:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Комисия търси дискриминация в забраната да се учи право задочно

Комисията за защита от дискриминация се е самосезирала относно ограничението обучението по право да се предлага само в редовна форма на обучение. 9-членният състав на комисията е решил да се самосезира по доклад на свой член - Орлин Колев. Той е атакувал приетата през април м.г. с постановление на МС наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност "Право" и професионална квалификация "юрист", според която обучението по специалност "Право" трябва да се осъществява единствено в редовна форма на обучение. Промяната не засяга сегашните студенти, които следват задочно, тъй като би трябвало да влезе в сила от 2018/2019 г.

Според Колев въпросната регламентация силно стеснява използването на установените в закона за висшето образование форми на обучение - редовна, задочна, вечерна и дистанционна. "По този начин цели групи в обществото могат да се поставят в неравноправно положение", смята той. По този начин се изключва възможността работещи граждани или учащи се в други специалности да се обучават в специалност "Право". "Предвидената единствена редовна форма на обучение може да се разглежда и като ограничителна при упражняване правото на труд както за студентите, така и за преподавателите и би стеснила възможността в учебния процес да бъдат привлечени изявени в теорията и практиката специалисти", смята Колев, според когото така могат да бъдат различно третирани широки групи от лица по признаците лично положение, имуществено състояние, възраст и увреждане, като е възможно да бъдат засегнати и лица, носители на други защитени от закона признаци.
4
1147
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
30 Януари 2018 07:33
А, не, след председателката-министърка с двете дипломи задочното учене се оказа дискриминация към правото.

Утре и медицина задочно.
Вдругиден и диригентство.
30 Януари 2018 09:27
Утре и медицина задочно.
Вдругиден и диригентство.


Тъкмо медицината се канех да спомена.
Впрочем, комисията не търси това (сезиращият, по-точно), а под вола теле.
Повечето дела за дискриминация са от този вид, пък и да се изкара някой лев - затворници, роми (делото с енергийното предприятие в района на Столипиновци, не помня кое беше), дисциплинарно уволнени или в рамките на изпитателен срок, намиращи се на друго основание в конфликтни отношения я с работодател, я с друг и прочие.
А истинската дискриминация остава скрита и за нея не се говори - само малко са се изпуснали при някои обсъждания при приемане на ЗРЖМ, че се дължала на икономическите условия, което отбелязвам и в другата тема няколко пъти.
30 Януари 2018 11:48
Утре и медицина задочно.
Вдругиден и диригентство.

Проблемът не е във формата на обучение, а във формата и начина на проверка за ниво на усвояване на знанията. Все пак да не забравяме, че Пастьор не е бил лекар по образование - затова и са му правили непрекъснато "изпити" за пригодност с цел да му забранят да работи в тези "медицински" области.
31 Януари 2018 06:46
Като ще борят дискриминацияата чрез въвеждане на задочно в ПРАВО то,редно е да не спират талигата насред пътя.Въвеждат право чрез вечерно,право чрез Рабфак...Има светъл пример от рабфакптичката-две дипломи по една специалност от един ВУЗ,с две имена,с едно ЕГН. Насам народе:
https://sputnik.bg/bogomil-bonev-zakopa-tsacheva-pokaza-che-diplomata-j-ot-yuridicheskiya-e-falshiva-snimki/

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД