срещу заплануваната система няма почти никакви критики. "Никой не поставя под въпрос ползата от подобна система като цяло", пише там. Вместо това се обсъждали единствено някои технологични трудности, свързани с обединяването на всички данни в обща мрежа, както и опасността от евентуалното им попадане в ръцете на частни фирми. "Макар темата да е представена в китайските медии, сред обществото все още не се води истинска дискусия по този въпрос", казва синологът Бьорн Алперман от университета във Вюрцбург и добавя: "Повечето хора вярват, че всичко това изобщо не ги засяга".



Китай иска да знае всичко за гражданите си



Основни елемент в бъдещата система са наказанието и поощрението. Онези, които не се държат добре, ще бъдат наказвани. Образцовите граждани пък ще бъдат поощрявани. Хора, на които не може да се гласува доверие, още отсега нямат право да купуват билети за самолетни полети или за високоскоростни влакове, нито пък могат да изпращат децата си в частно училище. Възможностите на подобни системи си проличаха, когато през 2016 година частната система за кредитен скоринг Sesam Credit, дъщерно предприятие на концерна Alibaba Group, блокира близо 7.3 млн. резервации за самолетни полети на хора с отрицателен скоринг. Експериментира се и с даването на данъчни предимства на образцови граждани или с отпускането на опростени митнически процедури за предприемачи, заслужили доверие. Публикуването на данните е не само желано, но и се посреща от държавна страна с истински възторг, твърдят експертите на Меrics. "Публичното опозоряване на хора чрез публикуването на техни имена, снимки, номера на лични паспорти, а в някои случаи дори и на техните адреси, е основна съставна част на системата", казват експертите. Държавните служби дори твърдят, че тяхната система ще помага и на потенциалните кандидати за женитба. Един поглед върху данните бил достатъчен, за да стане ясно дали бъдещият партньор заслужава да му се има доверие.

Засега експериментите ще продължат до 2020 г. Но вероятно след това ще бъдат изпробвани и нови методи. "Проблем е, че изобщо не се знае по какъв алгоритъм и по какви критерии ще се съставят оценките. Цялата система е абсолютно непрозрачна", твърди Алперман. Експертът обаче предполага, че прилагането й в цялата страна вероятно ще отнеме много години, тъй като за целта са нужни огромни инвестиции. Но стигне ли се дотам,



не е изключено системата да се превърне в експортен хит,



ако например китайското правителство продаде технологията, стояща в основата на проекта, на някой друг авторитарен режим. Президентът Си Цзинпин във всеки случай не пропуска възможност да обяви китайския модел като алтернатива за бъдещето.

В същото време в Китай шпионажът е на път да се превърне в народен спорт. Според информации на Си Ен Ен, германските вестници "Ханделсблат" и "Зюддойче цайтунг" властите в столицата Пекин са призовали населението да се включи активно в разкриването на чуждестранните агенти. Обикновено се твърди, че това са добре изглеждащи чужденци, които обаче могат да се окажат задгранични шпиони. За всеки разкрит таен агент се предвижда възнаграждение, което може да достигне половин милион юана, тоест - около 68 хиляди евро. Отварянето на Китай към света през последните десетилетия е привлякло вниманието както на чуждите тайни служби, така и на други "вражески сили" - затова е необходима повече бдителност у населението, аргументират се властите. Според тях тези чужди сили се опитвали да внедряват свои хора в политиката, да подкопават единството на китайското общество, да крадат тайни и да извършват саботажи. "Затова, с помощта на народните маси, ние трябва да издигнем стена от стомана срещу тези попълзновения", пише пекински вестник.



Червенокосите са най-опасни



При задграничните си посещения първият партиен и държавен ръководител Си Цзинпин се опитва да представи Китай като отворена към света държава. Но истината е, че с идването му на власт в страната бяха прокарани определени мерки, които подхранват параноята сред населението. Значително бяха увеличени правомощията на силите за сигурност, приеха се нови закони за защита на националната сигурност, за борба срещу тероризма и кибератаките, затегнат беше контролът над чуждите неправителствени организации. Паралелно с това в китайските училища и университети редовно се провеждат кампании срещу проникването на "западните ценности". В Пекин бяха разлепени постери, които предупреждават младите китайски момичета и жени да не се влюбват в "красиви, романтични и талантливи чужденци", защото те могат да се окажат шпиони, тръгнали на лов за държавни тайни. В тазгодишната кампания се включи и държавната телевизия CCTV, която произведе анимационен видеоклип, разпространен после в интернет. На фона на тревожна музика клипът показва злонамерени... мравки, които се опитват да разрушат фундамента на националната сигурност на страната, онагледен като твърда скала. После идват вражески отровни змии, които хапят храбри китайски граждани. А накрая мрачни типове от чужбина се опитват с пари и с помощта на червенокоси красавици да примамват жертвите си с цел да извлекат от тях някакви държавни тайни.

Мнозина харесват и хвалят тази кампания, други не пестят критиките си към властите, а у трети се връщат болезнените спомени за масовото доносничество в Китай по време на Културната революция. "Отново ли ще насъскваме хората срещу собствения си народ", пише един потребител в платформата Weibo. Друг пък помести сигнал срещу "всички онези висши държавни функционери, които са изпратили в чужбина целите си семейства". Въпросният потребител уточнява, че се отказва от полагащото му се възнаграждение. Пропагандното видеоклипче на държавната телевизия завършва с фойерверки и масово ликуване на народните маси. В същото време говорителят казва: "Всички вие, неразкрити шпиони и злодеи, които дебнете навън, трябва да знаете, че ще се увеличават законодателните мерки срещу вас. Затова се предайте сами! Бързо!" Между другото, докато китайските власти плашат хората с чуждестранни шпиони, другаде по света пък се боят от китайските шпиони.

 Красавици съблазняват китайците.
СНИМКА: www.cnn.com
Държавната телевизия CCTV произведе анимационен видеоклип, разпространен после в интернет, който показва кака да се разобличи чужд шпионин.
7
3380
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
25 Януари 2018 19:52
А Ма Тьо Ри-и-и-и-ии-ии.
Северна Азия това го практикува от Великата Октомврийска през ноември
25 Януари 2018 20:45
Рики Еповери 25 Яну 2018 19:52

А Ма Тьо Ри-и-и-и-ии-ии.
Северна Азия това го практикува от Великата Октомврийска през ноември
Абсолютно се практикува в Азия!
Еповери
Блесящо!
25 Януари 2018 21:07
Сега виждам откъде авторите на Black Mirror набират идеи. В сезона от 2016 имаше такъв епизод, за универсален социален "скоринг".
25 Януари 2018 22:49
Пф. Канадците и те да не останат по-назад, имали си и приложение даже Carrot rwards app:
https://m.youtube.com/watch?v=nHC6qqSbwEE&feature=youtu.be
26 Януари 2018 00:37
Това при население то 1.3 милиарда!
В Родината при 7 милиона имаме над 1000 души осъдени и на свобода! Е, ако някой от тях отиде в Китай, ще го хванат.
26 Януари 2018 09:08
Съдейки по разкритията на Сноудън в САЩ това отдавна е осъществено. Китайците ползват челния опит. Китай наскоро бе обявен за страна главен ревизионист. Хибридната война вече започна. Нищо неочаквано.
26 Януари 2018 12:13
И кога Сноудън разкри, че във Вашингтон бяха разлепени постери, които предупреждават младите американски момичета и жени да не се влюбват в "красиви, романтични и талантливи чужденци", защото те могат да се окажат шпиони, тръгнали на лов за държавни тайни?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД