:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 257
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прекрояване на България събира в един район Видин и Благоевград

Междуведомствена група предлага три варианта за ново териториално деление на страната
Снимка: АПИ
АПИ обяви, че стартира предпроектно проучване за тунел под „Петрохан“. През 2018 г. ще бъдат открити обществени поръчки за избор на строители и надзорници на два участъка от международния път Е-79 - 52 км от Видин до Ружинци и - 33 км от Мездра до Ботевград, съобщи шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов във Видин на среща с областната управа.
Картата на районите в България ще бъде преначертана. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на парламентарния контрол вчера. Предвижда се сегашните шест района на планиране да бъдат окрупнени или променени, защото част от тях вече не отговарят на европейските критерии.

Нанков съобщи новината по повод на депутатски въпрос. Крум Зарков от БСП попита министъра вярно ли е, че Велико Търново ще измести Русе като център на Северния централен район, както писаха миналата седмица някои медии.

Междуведомствена работна група вече е разработила три варианта за ново териториално разпределение. Според тях районите ще са съответно пет, четири или шест, но с различен обхват. В момента България е разделена на шест района - Югозападен, Южен централен, Югоизточен, Североизточен, Северен централен и Северозападен.

Едно от предложенията предвижда сегашният Северозападен регион (Видин, Монтана, Враца), който е най-бедният не само в България, но и в целия ЕС - да се събере с областите Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник в нов Западен район. При този вариант област София-град ще бъде самостоятелен район. Има и вариант, в който Северозападът ще стане част от нов Дунавски регион, в който ще влязат и повечето области на север от Балкана. Варна, Добрич и Шумен пък ще са заедно със Сливен, Ямбол и Бургас в Черноморския район.

Всъщност реформата в районирането се налага най-вече заради запустяващия Северозападен район. Там вече живеят по-малко от изискваните според европравилата за регионално деление 800 хиляди души. Очертава се в близките години това да се случи и със сегашния Северен централен район, където населението е на тази граница. Според европейския регламент населението в един район за планиране не бива да пада под 800 000, както и да превишава 3 милиона души.

Вариантите тепърва се ще се обсъждат от комисиите в парламента, регионалните и областните съвети за развитие, неправителствените организации и др., обясни Нанков пред депутатите в петък. Той подчерта, че работната група е отворена за предложения и че няма да се стига до крайно решение още тази година.

Новото райониране, съобразено с европейските критерии, трябва да влезе в сила за следващия програмен период - 2021-2027 г., за да няма проблеми с усвояването на евросредствата за регионално развитие от новия бюджет на ЕС.ВАРИАНТИТЕ

Първи вариант. Пет района: Югозападен - София-град, Софийска област, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен Централен - Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; Югоизточен - Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол; Североизточен - Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Втори вариант. Четири района: Югозападен - Софийска област, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник; Тракийско-Родопски - Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян; Черноморски район - Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен; Дунавски район - Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра.

Трети вариант. Шест района: Западен район - Софийска област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца. Северен централен - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. Североизточен район - Добрич, Варна, Шумен и Търговище. Югоизточен район - Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. Южен централен - Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян. Според този вариант област София-град ще бъде обособена в самостоятелен район.

25
9571
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
26 Януари 2018 19:43
Кой ще е центъра на черноморския район - Варна или южното й предградие Бургас?
26 Януари 2018 20:05
Простотии-. Все тая ! В първата следбрачна нощ, дали булката с гащи или без гащи да се мушне под юргана, едно и също ще се случи.
26 Януари 2018 20:13
Интересно как, според критериите на ЕС е райониран Люксембург? А Малта? Кипър?
26 Януари 2018 20:47
Така се прави, браво, юнаци! Проблемите се решават по сталиновски.
Няма район, няма проблеми!
Хората... Кучета ги яли...
26 Януари 2018 21:31
Чета и не вярвам на очите си.Банда бездарници и безродници,воглаве с министър Николайча крои и чертае.И ще спаси Северо3ападналия регион!Ама не с инвестиции,а с линия и пергел.Щото като не живеят хора там,не било по европейски!Големи геометрици и на края...трици!Да им се даде по една мотика и да Одат да копат!3а нищо дрyго не стават.От къде се пръкна тyй стадо гламави и шyгави !Воглаве с овена-междyнародник!
26 Януари 2018 21:51
В скоро време България ще бъде сведена до три района - София, Пловдив, Варна. И до една главозаймаваща простотия и безизходност. Посткомунизъм. Пълна безизходица.
26 Януари 2018 22:09
hidalgo_bg
26 Яну 2018 21:31
Всеки ден ново малоумие! Сега пък и кадастър на територията!
27 Януари 2018 07:44
Мъдър/мъдра/ мъдро е джендър тиквата и кратунките му-министри,дупетати...Проблемът катрана-Северозападния район,го "решава" като го смеси с кацата с меда и...тиква на плет.
27 Януари 2018 07:45
Всичката Мара втасала, сал районирането й остана проблем.
27 Януари 2018 07:52
Районите за планиране са изискване, свързано с ЕС-овските седемлетки (ака програмни периоди) в рамките на които се претворява и Общата селскостопанска политика, и т.нар. Регионална политика (още Кохезионна) на ЕС... Бяха пред-условие за водене на преговорите по глава 21 "Регионална политика и структурни инструменти", и ги ги имаме още от 2000-та година, ПМС № 144... Работата по тяхното създаване се координираше от МРРБ, Чачев... Районите за планиране се чертаят по начин, предписан от Брюксел, ЕВРОСТАТ, в т.нар. NUTS, номенклатура на статистическите единици... В сайта на ЕВРОСТАТ има карти на всички страни-членки на ЕС с актуалното им деление на ниво 2 от въпросната номенклатура... Там Бачо Кольо ще намерите отговора на Вашия въпрос за Малта, Кипър... България сме 6 броя NUTS2 райони, а въпросните две страни май цялата им територия е един само NUTS2 район... Парите от Структурните фондове на ЕС се програмират по районите за планиране, и тъй като в МРРБ е управляващият орган на ОП "Налъми в цъвтеж" (по-известна с евфемизма "Региони в растеж" за настоящия програмен период /2014-2020/ и ОП"Регионално развитие" в предния, първия за България, програмен период /2007-2013/) Нанковите хора сега са се хванали да ги преначертават, за да са в съответствие с актуалния Брюкселски терк...
27 Януари 2018 08:35
По-малко райони - по-малко администрация. А, дано. Три района са предостатъчни.
27 Януари 2018 11:17
Много хитро! Обединяват пренебрегваните северни райони с толерираните южни, и ще излезе че средното ниво е прилично. А Северна България кученца я яли! Май наистина трябва всички на север от Стара планина вкупом да помислим за присъединяване към Румъния?
27 Януари 2018 15:45
И никой не си задава въпросът "Защо в един район хората са под минималния брой, а в другия - скоро ще пад под чертата". Неуважаемите управляващи (от.всякакви цветове) не си дават сметка, че София се разраства за сметка на страната. Не защото има работа, а защото шансът да я намериш е по-висок. Като платиш наем, пътни до вкъщи по веднъж в месеца, и ти излиза по-скъпо. Но във вкъщи-то не можеш да намериш работа. Особено такава, която да ти дава възможност за нормален живот. Навсякъде животът струва пари - хранителни, хигиенни продукти, елементарни неща. Не става въпрос за лукс дори...
Ей затова Църквата трябва да анатемоса политическата клика, не за джендър конфекцията...
27 Януари 2018 15:55
Мизия, Тракия, Македония.
27 Януари 2018 16:12
Мизия, Тракия, Македония.


Точно така.
Електронно управление .
Съкращаване администрацията 3 пъти.

Ние в Европа сме колкото един град.
27 Януари 2018 18:21
Доколкото разбирам, това падане под минимума, изискуем за отделен регион на Северозапада е "постигнато" през последните години - след началото на последния планов период. Тъй като сега сме кажи-речи в средата му, т.е. остава време, съизмеримо с изтеклото пред управляващите ни има две възможности:
1. Да направят инвестиции в региона, които да върнат хората. Т.е. да свършат работата, за която са избрани...
2. Да ни обяснят как нямат избор и трябва да се съобразят с европейските изисквания. При което, с помощта на платени глашатаи да ни убеждават, че райони тип "Франкенщайн" са единственото решение.
27 Януари 2018 18:32
Тъй, тъй, казъм ... скрий си го Северозапада под полата, дан` ти съ видът срамотиите ...
27 Януари 2018 18:52
Решението е елегантно , ще разтовари властта от всякакви разходи. Северозападът отива към Румъния , те и това искат там. Варна и околности - в Руската Федерация /към република Крим /. От Бургас през Кърджали, Хасково , до Доспат - санджак на Турция. Мелник и Неврокоп към Гърция . Благоевград към Скопие. От Люлин на Запад към Сърбия /да се уголемят западните покрайнини/ ... и така всички ще са доволни. Половината население на България ще се спаси , властта ще си отдъхне от разходи за местна администраци. Останалото население в центъра ? Ще го управлява Мешерето за своя сметка , т.е. без пари !
27 Януари 2018 18:57
Абе те и комунистите ги бяха направили 9 или 10 области преди 10 ноември.
27 Януари 2018 19:09
Сега едни ядат само свинско, други - само зеле.
Фокус-мокус-препаратос.Прерайонирането ще направи така, че макар менюто да е същото, да изглежда, че всички ядат свинско със зеле.
27 Януари 2018 21:17
"Москва, Калуга, Лос Анжелос
обединились. Один колхоз"
27 Януари 2018 21:19
Колхоз богатый,милионер!
Рабочих много,работы....нет!
28 Януари 2018 09:31
Има една поговорка- и една цистерна дестилирана вода да налееш в блато, то пак ще си остане блато! Но политиците това ни най-малко не ги интересува! Как не разбраха, че изхода е само един- ПРОМИШЛЕНОСТ!
28 Януари 2018 12:43
Прекрояването следваше да се извърши още преди началото на програмния период и София-град да се извади от Югозападен район. По отношение на вечното хленчене, колко е зле Северозапада, някой да си поиграе и да направи сравнение на показателите на Благоевград и Монтана, Враца или Видин по избор и да каже дали ще открие разлика в “развитието”. Другото, което следва да се провери колко са инвестициите в новия програмен период 2014-2020 г. в Северозападен район (за което всеки проект е получил допълнителни точки) и до какво са довели тези инвестиции в крайна сметка... Дълга тема, но въпроса ми е ЗАЩО чак сега Регионалното министерство реши да променя районирането, а не когато му беше времето- в началото на програмния период...
28 Януари 2018 14:05
Припомням на сериозните анализатори, че малкото камъче на териториалната реформа от края на 80-те, обърна каруцата на бай Тошо. И тогава в угода на близки съратници и партньори миницентрове като Монтана, Ловеч,Разград и Хасково взеха на подчинение Враца, Плевен, Русе и Стара Загора. Аналогичните намерения, конакът на заптието Цвъки да властва над почти цяла Северна България, говори за умственото падение на герберската пасмина.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД