:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 82
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Лалета" на Джеф Кунс си търсят място в Париж

Джеф Кунс пред спорното си произведение
Скулптурата на Джеф Кунс "Букет от лалета", посветена на жертвите на терористичните атаки през ноември 2015 г. в Париж, все още очаква разрешение да бъде инсталирана пред два музея във френската столица, съобщава Artprice. 11-метровата пластика на ръка, държаща сноп от 11 лалета (липсващото дванадесето цвете представлява онези, които са загубили живота си), е замислена от художника по искане на Джейн Хартли, бившия посланик на САЩ. "Букет от лалета" е създаден като символ на възпоменание, оптимизъм и изцеление от ужасяващите събития, които се случиха в Париж преди една година", пише Кунс в изявление за пресата през 2016 г. Компанията Noirmont art productions, които представляват Кунс в Париж, предполагат, че символичното място за скулптурата ще бъде пред сградата на Пале де Токио и Парижкия музей за модерно изкуство. Произведена със средства от френски и американски спонсори, ярко оцветената скулптура е почти завършена. Но нейният бъдещ дом все още е спорен.

Според френският вестник "Льо Фигаро", кметът на Париж Ан Идалго е предложила други места - като парка Паси или Ла Вилет, но Кунс е категоричен. "Никое друго място няма същата символика за този великолепен подарък от САЩ за Франция", казва Емануел де Нойрмонт, представител на Noirmont art productions, добавяйки, че Кунс ще дари всички приходи от картичките на скулптурата на семействата на 130-те жертви от терористичните атаки. Решението е в ръцете на френското министерство на културата, което управлява Пале де Токио. Ведомството продължава да обсъжда случая на Кунс, след като получи оплаквания от френски художници, които не желаят да видят скулптурата пред престижния център за изкуство. Други критици смятат, че дарът е омагьосващ, но е самореклама.
1237
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД