:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сочи `18 заменя зимната олимпиада за наказаните руснаци

Ще бъдат поканени и чуждестранни състезатели, останали без квоти за ПьонгЧанг `18
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Настоящият олимпийски и световен шампион в щафетите на биатлона и победител в 10 състезания за Световната купа - Антон Шипулин, няма забрана за участия в международни състезания и официално няма допинг нарушения, но бе изваден от МОК от списъка с руски олимпийци за ПьонгЧанг`18. 30-годишният носител на 3 индивидуални медала от световни първенства ще може да участва на алтернативните състезания в Сочи.
Руските спортисти, които не са допуснати от МОК до зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг`18, ще имат възможност да се състезават на алтернативен форум, който ще бъде организиран в Сочи в най-скоро време. Това заявява през "Известия" източник от руското спортно министерство. Предвижда се да участват 500 състезатели, като ще бъдат поканени и чужденци, които не са успели да получат олимпийски квоти.

От спортното министерство обясняват, че съоръженията в Сочи, където през 2014-а бе предишната зимна олимпиада, са в отлично състояние и могат да приемат участници "още утре". Преди десетина дни спортният министър Павел Колобков вече заяви, че неговото ведомство активно работи по организацията на алтернативните игри.

"За спортистите, които МОК не включи в списъка, ще направим в Русия ред турнири, ще поканим и чуждестранни състезатели, защото спортистите трябва да се състезават. Нашите нямат забрани за други прояви, освен за ПьонгЧанг `18, така че няма проблем. Работим над техническите подробности, но спортистите ни не трябва да остават без практика", каза Колобков.

Както е известно, МОК състави комисия, която да определи кои руски спортисти имат право да участват на игрите от 9 до 25 февруари, като публикува 17 критерия, които ще са решаващи. Миналата седмица стана известно, че от списъка с потенциални участници комисията вади 22-ма евентуални медалисти, при това без да са имали допинг провинения в спортните си кариери. Сред тях са олимпийски и световни шампиони и медалисти като Виктор Ан (шорттрек), Антон Шипулин (биатлон), Сергей Устюгов (ски бягане), Денис Юсков (кънки бягане), както и фигуристите Ксения Столбова и Иван Букин, които вече обявиха, че ще обжалват в Арбитражния спортен съд (CAS) в Лозана.

В крайна сметка списъкът с руснаците, които имат право на участие в ПьонгЧанг `18, бе съкратен на 169 души при завоювани общо 214 квоти. Забрана да бъдат в делегацията получиха също 22-ма треньори и 6-има лекари от заявените 280 души технически персонал. Всички те ще бъдат в отбор под олимпийския флаг под името "Олимпийски спортисти от Русия" (OAR). Затова и руският олимпийски комитет (ОКР) заяви, че всеки от допуснатите ще има право сам да реши дали да участва, след като не може да представя страната си. Крайното решение ще бъде взето утре, когато е заседанието на Изпълкома на ОКР.
775
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД